Привітаюся з Каєм, обійму Дюймовочку

10.01.2009
Привітаюся з Каєм, обійму Дюймовочку

Центр Черкас тепер нагадує країну казок. (Фото автора.)

Учора в Черкасах стартував фестиваль «КриЖталь». На II фестивалі крижаних фігур, котрий стає в місті над Дніпром традиційним і участь в якому беруть скульптори з усієї України, черкащани мають змогу милуватися героями казок данського письменника Ганса Крістіана Андерсена. Відтепер у затишному центральному сквері за Черкаською обласною державною адміністрацією вишикувалися симпатичні герої улюбленого дитячого казкаря: Кай, Герда, Снігова Королева, Дюймовочка, Олє Лукойє, Русалонька та інші — всього 50 льодових фігур, а також казкові звірі, льодові квіти та палаци.

До того ж дітвора має змогу поковзатися на льодових гірках. Оскільки крижане містечко розбите на кілька зон — окрім виставкової, де «позують» казкові герої Андерсена, тут є ще й ігрова та конкурсні території. На останній черкащанам представляють роботи дев’ять скульпторів, котрі «ліпили» з льодових брил фігури міфічних муз. Тут стоять музична Евтерпа, історична Кліо, комедійна Талія, трагічна Мельпомена, муза танцю Терпсихора, любовної лірики — Ерато та інші.

«Ми приємно здивовані відкриттям такого чудового фестивалю. Отож із задоволенням усе тут фотографуємо, розкажемо у своєму селі та порадимо батькам привозити сюди своїх дітей», — ділиться враженнями з «Україною молодою» вчителька з села Мельники Чорнобаївського району Олена Мазурьонок, яка приїхала в Черкаси з семирічною донькою Анею.

Виставка крижаних казкових персонажів триватиме в Черкасах цілий місяць. Як і минулого року, проводять її за кошти спонсорів. Небесна канцелярія обіцяє, що відлиги не буде. При цьому організатори попросили черкащан не колупати, не облизувати і не розбивати казкові льодові фігури «КриЖталю», як це сталося торік, коли крижаним лебедям городяни повідбивали голови.