А я тенором життя налагоджу!

29.01.2009

Луганськ, безперечно, є найбільш культурним містом України, якщо не всієї Європи. Це, звичайно, за кількістю інститутів культури на душу населення. Або на один квадратний кілометр площі — байдуже. Приміром, у Луганську працює відразу два «культурні» вищі навчальні заклади, причому обидві будівлі стоять на одній площі з промовистою назвою — Красна.

Та на тлі економічної кризи у пролетарському місті виникла класична криза «перевиробництва» фахівців із класичних видів мистецтва. Зокрема — вокалістів. Оперного театру в усій області не спостерігається, немає тут і театру оперети. Акторів для драматичних театрів готує окрема кафедра одного з інститутів, та й не так уже багато вокальних номерів у їхніх постановках. Лишається обласна філармонія, але там уже давно щільно укомплектований штат вокалістів із народними та заслуженими артистами.

Ситуація ускладнюється тим, що нинішні випускники знають собі доволі точну ціну. Відтоді, як віденський диригент Курт Шмід очолив Луганський симфонічний оркестр і почав викладати в інституті культури (в тому, що входить до структури Луганського національного університету. — Авт.), він достатньо регулярно вивозить своїх підопічних на оперні сцени Європи та Японії. А там, на відміну від вітчизняного «культурного» начальства, оцінили виконавську майстерність українських співаків належним чином. І от молода людина повертається до рідних пенатів. У вухах ще стоять овації (а багато хто привозить додому призи з різноманітних конкурсів) — а вдома їй у кращому разі пропонують посаду... методиста при якомусь Будинку вчителя. Із відомим рівнем зарплатні.

І молоді вокалісти таки не витримали й вирішили діяти за відомою формулою видатних одеситів Ільфа і Петрова. Недавно на засіданні Луганського прес–клубу вони оголосили про створення в Луганську Альянсу молодих виконавців. «Ми створюємо Альянс, щоб самостійно займатися організацією концертів, — пояснила одна із засновників творчої спілки Олена Босенко. — Виходимо зі стін «вишів» із широкими творчими планами і виявляємося нікому не потрібними. Виступаємо здебільшого на різних корпоративних святах, а це нас геть не влаштовує». А колега Олени Ігор Новиков додав: «Загальновідомо, наскільки рідкісними є виконавці, які співають тенором. А в Луганській області сьогодні зібралося аж п’ять тенорів, здатних виконувати серйозний академічний репертуар. Це унікальна ситуація, і гріх нею не скористатися».

Найприємнішим у такій ситуації є те, що новостворений Альянс не збирається лише скиглити. Уже 29 січня він організовує в обласній філармонії свою першу акцію — концерт «Ах, оперета, оперета!..», де прозвучать фрагменти з найкращих спектаклів цього жанру. А на 8 березня запланований концерт отих самих п’яти луганських тенорів, з яких троє... китайці, студенти, які навчаються в інституті культури Луганського національного університету.

Як пообіцяла Олена Босенко, свої концерти Альянс має намір влаштовувати не тільки в Луганську, а й у інших куточках області. І за її межами також.