Юля підстеляє соломку

30.01.2009

Про важливість упровадження енергозберігаючих технологій та переходу на альтернативні джерела енергії в Україні згадують щоразу, коли Росія прикручує газовий кран. І вчорашнє спеціальне засідання Кабміну, яке Прем’єр–міністр грозилася відтепер проводити щочетверга, було присвячене саме цьому питанню (зокрема, розглядали інвестиційні проекти використання альтернативних джерел енергії для Сумської області). Як з’ясувалося, дешева альтернатива «викопним» джерелам енергії росте із землі. Юлія Тимошенко продемонструвала шматок такого «джерела» — зразок палива, яке можна виготовляти з пресованої соломи або деревини. За словами Прем’єрки, така продукція «може бути надзвичайно потужним джерелом альтернативної енергії».

Соломи в Україні, звісно, чимало, але для всіх печей її не вистачить. Хоча б тому, що, як застеріг міністр аграрної політики Юрій Мельник, «ви ж не надумайте всю солому палити — половину треба в ґрунт пускати!». «Домовилися — палитимемо 50 відсотків», — слухняно погодилася Тимошенко. І запевнила, що цей та інші проекти будуть забезпечені урядовими рішеннями, які «відкривають усі можливості для їх реалізації».

Окрім того, Прем’єр повідомила, що ініціює введення двовідсоткової надбавки на реалізацію традиційних видів палива — нафтопродуктів і природного газу. «Це пропонується зробити для того, щоб ці два відсотки сформували дохідну частину бюджету і використовувалися на зменшення відсотків із кредитів для всіх підприємств, які займатимуться таким видом діяльності, як виробництво альтернативних видів палива», — пояснила ЮВТ.

У другій частині засідання урядовці планували розглянути положення про порядок здійснення Нацбанком рефінансування комерційних банків. Як повідомив журналістам в. о. голови НБУ Анатолій Шаповалов, Держбюджет на 2009 рік передбачає, що порядок рефінансування затверджуватиме Національний банк спільно з Кабміном. Зокрема, проект нового положення передбачає, що на засіданнях правління НБУ, присвячених цьому питанню, буде присутній представник Кабінету Міністрів, який матиме доступ до банківської таємниці. Представник Президента в КМУ Олександр Шлапак назвав таку ініціативу «повним абсурдом». За його словами, «уряд лізе не на свою територію», й «очевидно, що всі будуть слухати Прем’єра і слухняно підтримувати рефінансування того чи іншого банку».