Нехрещені діти, невідспівані покійники — чи неповага конфесій?

21.01.2009

Єпископа Сумського і Охтирського УПЦ Московського патріархату Євлогія звинувачують у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. Саме так було сприйнято його доповідь «Самосвятський розкол в Україні», зроблену в Сумському державному університеті.

Національно–патріотичні громадські організації, обурені проявами нетерпимості до віруючих інших віросповідань, а отже — грубим порушенням законодавства України, збирають підписи під заявою щодо цього. Її планують направити до прокуратури та СБУ, Міністерства освіти та голові обласної державної адміністрації.

«Наведу вам записану на диктофон цитату із виступу єпископа», — запропонував голова обласної організації НРУ Сергій Бутенко. Судячи з наведеного, доповідач справді невисоко оцінює своїх «колег» із Київського патріархату. Називаючи церкву «Філаретівською конфесією», він запевняє, що вона не здійснює жодних таїнств, діти в ній лишаються нехрещеними, а покійники невідспіваними. Все, що здійснюється церквою, — недійсне і недієве.

«Неприпустимо отак «накручувати» віруючих, — переконаний активіст Спілки української молоді Олександр Бойко. — Людина, яка проповідує любов, не може так чинити. Тут уже, певно, йдеться про конфлікт із власною совістю». Крім того, говорить історик Олег Корнієнко, у виступі єпископа факти щодо існування української автокефальної церкви змішані з вигадками чи певними недомовками, які ці факти спотворюють.

Ставлення ж Євлогія до української державності, вбачають опоненти, відображені у висловах на зразок «завжди були Іуди, завжди були Мазепи». Відтак громадськість вимагає розібратися з фактом порушення законодавства, зокрема Закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Також цікаво, яким чином доповідач із подібним форматом виступу постав перед університетською аудиторією. А ще — чому жодним чином не відреагував на явні порушення відділ обладміністрації з роботи з релігійними громадами?

Сумську ж єпархію Московського патріархату закликають до вибачення перед віруючими патріархату Київського. Прохання вибачитися задля встановлення миру висловив і прес–секретар Сумської єпархії Київського патріархату ігумен Афанасій. Він зауважив, що досі церкви обох патріархатів знаходили в області достатнє порозуміння. Неодноразово разом служили молебні, як, наприклад, на вшануванні пам’яті жертв Голодомору. Загалом церква КП здійснює службу не лише для українців за національністю, а для всіх громадян. Тому твердження про те, що вона є шовіністичною, не відповідає дійсності.

Утім навіть прес–конференція стосовно зробленої громадськими організаціями заяви, врешті перетворилася на теологічну суперечку. Де є дух святий, де його немає… А правим був, певно, Іоанн Богослов, сказавши, що це залежить не від людей та їх уявлень, а від самого духу, який дихає, де хоче.