Людмила Денисова: Пенсії будете отримувати вчасно

03.02.2009
Людмила Денисова: Пенсії будете отримувати вчасно

Людмила Денисова — міністр–оптиміст.

Одному з найбагатших (принаймні офіційно) міністрів уряду Тимошенко, представниці БЮТ Людмилі Денисовій дістався особливий шмат роботи — дбати від імені держави про найменш захищених українців та їхні статки. Та ще й в умовах кризи. Однак на відміну від більшості експертів, які констатують в Україні катастрофічну економічну ситуацію, міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова оптимізму не втрачає. Звітує і про повністю виплачені пенсії за січень, і про зарплати «бюджетникам» (хай навіть і обмежені до мінімуму). Мовляв, і безробіття у нас не таке вже скажене, і заборгованість із зарплат зменшується. І навіть є надія на підвищення пенсій у 2009 році! Лишається тільки сподіватися, що бюджет таки «потягне» взяті соціальні зобов’язання надалі.

Про те, як держава бореться з кризою, що планує і до чого готується, міністра праці розпитувала «УМ».

 

«50 відсотків кризи — це паніка»

— Пані Людмило, навколо виплат пенсій зараз дуже багато розмов і хвилювання. Ось нещодавно Арсеній Яценюк заявив про те, що Пенсійний фонд — банкрут. Що ви скажете з цього приводу?

— Я взагалі дивуюся таким політикам, які використовують ситуацію в країні для підвищення свого іміджу. Навпаки, потрібно заспокоювати людей! І зробити як народним депутатам усе можливе для прийняття законів, які будуть забезпечувати соціальний захист пенсіонерів. А не розказувати про те, що Пенсійний фонд — банкрут. Можна по–різному ставитися до Володимира Путіна, але в Росії є цензура, яка забороняє говорити слово «криза». Бо в самій кризі 50 відсотків — це паніка. Тому я просила б донести правду пенсіонерам. Але вони й самі її знають, бо своєчасно отримали в повному обсязі пенсію за січень.

Безумовно, в умовах, у яких зараз живе країна, у Пенсійному фонді є дефіцит — це 13, 1 мільярда гривень. І у відповідності до бюджету на 2009 рік він буде погашатися за рахунок коштів держбюджету. Але для виплати пенсій за січень ми взяли меншу позику з державного бюджету, ніж передбачалося за планом Міністерства фінансів. Очікувалося, що ми візьмемо 5,5 мільярда, а взяли 3,9. І вже зараз мільярд віддали. Тому я можу сказати, що бюджет Пенсійного фонду збалансований.

— Але нещодавно ви не виключали заборгованості із пенсій за лютий...

— Я б не хотіла, аби мої слова перекручували. Коли я переконувала депутатів проголосувати за антикризовий закон по Пенсійному фонду, то говорила: у січні ми забезпечимо виплати, але в лютому може бути інакше. Але це не означає, що будуть затримки. Пенсіонери отримуватимуть пенсії вчасно й у повному обсязі.

Ми змінили календарний графік виплат пенсій. На цьому також було багато спекуляцій: мовляв, це Мінпраці щось придумало, аби обдурити пенсіонерів і не виплатити пенсію. Ні! Ми просто взяли вперше за 17 років чітке зобов’язання перед пенсіонерами і визначили дату, до якої вони отримуватимуть гроші. Раніше, коли людина оформлялася на пенсію, їй казали: чекайте пенсію у 20–х числах. І бабуся чекала, коли їй поштарка принесе гроші. Іноді поштарі робили інакше: тьотя Маня дає 5 гривень, і вони біжать спершу до неї. Тепер є чіткий графік, він доведений до Укрпошти, до банків, через які виплачується пенсія. З 4 по 25 число, за законом, ми виплачуємо гроші. Але у першу чергу виплачуватиметься вона інвалідам війни, учасникам бойових дій, тим особам, які отримали пенсію через втрату годувальника. І тільки потім — працюючим пенсіонерам.

«Моїй мамі дуже важко бути мамою міністра праці»

— Багато говорили і про те, що працюючим пенсіонерам пенсії відмінять.

