НОВИНИ ПЛЮС

17.01.2009

На футбол не треба візи?

Цьогоріч Україна має намір укласти з ЄС «дорожню карту» про запровадження безвізового режиму. Про це заявив міністр закордонних справ України Володимир Огризко на вчорашній прес–конференції зі своїм польським колегою Радославом Сікорським. За словами пана Огризка, безвізовий режим слід ввести в практику до Євро–2012. Пан Сікорський, зі свого боку, запевнив, що «якби це залежало від Польщі, то безвізовий рух з Україною вже би був», і що його країна має «зав­дання — переконати Європу в необхідності запровадити безвізовий режим для українців».

Британська газета в руках КДБ

Колишній радянський агент КДБ, а тепер російський олігарх–мільярдер Олександр Лебедєв невдовзі придбає 76 відсотків акцій популярної лондонської газети «Івнінг стандард». 49–річний Лебедєв визнав, що йому сподобалася ця газета ще тоді, коли він як молодий радянський шпигун перебував на агентурній роботі в Лондоні. «Івнінг стандард» потрапив у скрутну ситуацію наприкінці минулого року, коли внаслідок світової кризи різко скоротилася кількість комерційної реклами.

Компанія–власник газети ще не прокоментувала майбутню угоду та її подробиці. Зокрема, чи газета збереже політичну незалежність. Лебедєв визнав у інтерв’ю Бі–Бі–Сі, що в майбутньому хотів би придбати ще кілька британських газет.

Зіткнення літаків у Махачкалі

Основною версією зіткнення на летовищі в Махачкалі двох літаків ВПС Росії слідство попередньо називає помилку екіпажу одного з літаків. Про таку попередню версію НП повідомила агенція «Інтерфакс». Учора було названо точну кількість загиблих — п’ятеро військовослужбовців, а також поранених — теж п’ятеро.

Нагадаємо, трагедія сталася 15 січня пізно ввечері, коли в умовах туману й обмеженої видимості Іл–76, що заходив на посадку, зачепив крилом кабіну Ілу, який злітав.

Кадиров «мочить» ворогів навіть у Відні

Правозахисні організації «Між­народна амністія» та російська «Меморіал» звернулися до уряду Австрії з проханням якнайретельніше розслідувати вбивство колишнього охоронця президента Чечні Рамзана Кадирова — Умара Ісраїлова. 27–річного Умара, котрий був великим критиком політики чеченського диктатора Кадирова, застрелили невідомі 13 січня, коли він виходив із магазину у Відні. Ісраїлов був свідком того, як Кадиров та його оточення катували, ґвалтували, били чеченців. Утікши 2006 року до Відня, він детально розповів про ці практики європейській пресі, а також склав позов до Європейського суду з прав людини зі скаргою на дії керівництва Чечні.

Спостерігачі відзначають, що це ще одне замовне вбивство людей, свого часу наближених до Кадирова, які потім стали до нього в різку опозицію. Так, у жовтні 2006–го було застрелено журналістку Анну Політковську, а минулої осені також у Москві — екс–депутата Держдуми Руслана Ямадаєва.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>