НОВИНИ ПЛЮС

22.01.2009

Їзраїль вивів війська з Гази

Учора Ізраїль відрапортував світові про виведення своїх військ із Сектора Газа. Таким був «подарунок» Ізраїлю до інавгурації Барака Обами. Інформагенція Newsru Israel стверджує, що попри домовленість про перемир’я, якої було досягнуто 17 січня, палестинські бойовики час від часу проводять обстріли ізраїльських військ, зокрема так було 20 січня. Крім того, ХАМАС обстрілює прикордонні переходи, через які в Сектор доставляють гуманітарну допомогу, стверджують ізраїльтяни.

Тим часом Генсек ООН Пан Кі Мун вимагає покарати військових, відповідальних за вбивство мирного населення Сектора, зокрема тих, хто давав накази про бомбардування та обстріли об’єктів ООН, де переховувалися палестинські жінки та діти. Загалом, за даними Об’єднаних Націй, за три тижні операції «Розплавлений свинець» ізраїльтяни вбили близько 1300 плестинців.

Маркелова вбили без свідків

У слідства немає ні свідків, ні фоторобота вбивці адвоката Маркелова, є лиш неякісні знімки, зроблені з відеокамер, за якими неможливо відтворити фоторобот кілера, заявив учора пресі керівник ГУВС Москви Володимир Пронін. Нагадаємо, правозахисника Станіслава Маркелова, який виступав адвокатом у багатьох резонансних справах, зокрема захищав чеченку, збезчещену і потім убиту полковником російської армії Будановим, було застрелено впритул у центрі Москви після того, як він виходив із прес–конференції. Від кулі замовного вбивці постраждала також його супутниця, позаштатна кореспондентка опозиційної «Новой газєти» Анастасія Бабурова — за кілька годин від отриманих поранень дівчина померла в лікарні. Російська преса з сумом припускає, що вбивцю Маркелова й Бабурової так і не буде знайдено.

ЕТА проти залізничників

Радикальне угруповання басків ЕТА розповсюдило повідомлення, в якому погрожує терористичними атаками на керівників будівництва швидкісної залізниці в Іспанії. В ЕТА невдоволені тим, що рішення про прокладення цієї залізниці, що пройде територією Країни Басків, ухвалювали без громадського обговорення. Наприкінці минулого року ЕТА взяла на себе відповідальність за вбивство підприємця Ігнасіо Уріа, чия компанія була пов’язана з цим проектом.

Найдорожча людина світу

Учора стало відомо про суму викупу, за яку викрадачі звільнили грецького магната Перікла Панагопулоса. Агенція «Франс пресс» повідомляє, що родина 74–річного судновласника, засновника найбільшої грецької поромної компанії «Аттіка», переказала викрадачам 100 млн. євро. Інші світові інформагенції оцінюють суму викупу в межах 30—100 млн. євро. Панагопулос перебував у руках зловмисників вісім днів.

Грецька поліція відмовилася назвати суму викупу, але підтвердила, що вона є найбільшою в історії Греції. На вимогу викрадачів, викуп було здійснено банкнотами номіналом в 20 та 50 євро.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>