«Пегас» на Дніпрі

14.01.2009
«Пегас» на Дніпрі

Якби такі апарати черкаські рятувальники мали раніше, вберегти життя вдалося б не одному загиблому на Черкаських водоймах. (Фото ГУМНС у Черкаській області.)

У черкаських еменесників з’явилася реальна можливість витягувати живими з ополонок Кременчуцького водосховища тих впертих рибалок, котрі нехтують безпекою і йдуть на зимову риболовлю, незважаючи на теплу погоду та крихку кригу. Головне управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України в Черкаській області розжилося катером на повітряній подушці «Пегас», вартістю у 500 тисяч гривень.

Як розповів «Україні молодій» начальник прес–служби ГУ МНС Черкащини Олег Ткаченко, унікальність катера в тому, що за його допомогою можна проводити рятувальні операції у важкодоступних місцях. До того ж «Пегас» здатний зі швидкістю 60—100 кілометрів на годину пройти не тільки крихку кригу, а й по снігу, воді, траві й навіть по болотистій місцевості. Він може долати півметрові хвилі і розвертатися на 360 градусів практично на місці. На його борту екіпаж із чотирьох рятувальників за один рейс надасть допомогу та вивезе у безпечне місце чотирьох потерпілих.

Черкаські рятувальники нині проводять «обкатку» «Пегаса» і після цього поставлять катер на бойове чергування. Вони кажуть, що такий «помічник» на повітряній подушці врятує не одне людське життя не лише взимку, а й улітку. Минулого року, приміром, на водоймах області загинуло 108 осіб.