НОВИНИ ПЛЮС

13.01.2009

Лукашенко рветься в Київ

Невдовзі президент Білорусі Олек­сандр Лукашенко планує прибути до Києва для зустрічі з Віктором Ющенком. Про це, як передає власний кореспондент «УМ» у Мінську Олексій Мінчонок, оповістив посол України в Білорусі Ігор Ліховий. За словами амбасадора, два президенти обговорюватимуть, зокрема, ратифікацію білоруським парламентом договору про державний кордон між нашими країнами, підписаного ще 1997 року. За час президентства Віктора Ющенка він не мав жодної офіційної зустрічі з Лукашенком, окрім як у рамках самітів СНД.

Голова Младича варта мільйона євро

Сербська поліція розвісила по всій країні плакати з портретом розшукуваного більше десяти років колишнього лідера боснійських сербів Ратко Младича, якого звинувачують у воєнних злочинах і «на побачення» з яким очікує Гаазький трибунал. Винагороду за інформацію, яка допоможе заарештувати Младича, збільшено до мільйона євро. Сербський міністр у справах зв’язків із Гаазьким трибуналом Расім Ляїч запевнив, що інформація про особисті дані тих, хто допоможе арешту військового злочинця, буде зберігатися в цілковитій таємниці.

США ще раніше визначили нагороду в п’ять мільйонів доларів за допомогу в арешті Младича.

Особливості полювання російської верхівки

Унаслідок катастрофи гелікопте­ра Мі–171 в Алтайському краї загинуло семеро високих російських чиновників, включ­но з представником президента Росії в Держ­думі Олександром Косопкіним. На борту машини перебували 11 осіб: троє членів екіпажу та восьмеро пасажирів. Живими залишилися четверо, зокрема і віце–прем’єр алтайського уряду Анатолій Банних. Представники правлячої еліти на гелікоптері, який належить «Газпрому», вилетіли на полювання. Уцілілі ствер­джують, що причиною катастрофи було неякісне пальне. Але глава створеної урядової слідчої комісії, заслужений пілот РФ відхилив цю версію, оскільки до моменту аварії машина перебувала в повітрі чотири години без жодних проблем. Більш вірогідні версії — ненадійність самої машини (2008 року сталася низка аварій гелікоптерів типу Мі в Росії, Україні та в інших країнах) або традиційне для російських «полювань» надмірне вживання алкоголю.

Катастрофа індонезійського порома

700–тонний індонезійський пором «Тератаї Пріма» з 250 пасажирами та 17 членами команди на борту затонув позавчора під час шторму неподалік від острова Сулавезі. Станом на вчорашній день рятувальним загонам удалося знайти живими 21 особу. Міністр транспорту Індонезії Джусман Сяфії Джамаль повідомив, що шанси знайти решту людей через добу після катастрофи вкрай малі. Пором виплив у рейс незважаючи на попередження про штормову погоду.

Поромне сполучення є головним видом транспорту в Індонезії, яка розташована на 17 тисячах островів. Щороку в подібних катастрофах на морі гинуть сотні людей.

«Янкі гоу хоум» із Киргизії

Керівництво Киргизії планує най­ближчим часом оголосити про ліквідацію американської військової бази «Гансі», яка діє тут із 2001 року. Американцям запропонують згорнути свою інфраструктуру впродовж шести місяців та припинити діяльність бази. Російська газета «Врємя новостєй» повідомляє, що президент Курманбек Бакієв підпише відповідний указ перед своїм офіційним візитом до Москви. Це буде його подарунок кремлівському керівництву. Бакієв розраховує отримати від Кремля кредит на 300 млн. доларів, який так потрібен Бішкеку, та реструктуризацію киргизького боргу Росії, який разом із відсотками сягнув 180 млн. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>