Владці не подали голос

03.02.2009

Екс–Президент Леонід Кучма, колишній голова СБУ Леонід Деркач та нинішній спікер Верховної Ради Володимир Литвин відмовилися надати європейським експертам зразки своїх голосів для порівняння їх із голосами на записах Миколи Мельниченка. Нагадаємо, що колишній майор державної охорони стверджує, ніби «писав» цих можновладців на диктофон під диваном екс–Президента Кучми, а місяць тому Мельниченко у Вашингтоні в присутності представників Генпрокуратури України нарешті таки передав європейським експертам записуючий пристрій і фрагменти записів, які можуть стосуватися «справи Гонгадзе».

«Кучма, Деркач і Литвин відмовилися надати зразки своїх голосів, щоб експерти могли їх порівняти, хоча про це їх просила Генеральна прокуратура України», — зазначив учора Микола Мельниченко на прес–конференції. Він переконаний, що найближчим часом експертизу його записів буде завершено, і Генпрокуратура зможе порушити нові кримінальні справи, а не лише «просунутися» у справі щодо замовників убивства редактора «Української правди». Мовляв, записи зафіксували, що можновладці обговорювали й інші незаконні речі. Тому слідчі зможуть порушити справи стосовно розкрадання майна, фактів фальсифікації результатів президентських виборів, референдумів, підкупу депутатів колишнім керівництвом України тощо. Водночас у Генпрокуратурі заяви Мельниченка про нові обставини у справі Гонгадзе поки що не коментують.

Натомість не змовчав один із фігурантів плівок Мельниченка — Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він каже, що Мельниченко та інші використовують справу Гонгадзе для політичного тиску на окремих фігурантів із гучними прізвищами. Водночас Литвин не дав прямої відповіді на запитання, чому він відмовляється надати зразки свого голосу для порівняння його з голосом, зафіксованим на плівках Мельниченка. Незрозуміло також, чи зробить він це в майбутньому — офіційно і за процедурою. «Навіть якби я не бажав надавати зразки свого голосу, то можливість зафіксувати мій голос є навіть на цій прес–конференції, — сказав Голова ВР і додав, показуючи рукою на плечі й груди, куди чіпляють погони та ордени: — Все це надумані дурниці, керуються вони з одного центру, і за це людям дають сюди і сюди».