НОВИНИ ПЛЮС

31.01.2009

Борг України зросте?

В України є резерв збільшення державного боргу. Як заявила на брифінгу Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, державний борг України є одним із найнижчих у світі й складає 11% ВВП. «У порівнянні з іншими країнами, у яких державний борг складає 70—90% ВВП, ми маємо колосальний ресурс надання державних гарантій і помірного збільшення державного боргу, але винятково під великі, потужні, серйозні, знакові проекти для України», — сказала Тимошенко, відкриваючи перше засідання Антикризової ради з питань стабілізації будівельної галузі.

Як повідомляє «Ліга–бізнес–інформ», Прем’єр зазначила, що будівельні організації можуть залучати до своїх проектів іноземні банки й інвесторів під держгарантії на загальну суму 37 млрд. грн.: «Ми відкриті до надання державних гарантій тим банкам, які фінансуватимуть великі будівельні проекти, ми відкриті для надання державних гарантій світовим будівельним корпораціям».

Слід «справи Гонгадзе» в Росії

Микола Мельниченко стверджує, що в Росії є люди, які можуть допомогти у розкритті «справи Гонгадзе». «На території Росії є певні люди, в тому числі це і співробітники ФСБ Росії, які обіймали і обіймають дуже високі посади і можуть елементарно допомогти притягнути до карної відповідальності безпосередніх замовників убивства Георгія Гонгадзе, тому що безпосередньо замовники спілкувалися і просили про певні дії найвищі щаблі влади Росії», — сказав Мельниченко в інтерв’ю «Радіо Свобода». Однак прокуратура РФ відмовилася допомагати в розслідуванні. «12 січня цього року за підписом заступника генпрокурора Російської Федерації Звягінцева на ім’я ГПУ прийшов лист, де вони сказали, що не будуть допитувати, бо це суперечить національним інтересам Росії», — інформує Мельниченко.

Балога і Ко відмовились від замку

ТОВ «Високий замок», до засновників якого належать дружини глави СП Віктора Балоги та народного депутата Василя Петьовки, повідомило Мукачівську міськраду про те, що відмовляється від оренди приміщень замку «Паланок» у Мукачеві, де планувалося організувати туристично–готельний комплекс.

«Київські високопосадовці, народні депутати від певних політичних сил підняли великий галас щодо конкурсу на оренду окремих приміщень замку «Паланок», паплюжать міську владу Мукачева і нас особисто, завдають великої шкоди інвестиційній привабливості Мукачева, влаштували справжній інформаційний терор», — цитує агенція «ЗІК» екс–орендаторів, які також додають, що перевірка прокуратури, ініційована Кабінетом Міністрів, не знайшла жодних порушень законодавства при проведенні конкурсу.