Газові вертепи Ради

14.01.2009
Газові вертепи Ради

Прийшовши вчора до парламенту, Юлія Тимошенко лише слухала, пила чай і до закликів Януковича відправити її у відставку поставилася зневажливо. (Фото Рейтер.)

Після новорічних свят парламентаріям працювати відверто не хотілося. Тому принаймні ті з них, хто може дозволити собі розслабитися, не відчуваючи надмірного тиску політичної або бізнесової відповідальності, зізнавалися: тиснуть на кнопки в залі автоматично. Теми, звісно, «гарячі» — газ, кримінально–процесуальний кодекс тощо, але думки ще там — на Мальдивах, у різдвяних Карпатах... Щоправда, колядників зі справжнім вертепом, яких привів традиційний парламентський затійник Олесь Доній, з нардепів послухати не прийшов майже ніхто. Очевидно, «вертепу» їм вистачало й у залі, де Юлія Тимошенко в ложі уряду зі смиренною посмішкою слухала, як лідер опозиції Віктор Янукович пафосно обіцяв «відправити всіх у відставку». Ну й про газ, звісно.

 

Відставка як піар–істерія?

«Я сподіваюся, це вже остання «помаранчева» зима. Але її ще треба пережити — голодну й холодну», — зі скорботним виразом обличчя провіщав Янукович, який з такої нагоди навіть з’явився в сесійній залі, де останнім часом — рідкісний гість. Розповівши про те, що «суд праведний... від нього не втечеш», голова Партії регіонів заявив, що його сила пропонує включити до порядку денного засідання ВР у четвер питання про розгляд проекту резолюції про відставку уряду й вимагає розпочати процедуру імпічменту Президента — як влади, яка «посеред суворої зими залишила країну не лише без газу, а й без перспективи».

У щирість намірів ПР ніхто, крім них самих та комуністів, не повірив. Про КПУ окрема мова — виникало враження, що «червоні» дуже бояться звинувачень у продажності з одного («регіонального») боку і в захисті інтересів чужої держави — з іншого. Отож на тому, що його сила дбає насамперед про інтереси суверенної України, Петро Симоненко вчора наголошував ледве не щохвилини.

Представники інших сил дотримувалися думки, що нічим дієвим ініціативи ПР не завершаться. «Те, що казав Янукович — це чиста істерія й політика з розрахунком на вуха виборців, тому, думаю, Кабмін спокійно працюватиме й надалі», — спрогнозував БЮТівець Михайло Волинець.

«Нашоукраїнці» наголошували на тому, що в умовах зовнішньої загрози всі повинні єднатися. Щоправда, постає інша проблема — далеко не всі в парламенті вважають це «зовнішнє» загрозою. За словами Ксенії Ляпіної, найгірше те, що «є сили, які ніяк не можуть стати проукраїнськими і змагаються між собою, хто краще пройде «кастинг» у Кремлі». І хоча до сил, які прагнуть сподобатися в Москві, «НУНС» зараховує і Блок Тимошенко, за даних обставин відправляти його лідерку у відставку «помаранчеві» не планують. «З такого приводу ми за відставку Кабміну не голосуватимемо, а без нас голосів буде недостатньо, — каже Ляпіна. — Для того, щоб відставити цей уряд, є тисячі інших причин, але саме газове питання потребує повної консолідації усіх політичних сил, тим паче владних».

ТСК — три букви, на які ВР послала імідж України?

Заслухавши звіт міністра енергетики Юрія Продана й обговоривши російсько–український «газават» кожен зі своєї політичної позиції, народні обранці створили тимчасову слідчу комісію для розслідування функціонування української газотранспортної системи та забезпечення українських споживачів газом. «За» проголосували 222 нардепи: із фракції БЮТ лише двоє, з «НУНС» — жодного. Для створення ТСК достатньо 150 голосів, тому питання було ухвалене, хоча не обійшлося без скандалу. «НУНСівець» В’ячеслав Кириленко заявив, що діяльність цієї комісії «буде спрямована на погіршення міжнародного іміджу України», бо працюватиме вона так, як свого часу ТСК щодо «нібито незаконного постачання української зброї до Грузії». «По всіх російських каналах нинішній керівник комісії Інна Богословська буде розповідати, як нібито Україна розбазарювала російський газ, — спрогнозував Кириленко. — Ми вважаємо, створення цієї комісії тільки ускладнить просування українських національних інтересів і зашкодить іміджу України на міжнародній арені». До речі, парламент відмовився ухвалити постанову щодо ситуації в газовій сфері авторства самого Кириленка, «в якій давалась оцінка російсько–українському співробітництву у сфері постачання газу (зокрема, було передбачене лише пряме постачання російського газу до України без посередників), а також давалися деякі доручення уряду». Також депутати не проголосували за звернення Верховної Ради до Федеральних зборів Росії щодо ситуації з газом.

