Болгарія не хоче бути унітазом

16.01.2009
Болгарія не хоче бути унітазом

Скандальна інсталяція на будинку Ради ЄС.

Учора в Брюсселі мала відбутися церемонія відкриття інсталяції відомого чеського митця Давида Черни (композиція, яка була зібрана перед будинком Ради міністрів ЄС з нагоди початку головування Чехії в ЄС). Восьмитонна композиція під назвою «Ентропа» — це група скульптур у формі контурів територій країн­членів ЄС, кожна з яких висміює стереотипи, пов’язані з конкретними націями. Саме це авангардистське скульптурне творіння площею 16 кв. м відразу після встановлення викликало великі суперечки.

 

Болгарія — унітаз, Бельгія — цукерка

Карта Болгарії складена з примітивних унітазів, Румунія постає у вигляді замка Дракули, Голландію покривають морські хвилі, над якими височать лише мінарети мусульманських мечетей. Німеччина представлена у вигляді вузла автобанів, які разом нагадують дещо спотворену свастику. Бельгія — коробка з цукерками. Данія виставлена на інсталяції як місто з конструктора «Лего», в якому, якщо уважно придивитися, можна розгледіти фігуру пророка Магомета (художник таким чином натякнув на відомий скандал із публікацією в данських газетах карикатур на засновника ісламу). Контури Італії утворюють клаптик футбольного поля з футболістами на ньому. Самозакоханим італійцям завдано удару тим, що футболісти на полі не грають, а займаються онанізмом. Польща представлена групою ченців, які встановлюють прапор кольорів райдуги, тобто символ гомосексуалізму. Чехія — реклама з цитатами із виступів президента Вацлава Клауса, в яких він різко критикує ЄС.

Не вчіть чехів сміятися

Хто бував у Чехії, той знайомий зі специфічним гумором чехів, який проявляється не лише в словах, а й в оформленні міст. У Празі вже виставляли розп’яття Ісуса Христа в спортивному костюмі або скульптурне зображення Супермена, котрий не розрахував віраж і щосили врізався в асфальт Вацлавської площі. Недалеко від центру міста є фонтан із двома пісяючими... ні, не хлопчиками, а цілком дорослими оголеними чоловіками. Їхні дітородні органи мають імпозантні розміри і перебувають, щоб делікатніше висловитися, «в робочому стані». Це теж творіння Давида Черни.

Усе це цілком нормально сприймається в Чехії, але не в решті Європи. Обурена Болгарія вже висловила протест проти того, як саме вона зображена на стіні штабквартири ЄС. Чеського посла в Софії викликали до МЗС Болгарії для пояснень.

Ще один скандал цього тижня вибухнув з огляду на те, що Черни... обманув уряд Чехії. Керівництво було переконане, що скульптурна композиція підготовлена 27 різними художниками з усіх країн — членів ЄС, а Черни — лише координатор проекту. Насправді ж автором композиції був він сам та двоє його друзів. Художник не сумнівався, що правда спливе на поверхню, але хотів перевірити почуття гумору в об’єднаної Європи. Віцепрем’єр Чехії Александр Вондра вибачився перед болгарами за самоправство Черни і додав, що просить вибачення перед усіма країнами, які постраждали від цієї інсталяції. Представник чеського кабміну сказав, що витвір буде знято з будинку Ради міністрів ЄС, якщо Болгарія на цьому наполягатиме.

 

ІСТОРІЯ ПРОВОКАЦІЙ

Давид Черни, власне, і започаткував «культурну революцію» на вулицях Праги. Він є батьком сучасного чеського абсурдного гумору та провокації. 1990 року, невдовзі після «оксамитової революції» та виведення з Чехословаччини радянських військ, Черни розфарбував у ніжно­рожевий колір 32тонний радянський танк Т34, який височів на постаменті меморіалу радянським воїнам­визволителям. Міська влада швиденько перефарбувала машину у попередній зелений колір. Тоді обурені 15 депутатів парламенту Чехословаччини, котрі вважали цей танк символом окупації їхньої країни, взяли в руки пензлі і знову зробили машину рожевою. Спалахнув серйозний міждержавний конфлікт із СРСР, і міська влада Праги вирішила сховати злощасний танк у військовому музеї.

Пізніше скульптор створив і встановив у центрі Праги своє чергове творіння під назвою «Трабант» на ногах». Потворна легкова машина, яку виробляли в Німецькій Демократичній Республіці, мала людські ноги замість коліс.

Найбільш відомим та провокативним витвором Давида Черни є скульптура святого Вацлава на... дохлому коні, який підвішений догори ногами. Скульптор посадив святого патрона Чехії на кінський живіт. Варто пояснити, що король Вацлав є засновником Чеської держави та особою, яка запровадила тут на початку Х століття християнство. А скульптор ще й надав обличчю святого неймовірної схожості з рисами діючого президента Чехії Вацлава Клауса. Інсталяцію спочатку «підвісили» в нижній частині Вацлавської площі — якраз навпроти справжньої скульптури Вацлава. Але потім таки перемістили в менш людне місце — хол кіноконцертного залу «Люцерна».

У 2006 році в Бельгії була заборонена демонстрація скульптури Черни під назвою «Саддам Хусейн як акула». У цій роботі колишній іракський лідер був поміщений у формаліновий розчин зовсім голим, але з кайданами на руках.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>