Титанічна Серена

03.02.2009
Титанічна Серена

Цьогорічний старт серії турнірів «Великого шолома» став надзвичайно вдалим для сестер–американок Уїльямс. Спочатку на хардових кортах «Мельбурн–парку» вони відчули смак перемоги в парному розряді, а потім настала черга молодшої з них, Серени, тріумфувати в одиночному. Якщо прослідкувати за перемогами американки в Австралії, то виходить, що всі свої титули вона здобувала тут у непарні роки, починаючи з 2003–го. Нинішній сезон підтвердив тенденцію.

 

Першість «Чорної перлини»

Росіянка Дінара Сафіна, що стала суперницею Уїльямс по фіналу, подібних здобутків не має. Для неї ця фінальна зустріч була другою подібною в кар’єрі — минулого року молодша сестра відомого тенісиста Марата Сафіна вже програвала сербці Ані Іванович у вирішальному матчі відкритого чемпіонату Франції.

Не дивно, що досвід Уїльямс, сіяної в Австралії під другим номером, виявився серйознішим аргументом, ніж молодість Сафіної (третій номер посіву). На користь 22–річної росіянки міг зіграти факт, що суперниця витратила чимало сил на виступи в парі. Підштовхував москвичку й додатковий стимул — після фіаско сербки Єлени Янкович, яка два тижні тому була першою ракеткою світу, Дінара вперше отримала шанс очолити світовий рейтинг. Звичайно, за умови перемоги на мельбурнській «Род Лейвер арені».

Проте атлетична американка легко переграла Сафіну, поставивши хрест на чемпіонських мареннях опонентки ще на початку дуелі (перший сет Дінара програла «всуху»). Гра тривала всього 59 хвилин — гросмейстерська перемога «Чорної перлини». Американка вдесяте тріумфує на змаганнях серії «Великого шолома».

«Гадаю, я показала свою найкращу гру за останній час. Приємно, що вона припала саме на фінал. І це ще не межа — я можу вдосконалюватися й далі», — резюмувала Уїльямс–молодша.

Мельбурнський тріумф приніс Серені не тільки солідну суму призових, а й перший рядок у світовому рейтингу. Сафіна піднялася на другу сходинку. Попередня лідерка, Янкович, після невдалого для себе турніру опустилася на третє місце.

Серед українок у чільній сотні найвищу позицію обіймає Олена Бондаренко — вона 31–ша, Катерина — 50–та, Марія Коритцева опустилася на 86–ту позицію.

І сміх, і сльози

Дещо інакше виглядала ситуація в чоловіків, де зійшлися Рафаель Надаль та Роже Федерер — перший і другий номери посіву. Швейцарець, який на подібних турнірах перемагав уже 13 разів, до фіналу дістався впевнено. Усього на одну звитягу більше на турнірах «Великого шолома» в іншого легендарного тенісиста — американця Піта Сампраса. Зрозуміло, що Роже дуже хотілося наздогнати легенду в заочному змаганні.

Федерер у матчі з «класичним» суперником (а у таких фіналах вони зустрілися вже ввосьме) отримав додаткову перевагу: за день до того Рафа серйозно намучився зі своїм співвітчизником Фернандо Вердаско, відігравши в п’ятисетовому протистоянні аж 5 годин 14 хвилин.

Вирішальний двобій дещо нагадував півфінальне протистояння Надаля — знову нервові п’ять партій, і знову міцніші нерви Рафаеля. Цікаво, що вік чоловічих та жіночих фіналістів цього року був ідентичним: проти 22–річних Сафіної й Надаля грали 27–річні Уїльямс та Федерер. Поразка настільки засмутила швейцарця, що на церемонії нагородження фіналістів він не стримав сліз.

«Після невдалого матчу часто не виходить піти до роздягальні та прийняти душ, відпочити. Інколи мусиш відстояти на церемонії нагородження твого суперника, попри негативні думки в собі самому. Це неприємне відчуття», — емоції екс–короля світового тенісу можна зрозуміти.

Для лідера АТР Рафаеля Надаля ця перемога стала шостою на турнірах «Великого шолома» й лише першою на хардовому покритті. Раніше великі успіхи іспанця були пов’язані з ґрунтовими й трав’яними кортами.

Справи сімейні

Традицію перемог у парному розряді підтримали аме­риканські брати–близнюки Майк та Боб Брайани: вони втретє тріумфували в Мель­бурні і всьоме — на подібних змаганнях загалом. Своїм суперникам, індій­цю Махешу Бхупаті й багамцю Марку Ноулзу, вони віддали першу партію, після чого переломили хід матчу, а в заключному сеті й узагалі познущалися.

Для представника Індії втіхою може бути результат іншого фіналу — він здобув головний приз у міксті, а допомагала Махешу його співвітчизниця Саня Мірза. Перемога над французько–ізраїльською парою Наталі Деші та Енді Рама далася азіатам легко. «Я впевнений, що сьогодні з нами святкує вся Індія. Саня мріяла про цю перемогу ще з дитинства», — каже Бхупаті. Для 22–річної тенісистки австралійський тріумф став першим у таких змаганнях, тоді як її партнер має досвід здобутків на цій ниві.

* * *

Уже цього тижня найсильніші тенісисти зіграють за свої національні збірні у рамках Кубків Девіса й федерації, і для декого це буде гарна нагода виправитися за невдачі в Мельбурні. Зокрема, жіноча збірна України дебютує у Світовій групі (ІІ) — матчем проти ізраїльтянок у Харкові.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Австралії (Мельбурн, хард, призові — 14 млн. доларів США). Фінали

Жінки. С. Уїльямс (США, 2) — Сафіна (Росія, 3) — 6:0, 6:3.

Пари. С.Уїльямс/В. Уїльямс (США, 10) — Гантухова/Сугіяма (Словаччина/Японія, 9) — 6:3, 6:3.

Чоловіки. Надаль (Іспанія, 1) — Федерер (Швейцарія, 2) — 7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2.

Пари. Б. Брайан/М. Брайан (США, 2) — Бхупаті/Ноулз (Індія/Багами, 3) — 2:6, 7:5, 6:0.

Мікст. Мірза/Бхупаті (Індія) — Деші/Рам (Франція/Ізраїль) — 6:3, 6:1.