Пред’явіть віртуальний квиточок

31.01.2009

До кінця 2009 року мешканці та гості міста матимуть можливість сплачувати за проїзд у громадському транспорті за допомогою мобільного телефону, сподіваються у Полтавській міськраді. Відправивши текстове повідомлення на спеціальний номер, який буде визначено згодом, пасажир отримає право проїзду в міському транспорті впродовж усього дня. Гроші за проїзд зніматимуться через мобільного оператора. Підтвердженням права пасажира на проїзд слугуватиме надіслана у відповідь на електронний розрахунок «есемеска», яку потрібно буде пред’явити на вимогу контролера.

Вартість послуги наразі невідома, адже проект запровадження системи електронних розрахунків за проїзд у громадському транспорті через операторів мобільного зв’язку перебуває на етапі розробки, повідомили «УМ» у Полтавській міськраді. Втім уже зараз відомо, що «СМС–квиток» діятиме лише в автобусах та тролейбусах, у маршрутних таксі впроваджувати цюсистему наразі не планують.

За словами радника мера з питань транспорту Володимира Латиша, Полтава стане першим українським містом, де діятиме «єдиний СМС–квиток», а система дозволить користувачам послуг громадського транспорту заощадити час та кошти. «Для цього (купівлі права проїзду. — Авт.) пасажирові треба буде лише відправити «есемеску», щоб вільно користуватися будь–яким громадським транспортом увесь день», — запевняє Володимир Латиш. Згодом досвід полтавчан (за умови його успішності) може бути поширений і в інших містах держави.

 

ДО РЕЧІ

Подібна технологія проїзду пасажирів вже запроваджена та успішно діє в громадському транспорті Німеччини, Чехії та в інших країн Європейського Союзу. Зокрема, у країнах Скандинавії система СМС–розрахунку охоплює понад 40 відсотків пасажирів.