З ножем — у дитсадок

27.01.2009
З ножем — у дитсадок

Бельгійська «стіна плачу»: люди приносять іграшки і свічки до ясел, де в п’ятницю розігралася трагедія. (Фото з сайту daylife.com)

Минулої п’ятниці озброєний ножем чоловік проник до дитячих ясел під назвою «Країна казок», що в бельгійському містечку Дендермонд, розташованому за 30 кілометрів від Брюсселя, і влаштував там криваву бійню. На поверсі, де розігралася трагедія, перебували шестеро виховательок та 21 дитина віком до трьох років. Чоловік почав колоти ножем діток, які спали в ліжечках. Вихователька намагалася зупинити нелюда, тож він смертельно поранив і її й кинувся навтьоки. Поліція затримала нападника в сусідньому селі. Обличчя чоловіка було розмальоване як «череп смерті» білою фарбою з виділеними чорною фарбою очима.

Баланс трагедії: загинули вихователька та двоє немовлят — шестимісячне та дев’ятимісячне. 13 дітей отримали поранення.

У неділю в 40–тисячному Дердемонді відбулися похорони загиблих та восьмитисячний марш мовчання на вшанування жертв трагедії й солідарності з їхніми родинами. Бельгія шокована цією трагедією. Ясла, де сталася різня, закриють назавжди, повідомив мер міста Піт Буйсе.

Бельгійський телеканал VRT повідомляє, що нападник відмовляється відповідати на запитання та їсти, тому його годують примусово. Надалі невідомі мотиви дій 20–річного Кіма Д., як бельгійські ЗМІ називають убивцю. Відомо, що раніше він працював комірником, а тепер безробітний. Чоловік не мав жодного відношення до ясел, на які напав, оскільки мешкав самотньо за 30 кілометрів від них. Імовірно, що Кім Д. планував інші напади, бо під час арешту в нього було виявлено адреси дитячих закладів, ніж, невелику сокиру, камуфляж пістолета, а одягнений він був у куленепробивний жилет. Сьогодні злочинець постане перед судом.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У США вбивають «інородців»

Хвиля безсенсовного терору знайшла продовження у США. У ніч із суботи на неділю невідомий напав на будинок у містечку Вічита, штат Канзас, де відбувалося прощання з померлим. Щонайменше дві особи загинули та семеро отримали тяжкі поранення. Одна з них перебуває в критичному стані, а четверо — в дуже тяжкому. Нападнику вдалося втекти на автомобілі. Поліція не змогла відразу зібрати свідчення та оперативно провести операцію затримання, оскільки всі потерпілі є лаосцями і не розмовляють англійською мовою, повідомляє Бі–Бі–Сі.

А недільного вечора (у вранішні години понеділка за київським часом) 24–річний Ерік Сальваторе Аяла влаштував стрілянину на студентській дискотеці американського міста Портленд, де розважалися переважно закордонні студенти. На місці загинули дві дівчини — 17–річна перуанка та 16–річна американка. Ще восьмеро осіб, студенти з Італії, Франції, Гватемали, Еквадору та Тайваню, отримали поранення. Одна з поранених дівчат — на межі між життям і смертю. Вбивця не мав нічого спільного з людьми, яких розстріляв. Після скоєного він намагався покінчити з життям пострілом у голову, але залишився живим і тепер перебуває в критичному стані в шпиталі Портленда. Поліція не в змозі збагнути жодного мотиву нападу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>