— Так, розмов було багато. Але ніхто не збирався цього робити. Ми просто перевели таких пенсіонерів на інший режим отримання пенсій. Тому що коли людина працює, у неї є додатковий дохід. І тому такий пенсіонер отримує пенсію 19–20 числа. Але ж отримує! Ніяких обмежень у правах пенсіонерів не відбувається. Наприклад, моя мама отримувала пенсію 20–го, але вона — інвалід, дитина війни, і тепер (так комп’ютер «видав») мама отримує пенсію 6–го числа. Вона задоволена, бо вважає, що є справедливість.

Взагалі–то моїй мамі дуже важко бути мамою міністра праці та соціальної політики, тим більше в Криму. Тому що в нас є особливе ставлення бо Блоку Юлії Тимошенко. Усі мої дії розглядаються під особливим кутом. І коли мама виходить на вулицю, бабусі починають: «Ось сказала твоя дочка, пообіцяла, побачимо, чи виконає». Вона там як свій, домашній, міністр — консультує усіх.

«Допомога при народженні дитини не скорочуватиметься»

— Ви не вважаєте, що в умовах кризи було б доречним усе ж обмежити максимальні пенсії для чиновників? Адже пенсія у 25 тисяч — це просто цинічно.

— Ви, напевне, знаєте, що уряд вніс такий законопроект у Верховну Раду. Але, на жаль, він не був підтриманий депутатами. Але така поправка все ж внесена, і вона буде голосуватися у залі знову. Побачимо, чи підтримають депутати обмеження розмірів своїх пенсій, а також прокурорів, суддів. Адже є і по 39 тисяч гривень пенсії — це ненормально.

— Чи будуть цього року обмежуватися пільги?

— Ні, всі пільги, які були у 2008 році, забезпечені бюджетом і в 2009–му.

— Але ж вочевидь на чомусь доведеться економити?

— Але вже точно не на соціальних виплатах!

— Чи виплачуватиметься у повному обсязі допомога при народженні дитини? Чи немає затримок, змін у процедурі отримання грошей?

— Допомога при народженні дитини виплачується у повному обсязі, немає жодних обмежень чи затримок. І її розмір зберігається таким, як і минулого року. Все, що стосується соціальної підтримки малозабезпечених сімей, інвалідів, виплати самотнім матерям, допомоги при народженні дитини, — всі розміри 2008 року збережені. Усі кошти в бюджеті закладені — більше того, їх на 22,5 відсотка більше, ніж минулого року. Видатки, передбачені в державному бюджеті України на 2009 рік, дозволять забезпечити також і соціальні гарантії чорнобильцям у повному обсязі.

«Найгірші прогнози не справджуються»

— А що ви скажете з приводу листа міністра фінансів Віктора Пинзеника і його песимістичних економічних прогнозів? Наскільки змальована ситуація близька до реальності?

— Я не можу коментувати дії Міністерства фінансів, бо це мій колега, член уряду. Але я думаю, що неможливо робити прогнози на посаді міністра фінансів, не пропонуючи шляхів виходу з ситуації. Якщо ти сказав, що погано, то повинен сказати, що потрібно зробити, аби було добре.

Про погані перспективи багато говорили й раніше. І про те, наприклад, що безробіття на 1 січня складе мільйон–півтора осіб. Але нічого з цього не справджується. У нас немає сьогодні заборгованості по Пенсійному фонду, у нас безробіття на 1 січня становить 876 тисяч.

—  До речі, стосовно безробіття. Наскільки ситуація виглядає критичною?

— Упродовж минулого року безробітних в Україні було 2,5 мільйона. Ми працевлаштували 1 мільйон 100 тисяч. І сьогодні забезпечуємо людей роботою. Лише з початку року ми вже працевлаштували 64 тисячі безробітних. Хоча цей процес і справді складний. Є ще сезонні фактори, які, думаю, додадуть кількість безробітних — зростання буде навесні. Але потім буде літо, і знову розпочнеться зростання зайнятості.

— Цифри — це лише статистика. Але не секрет, що особливо в депресивних регіонах, де люди залишилися без роботи, ситуація не з кращих. Зростає соціальне напруження, криміногенна картина не з кращих. Що держава робить, аби витягти людей із кризи?

