НОВИНИ ПЛЮС

27.01.2009

Криза «з’їла» уряд Ісландії

В Ісландії, яка потерпіла від фінансової кризи найбільше з усіх країн Заходу, минулої п’ятниці на хвилі антиурядових акцій протесту оголосив про свою відставку прем’єр–міністр країни Гейр Хаарде і запропонував провести дострокові парламентські вибори 9 травня. Оскільки у пана Хаарде виявлено рак горла, то він не братиме участі у виборах. Позавчора подав у відставку міністр економіки Бйоргвін Сігурдссон, який є представником соціал–демократичного альянсу, що разом із Незалежною партією утворює урядову коаліцію.

Ісландія не є членом ЄС. Її благополуччя до останнього часу базувалося на гігантському банківському секторі, який упав під тягарем світової фінансової кризи.

Грецький хаос

Заручниками тижневого страйку грецьких фермерів, які, вимагаючи урядових гарантій збуту їхньої продукції та компенсації збитків від падіння цін, заблокували переходи на кордонах із Болгарією, виявилися сотні вантажівок із Болгарії, Румунії, Туреччини, Польщі та інших країн. За неофіційною інформацією, яку оприлюднили ЗМІ Греції, якщо аграрії не розблокують дороги, то не виключено втручання військ.

Вибори у Сальвадорі виграли колишні повстанці

У Сальвадорі оголошено офіційні результати парламентських виборів, які відбулися 18 січня. Перемогу здобули колишні партизани з марксистського Фронту визволення імені Фарабундо Марті. Вони у 80–х роках підняли криваве антиурядове повстання, яке закінчилося 1992 року перемир’ям. Марксисти нині здобули 35 із 84 парламентських місць, а правляча останні роки консервативна партія «Арена» задовольнилася 32 депутатськими мандатами.

15 березня у Сальвадорі пройдуть президентські вибори, і шанси на перемогу має висуванка революціонерів — столичний мер Віолетта Манхівар. У разі її перемоги Сальвадор стане черговою країною Латинської Америки, яка перейде на соціалістично–марксистські рейки.

НАТО та Росія відновлюють контакти

Учора в Брюсселі відбулася неформальна зустріч послів НАТО та Росії, перша відтоді, як Альянс заморозив відносини з Москвою у відповідь на російську інтервенцію до Грузії. «Крига скресла. Неформальне засідання Ради Росія–НАТО — це фактичне відновлення роботи», — задоволено прокоментував постійний представник Росії при НАТО Дмитро Рогозін. Після серпневих подій минулого року Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що «робота Ради Росія–НАТО не відновиться, доки російські сили окуповують територію Грузії». Але вже на зустрічі в Брюсселі 2 грудня глави МЗС країн—членів НАТО надали Генсеку повноваження на початок «поступового і зваженого» відновлення відносин із Росією.

Це вам не мексиканський телесеріал

Заарештований мексиканською поліцією гангстер Сантьяго Мес Лопес зізнався, що розчинив у сірчаній кислоті тіла приблизно 300 убитих наркомафією людей, повідомляє телеканал «Сі–Ен–Ен». Гангстер також зізнався, що працював на Теодоро Гарсію Сіменталя, одного з найпотужніших наркобаронів Мексики. За свою макабричну працю нелюд Лопес отримував 600 доларів на місяць. Убивця попросив перед камерою вибачення у родин своїх жертв.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>