Французьке кіно стало безбатченком

14.01.2009
Французьке кіно стало безбатченком

Позавчора в Парижі на 75–му році життя помер славетний французький кінорежисер Клод Беррі. Минулої суботи він потрапив до клініки «Сальпетрієр» із порушеннями мозкового кровообігу, причиною якого став інфаркт.

Президент Ніколя Саркозі назвав Беррі найлегендарнішою фігурою французького кіно. З 2004 року він очолював Французьку кіноакадемію. Впродовж кар’єри режисер працював з кращими акторами Франції — Івом Монтаном, Жераром Депардьє, Колюшем, Емманюєль Беар та Кароль Буке.

«Хрещений батько французького кіно» Клод Беррі народився 1 липня 1934 року в паризькому робітничому кварталі. Його справжнє прізвище — Лангманн. Кар’єру в кіно почав з акторства, потім знімав короткометражні фільми. Клодова короткометражка 1963 року «Курча» отримала приз Венеціанського кінофестивалю та «Оскар». Уже після цього почалася робота у великому кіно. Найбільшим творчим досягненням Беррі вважають фільм «Жан де Флоретт» (1986) з Монтаном та Депардьє в головних ролях та його продовження «Манон з джерел» (1987). Ці стрічки були обсипані французькими «Сезарами» та призами міжнародних кінофестивалів.

Клод Беррі був одним з кращих продюсерів Франції. Нам добре відома його робота «Королева Марго» (1994) з Венсаном Пересом, Даніелем Отеєм та Ізабель Аджані. Ця стрічка отримала «Оскар», п’ять «Сезарів», приз журі Канна, «Золотий глобус» та премію Британської кіноакадемії.

Беррі не забував про акторський фах. Одну з кращих ролей останнього часу виконав у комедії «Астерікс і Обелікс: місія «Клеопатра».

За рейтингом провідного французького кіночасопису «Прем’єр», Беррі був визнаний найпопулярнішим кінематографістом Франції, випередивши Люка Бессона. Незадовго до смерті режисер розпочав роботу над своєю 20–ю стрічкою — комедією «Трезор».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>