— Насправді ситуація практично по всіх регіонах однакова. Так, дійсно, найбільше звертаються до центрів зайнятості мешканці Донецької області, але це й найбільший регіон України. До того ж це не означає, що всі, хто звернувся по допомогу, є безробітними. Частина з них готується до того, що їх підприємство звільнить. Працівник, який попереджений про скорочення за два місяці, місяць працює на підприємстві, а на другий місяць приходить до центру зайнятості, його вже ставлять на облік (при цьому він ще працює на роботі й отримує зарплату).

Ми активно працюємо на зайнятість населення. Але ми готові сьогодні виплатити й допомогу з безробіття, тому що бюджет Фонду соціального страхування на випадок безробіття бездефіцитний.

«За невиплату зарплати порушено 293 карні справи»

— А які професії найбільше зазнали скорочень?

— Якщо аналізувати всю ситуацію, звільняють найбільше водіїв, бухгалтерів, касирів — це ті професії, присутність яких на підприємстві можна мінімізувати.

— Але ж є серед звільнених і кваліфіковані працівники. Не всі ж вони можуть перенавчатися на робочі спеціальності?

— Зараз прийнята така норма, як загальнодержавні громадські роботи. Але не потрібно плутати їх із громадськими роботами в регіонах місцевого значення — це некваліфікована праця. Загальнодержавні громадські роботи — це праця інженерів, проектувальників. Існують інвестиційні проекти, над якими вони й працюватимуть. Два, до речі, ми днями вже затвердили. Є проекти, які фінансуватимуть за кошти державного бюджету. До того ж, наприклад, якщо будуть будувати дорогу Львів—Луцьк і буде недостатньо працівників, ми оголошуватимемо призов фахівців. Держава має забезпечити переїзд і проживання. А роботу оплачують підприємства.

— А чи багато випадків, коли людей звільняють без причин для цього? І чи можна покарати за це роботодавців?

— Безумовно! Для цього й працює Інспекція з праці. Минулого року ми покарали дев’ять тисяч керівників і на 1,7 мільйона гривень застосували штрафних санкцій — карали керівників персонально за порушення прав працівників. І штрафи підвищили: тепер буде не 170 гривень, а 17 тисяч за порушення трудового законодавства.

— Це йдеться і про безпідставну заборгованість зарплати?

— Звичайно! І сьогодні ми тісно співпрацюємо з Генеральною прокуратурою, усі матеріали про зафіксовані зловживання передаємо туди. Вже порушено 293 карні справи за невиплату зарплати.

— Експерти вважають, що саме заборгованість із заробітної плати буде одним із найпоширеніших наслідком кризи. Чи є взагалі механізм стягнення цих коштів?

— Найбільший пік заборгованості у нас був станом на 1 грудня. Зараз ситуація стабілізувалася, і ми маємо заборгованість на рівні листопада. Ми працюємо над тим, щоб вона не підвищувалася. Так, дійсно, є причини для зростання боргів із зарплати. Така вже економічна ситуація в державі: підприємства готують продукцію, відправляють її на склади, немає реалізації. Але тепер йде зниження рівня заборгованості — це, до речі, ще один фактор, який дає нам можливість говорити, що бюджет Пенсійного фонду буде збалансований.

— До речі, ви, як відомо, далеко не бідна людина, маєте бізнес. Чи позначилася криза на ньому?

— Підприємства, власницею яких є я, теж переживають кризу. Щодо мого бізнесу будівельних матеріалів, то криза на нього особливо не вплинула: підприємство працює, люди отримують зарплату. І попит на продукцію хоч і знизився, але є.

 

Калькулятор

Прожитковий мінімум у 2009 році залишається на минулорічному рівні:

• у розрахунку на місяць на одну особу — 626 грн.;

• для дітей віком до 6 років — 557 грн.;

• для дітей віком від 6 до 18 років — 701 грн.;

• для працездатних осіб — 669 грн.;

• для осіб, які втратили працездатність — 498 грн.

 

Мінімальна заробітна плата зростатиме у 2009 році:

• з 1 квітня — 625 грн.,

• з 1 липня — 630 грн.,

• з 1 жовтня — 650 грн.,

• з 1 грудня — 669 грн.

 

«Гаряча лінія»

Якщо у вас виникли питання чи нарікання щодо виплат пенсій, можете звернутися на «гарячу лінію» Пенсійного фонду 8 800 503 7 530.

Якщо проблеми виникли із заробітною платою — телефонуйте 8–800–507–30–90

Усі дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України безкоштовні.