Сама пані Богословська запевнила «УМ», що в роботі комісії на першому плані будуть економічні питання, а політичні — аж «на третьому». На це сподівається й представник Блоку Литвина Олег Зарубінський, тим паче, що заступником голови ТСК є представник БЮТ Олександр Гудима. «Нормальні депутати з нормальним глуздом, які думають не лише про піар–акції, а й про те, щоб Верховна Рада працювала, мають бути зацікавлені у створенні такої комісії, адже ТСК створюють для з’ясування суперечливих питань, — зауважив Зарубінський. — І в тій ситуації, коли на міжнародному рівні в бік України пролунали звинувачення в корупції, в крадіжці газу, я вважаю, Верховна Рада має бути особливо зацікавлена в тому, щоб довести: ці звинувачення нічого не варті. А не йти на створення інструменту для розслідування важливого питання тільки через те, що комусь не подобається голова комісії, — це контрпродуктивно».

 

ПРЯМА МОВА

Петро Симоненко, фракція КПУ:
Комуністи підтримають той уряд, який працюватиме на інтереси держави

 

— Петре Миколайовичу, ви сьогодні тішитеся з того, що «регіонали» вирішили підтримати вас у питанні імпічменту Президента. Водночас Янукович нагадав вам, як іще недавно комуністи не захотіли підтримати Партію регіонів, коли та домоглася поставити на голосування питання про відповідальність уряду (тоді ходили чутки, що фракція КПУ отримала матеріальне зацікавлення від БЮТ, тому й не голосувала. — Ред.). Тепер ви теж вирішили відставити Кабмін. Передумали? Якщо так, то чому саме і чому не проголосували за це тоді?

— Ми раді, що Партія регіонів нарешті певною мірою порозумнішала і заявила про необхідність імпічменту, хоча раніше була проти. І відомо, чому — ваша «Україна молода» про це не раз дуже детально писала. Бо хотіли створити широку коаліцію з «Нашою Україною», тому боялися зачепити Ющенка. Але тепер, коли вони теж дозріли до імпічменту, ми готові запропонувати їм юридичну допомогу — наприклад, запропонувати законопроекти, з яких треба починати.

А щодо відставки уряду, то я переконаний, що на той час фракція комуністів мала рацію. Виходячи з того, що й сьогодні вся ця газова проблема — це боротьба кланів. Один із них патронує Ющенко (учора на прес–конференції Президент нагадав, що Симоненко одного разу вже програв суд за подібні безпідставні звинувачення — Авт.), інші — його противники, які ведуть із ними боротьбу. Але я наголошую: ми за принципову оцінку «помаранчевої» команди в цілому. І виступаємо за те, щоб сьогодні і Президента, й уряд відсторонити від влади.

— І хто має прийти на зміну нинішньому Кабміну?

— Наша фракція готова підтримати тих, хто запропонує конкретний склад нового уряду, щоб ми знали, хто й за що в ньому буде відповідальний. Я про це кажу у зв’язку з тим, що сьогодні виникла дуже серйозна загроза знищення економічного суверенітету нашої держави через повний провал зовнішньої політики й газову кризу, в якій винна нинішня влада. Комуністи підтримають той склад уряду, який працюватиме на інтереси нашої держави, а не власні. Ми й самі готові запропонувати таких фахівців. Але, на жаль, переважна більшість у Верховній Раді сьогодні представляє інтереси великого капіталу, і, зрозуміло, розглядає кожну посаду з тієї точки зору, що вона принесе конкретно в їхні кишені. Але ще раз наголошу: наша фракція готова розглянути будь–які пропозиції, якщо вони спрямовані на державницький підхід.

 

Інна Богословська, фракція «Регіонів»:
Якщо парламент не піде на дострокові вибори з доброї волі, ми складемо мандати

 

— Інно Германівно, Партія регіонів внесла постанову про відповідальність уряду. Коли це питання буде винесене в сесійну залу і чим, на вашу думку, завершиться розгляд?

— За регламентом на підготовку до розгляду цього питання відведено десять днів — для складання письмових запитань. Після цього будуть відповіді уряду, потім — звіт Кабміну в парламенті. Тому, думаю, це питання буде розглядатися вже на початку наступної сесії.

