Кубик округлився

04.02.2009
Кубик округлився

Новинка — «Рубік 360».

Нова інтелектуальна іграшка угорського професора Ерно Рубіка, винахідника легендарного кубика Рубіка, обіцяє стати світовим бестселером, коли надійде в продаж у серпні цього року. Офіційна презентація нової логічної гри, що отримала назву «Рубік 360», відбудеться завтра на промисловій виставці іграшок у Німеччині. Однак 64–річний Ерно Рубік уже продемонстрував свій новий винахід кореспондентам британської газети «Дейлі телеграф».

«Рубік 360» виконаний у формі трьох розміщених одна в одній прозорих сфер. У внутрішній сфері найменшого діаметру містяться шість різнокольорових кульок, які потрібно вивести через два наявні в середній сфері виходи на поверхню найбільшої за діаметром зовнішньої сфери і розставити на ній у чітко визначеному порядку.

«Кубик Рубіка» уже став легендою. У світі продано більше 350 млн. екземплярів цієї іграшки. Інженер, скульптор та архітектор Ерно Рубік винайшов її ще 1974 року, запатентував у 1977–му, а світова «рубікоманія» почалася у 1980–му.

Існує 43 252 003 274 489 856 000 комбінацій правильного рішення. Діючим чемпіоном світу зі швидкісного складання кубика Рубіка є голландський підліток Ерік Аккерсдійк, який зробив це за 7,08 секунди.

Після 1980 року професор Рубік запропонував ще кілька подібних логічних іграшок, але жодна з них не повторила успіх кубика, як і будь–яка інша іграшка, що з’явилася у світі після кубика Рубіка.

Винахідник упродовж останніх 10 років зберігав мовчання, лише тепер він зробив заяву, в якій, зокрема, йдеться: «Я відчуваю, що «Рубік 360» є одним із найбільш новаторських та захоплюючих пазлів, які ми розробили після кубика. В ньому адаптовані елементи моїх оригінальних розробок, що кидають виклик людині, аби застосувати весь досвід, вправність та логіку».