Не всіх криза підкосила

04.02.2009
Не всіх криза підкосила

Новачок «Динамо» Гільєрме. (Фото з сайту «Динамо».)

Економічна криза, яка впевнено оселилася на території України, не могла оминути й спортивну сферу. Щоправда, футбол вона зачепила не найбільшою мірою. Адже зазвичай провідними футбольними клубами володіють люди, які рахують гроші якщо не мільярдами, то принаймні сотнями мільйонів «зелених». Тож ці «забавки» в порівнянні з іншими видами їх діяльності потребують порівняно невеликих витрат. І справді, упродовж зимової перерви вже відбулося й намітилося чимало помітних трансферів.

 

Черговий бразилець у Києві

Днями президент «Динамо» Ігор Суркіс оголосив про найбільшу покупку у своїй історії. Із Бразилії до Києва перебрався черговий «чарівник м’яча» — 20–річний форвард Гільєрме Мільйомем Гусмао. За вже колишнього гравця однієї з найкращих команд Південної Америки, «Крузейро», динамівці виклали 7 мільйонів доларів плюс віддали на додачу свого нападника Клебера. За словами Суркіса, загальна сума компенсації склала 15 млн. (хоча цікаво, хто погодився б заплатити за Клебера 8 «лимонів»?)

Уже в понеділок Гільєрме відправився з новим клубом на збір до Іспанії. Допомагати хлопцеві з освоєнням у лавах віце–чемпіонів України є кому — до Бетао й Корреа приєднався ще й розповнілий Діого Рінкон, котрий повернувся з оренди в Бразилії. У «Динамо» новачкові одразу роздали багато компліментів, хоча ми пам’ятаємо, скільки таких «талантів» уже «здувалося» в столиці.

То аргентинського форварда Нанні придбали за 4 «лимони», то хорвата Саблича за 5, а потім не знали, кому б їх бодай віддати в оренду. Угорця Фаркаша порівнювали з аргентинцем Мессі, а він навіть не пробився до основного складу киян. Та й останні придбання, захисник Діакате й нападник Бангура (вартістю близько 8 мільйонів доларів кожен), навряд чи виправдовують вкладені в них кошти. Залишається тільки сподіватися, що хоча б інколи динамівські селекціонери здатні влучити в яблучко.

Про скромність

З усіх українських клубів прем’єр–ліги на Батьківщині до другої частини сезону готуються лише «Іллічівець» і «Харків». Маріупольців можна зрозуміти, адже їхні спонсори — металургійні підприємства, які нині переживають найскрутніші часи. Скромно поводяться й слобожанці–«городяни», які, за великим рахунком, потрібні лише своєму власникові Віталію Данилову.

Тривалий час тренувався вдома й «Арсенал», лише під кінець січня команда Заварова поїхала до Туреччини. Причина прояву розкоші криється в зміні власників клубу — Вадим Рабинович продав «канонірів» за «неповну пляшку коньяку» групі акціонерів, серед яких батько й син Черновецькі, а також власник групи «Приват» Ігор Коломойський.

До речі, стосовно участі в долі «Арсе­налу» Коломойського керівництво прем’єр–ліги може провести розслідування, адже закони УЄФА забороняють одночасно володіти кількома командами. Відомо, що Коломойський є власником «Дніпра», і, крім того, за неофіційною інформацією, фінансово допомагає «Кривбасу». Вірогідно, це питання обговорюватимуть на зустрічі президентів у середині лютого. А поки на перегляді в «Арсеналі» перебуває велика група «дніпрян» — росіянин Ролан Гусєв, румун Мазілу, українці Свідерський і Шершун.

Загалом, більшість наших елітних команд у ці дні облюбували берег турецький, лише учасники Кубка УЄФА вирішили «гуляти так гуляти»: «Шахтар» і «Динамо» дозволили собі більш «дорогу» Іспанію, а «Металіст» — Арабські Емірати.

 

ТАБЛО

Контрольні матчі. «Таврія» — «Заглембе» (Польща) — 3:0 (Любенович (пен.), Казанюк, Бобаль (пен.)), 4:0 (Ідахор — 2, Гігіадзе (пен.), Ковпак); «Кривбас» — «Жетису» (Казахстан) — 3:1 (Белич, Корчагін (пен.), Мелащенко), «Арсенал» — «Зестафоні» (Грузія) — 3:1 (Євсеєв, Коршиков, Жоземар), «Арсенал» — «Габала» (Азербайджан) — 3:2 (Старгородський, Закарлюка, Жоземар), «Зоря» — «Терек» (Росія) — 1:1 (Гаврюшов), «Металург» (З) — «Аустрія» (Австрія) — 1:0 (Аржанов).

 

ДО РЕЧІ

Півзахисник збірної Росії Андрій Аршавін в останній день трансферного «вікна» в Європі таки перейшов із пітерського «Зеніта» до лондонського «Арсеналу». За 27–річного плеймейкера «каноніри» виклали 16,5 млн. фунтів стерлінгів. За умовами контракту, підписаного до літа 2012 року, новий 13–й номер «Арсенала» (раніше цю футболку носив білорус Олександр Глєб) отримає 12 млн. фунтів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Головний тренер збірної України Олексій Михайличенко оголосив імена 24 гравців, викликаних для підготовки до турніру на Кіпрі (10–11 лютого). Уперше до табору «синьо–жовтих» прибув захисник «Дніпра» Павло Пашаєв. Дебютувати за збірну може й воротар «Шахтаря» Рустам Худжамов, який уже тренувався з командою, але в матчах участі не брав.

Також Михайличенко запросив чотирьох легіонерів: форвардів Шевченка («Мілан») й Вороніна («Герта»), півзахисників Тимощука («Зеніт») та Левченка («Гронінген»).