Щодо результату, то на сьогодні у Верховній Раді склалася дуже дивна ситуація. Є коаліція, в якої немає більшості голосів. Є фракція комуністів, яка голосує всі питання, запропоновані коаліцією, попри категоричні відмінності в ідеології. Але ми знаємо, що комуністи, як ніколи, мають фінансове зацікавлення. Їхні спонсори зараз розкрадають ті самі підприємства, довкола яких піднімає галас КПУ. Однак коли постало питання про відповідальність за те, що діється в країні — це вже дуже серйозно. Йдеться ж не про відповідальність конкретно Тимошенко чи членів її Кабміну, а про відповідальність усіх тих політичних сил, які утримують зараз владу в керівних кріслах, фактично створюючи цим величезну кризу в країні. От ми й побачимо, як політичні сили покажуть свої обличчя всій країні під час цього голосування. Це стосується й Литвина. Можна підняти всі ті полум’яні промови, які він виголошував до обрання Головою ВР, і порівняти з його нинішньою позицією — протилежною навіть до тих слів, які він говорив іще кілька тижнів тому. Це голосування буде моментом істини і для українського політикуму, і для народу.

— Якщо вже зайшлося про зміну позицій, то ще недавно й Партія регіонів вельми тісно співпрацювала з Блоком Тимошенко і його лідеркою, яку тепер прагне відставити. Принаймні той факт, що велися переговори про створення коаліції з БЮТ, підтверджували самі представники вашої партії. І якби така коаліція була створена, ви б зараз також поділяли відповідальність із особами, яких так критикуєте...

— По–перше, ми вели переговори з усіма політичними силами, намагаючись уникнути тієї величезної політичної кризи, яка є в країні. Для нас це був дуже складний компроміс, на який ми були готові піти задля того, щоб стабілізувати ситуацію в країні. Бо Партія регіонів бачила, що Україна прямує до економічної кризи — між іншим, ми про неї попереджали ще навесні минулого року. Але, на жаль, усі намагання перевести переговори в конструктивне річище ні до чого не приводили. «Наша Україна» намагалася нас поставити в глухий кут політичними питаннями, за якими ми з ними справді несумісні. Зате для вирішення економічних питань у нас є підґрунтя: ми в цій площині маємо багато спільного, будучи водночас діаметрально протилежними з політичних позицій. З іншого боку, БЮТ, який постійно ховає голову, коли йдеться про гострі політичні питання, намагаючись бути нейтральним, пропонував нам підтримати саме його політику в економічній сфері. А ми бачимо, до чого ця політика призвела, тому піти на таке не могли. Адже нашою метою було не просто заключити будь–який консенсус, а сформувати в парламенті таку конструкцію більшості, яка дала б нам змогу уникнути тієї кризи, в якій Україна зрештою опинилася. Оскільки цього не сталося, сьогодні ми точно не можемо брати на себе відповідальність за те безглуздя — економічне з боку БЮТ і політичне з боку Президента — яке штовхає Україну в цілковиту ізоляцію.

— Прагнучи відставити уряд, як ви бачите подальший розвиток ситуації? Не може ж Україна в умовах кризи залишитися без дієздатного Кабміну.

— Якщо відставка уряду відбудеться, є кілька варіантів подальших дій. Оскільки в українському законодавстві є прогалина, парламент може створити тимчасовий уряд і оголосити дострокові вибори. По–друге, після відставки Кабміну парламентські сили можуть створити «великий» коаліційний уряд. Однак зрозуміло, що в умовах кризи це не вихід, бо знову буде «робота» за методом лебедя, рака і щуки. Тому залишається третій варіант: позачергові вибори як добра воля парламенту. Якщо не буде доброї волі, то, я переконана, ми повинні будемо піти на це шляхом складення мандатів. Бо, думаю, навіть ті, хто раніше був проти дострокових виборів, уже зрозуміли: це значно менша плата, ніж іще рік того безглуздя, яке робиться зараз.

— Ідеться тільки про парламентські, чи й про президентські вибори? Адже, окрім питання про відповідальність уряду, «Регіони» заговорили ще й про імпічмент Президента.

— Ми вже неодноразово наголошували на тому, що за даних обставин найбільш чесним вчинком з боку Президента і Прем’єр–міністра була б добровільна відставка. Якщо вони вважають, що потрібні країні, то хай би йшли на вибори і доводили це в умовах чесної конкуренції. Ми розуміємо, що навряд чи цього варто очікувати, тому наполягатимемо на відставці і Тимошенко, і Ющенка. З іншого боку, хоча як політик я скажу, що імпічмент потрібен, то як юрист розумію: відповідна процедура в нашому законодавстві прописана дуже погано, тому це мало реально.