Барак № 44

21.01.2009
Барак № 44

Щасливий американець демонструє на тлі Капітолію проїзний у громадському транспорті Вашингтона на 20 січня 2009 року — історичний день інавгурації першого темношкірого президента США. (Фото Рейтер.)

Нам, українцям, є багато чому повчитися в американців передусім політичній культурі. Як би не критикував адміністрацію президента Джорджа Буша обраний у листопаді минулого року новим, 44–м президентом США Барак Обама, він кількаразово зустрічався зі своїм попередником та політичним противником в цілком дружній і діловій атмосфері. Бо політичні та особисті розбіжності — одне, а інтереси держави — зовсім інше, це вище. Напередодні вчорашньої інавгурації Обама зробив ще один джентльменський крок — провів урочисту вечерю зі своїм головним суперником на виборах, кандидатом від Республіканської партії Джоном Маккейном.

 

Учорашня церемонія інавгурації розпочалася тоді, коли цей номер «УМ» уже було здано до друку. За попередніми оцінками, на церемонію до Вашингтона прибули приблизно два мільйони осіб. До цього рекордною була інавгурація президента Ліндона Джонсона 1965 року, яка зібрала 1,2 мільйона осіб. За порядком на вулицях Вашингтона під час урочистостей стежили збірні загони поліції з інших міст, національних гвардійців — загалом 42 тисячі осіб. До інавгурації було виготовлено 5 тонн спеціального куленепробивного скла, яке мусить уберегти Обаму від можливого нападу терористів.

Для тих, хто не мав спецзапрошень до «квадрату» в центрі міста, що перебував під особливою охороною, по всій столиці були встановлені велетенські відеоекрани. Після завершення церемонії Барак Обама мав відвідати щонайменше 10 балів, влаштованих із нагоди інавгурації. Сама церемонія інавгурації Барака Обами тривала з 18–ї до 20–ї години за київським часом(з 12–ї до 14–ї години за вашингтонським).

Ось як розвивалися події вчорашнього дня (за вашингтонським часом).

5.00 — почало працювати Вашинг­тонське метро, яке впродовж дня мало перевезти рекордну кількість пасажирів.

8.00 — відкрито доступ особам із спецзапрошенням на Капітолійський пагорб.

9.55 — президент Джордж Буш та перша леді Лора Буш, Барак Обама з дружиною Мішель випили каву в Білому домі.

10.00 — початок інавгураційних урочистостей. Виступи оркестру ВМС США, хору хлопчиків та хору дівчаток із Сан–Франциско.

11.30 — Барак Обама та віце–президент Джо Байден прибули на Західну галявину Капітолію. Там уже перебували президент Буш із дружиною. Першим прийняв присягу віце–президент Джо Байден.

12.00 — присягу на Біблії, якою клявся під час інавгурації 16–й президент США Авраам Лінкольн, склав Барак Обама. Потому новий президент виголосив свою інавгураційну промову тривалістю 20 хвилин.

12.40 — президент Барак Обама попрощався з колишнім президентом Джорджем Бушем та колишнім віце–президентом Діком Чейні.

13.05 — Барак Обама взяв участь у інавгураційному обіді в Капітолії.

13.25 — Джордж Буш перед відбуттям до рідного Техасу виголосив прощальну промову на авіабазі «Ендрюс», штат Меріленд.

14.20 — Барак Обама розпочав огляд військових, які пройшли парадом і зайняли позиції вздовж Пенсильванія–авеню до Білого дому. Обама при цьому перебував на трибуні з куленепробивним склом. У параді також брали участь військові та шкільні оркестри, танцювальні групи.

15.20 — президент та перша леді Мішель Обама залишають Білий дім для відвідин 10 офіційних запланованих балів. На першому з них вони танцюють під пісню у виконанні співачки Бейонс.

2.25 21 січня — президент Барак Обама та перша леді залишають останній бал і повертаються до Білого дому, своєї нової домівки.

 

ДО РЕЧІ

Кенія — філіал Америки

Після Сполучених Штатів найбільш радісно вітали прихід нового президента США у Кенії, особливо в західній частині цієї країни, звідки походить батько Барака Обами. У ці дні неофіційною столицею Кенії стало село Когело, де народився батько 44–го президента США. У цьому селі з п’ятьма тисячами мешканців, яке свого часу відвідував Обама, надалі мешкають його далекі родичі. Тут поки що живе його бабуся Сара Онянго Обама, яка, незважаючи на похилий вік, також прибула до Вашингтона на інавгурацію онука. Можливо, онучок посприяє, щоб бабусі нарешті видали американську «зелену карту».

Тут пишаються Бараком Обамою, називають на його честь дітей та складають пісні і легенди. Село переживає нашестя закордонних туристів та журналістів. Місцеві мешканці не приховують задоволення, оскільки майки з зображенням Обами та інші примітивні сувеніри розходяться, як гарячі пиріжки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>