«Розплавлений свинець» на голови дітей

06.01.2009
«Розплавлений свинець» на голови дітей

Палестинці на знак протесту палять сотні шин автомобілів, які після блокади Сектора залишилися без пального. (Фото Рейтер.)

Учора вранці, на десятий день від початку каральної операції під кодовою назвою «Розплавлений свинець», ізраїльська піхота та танки за підтримки артилерії та літаків зайняли позиції навколо столиці Сектора — міста Газа. Ізраїльська преса одностайно стверджує, що піхота не буде входити до великих міст для уникнення великих втрат серед мирного населення, але, передусім, власних втрат. Імовірно, буде обрано тактику тривалої облоги та систематичного винищення палестинської інфраструктури. Що також не убезпечує від втрат серед цивільних. Учора від обстрілу з ізраїльського військового корабля табору палестинських біженців Шаті загинуло відразу семеро членів однієї палестинської родини, повідомляє «Франс пресс».

Ізраїльська армія не пропускає до Сектора Газа представників ЗМІ. Британська «Файненшл Таймс» вважає, що за цією забороною приховується намір покласти всю вину на ХАМАС, представити операцію «як частину глобальної війни з терором та не дати проникнути в ефір і на сторінки газет моторошним фотографіям, коли дітей, як поламаних ляльок, витягають із–під руїн». Інша британська газета — «Індепендент» — порівнює рішення Ізраїлю не допускати в Газу журналістів із позицією Радянського Союзу, який 30 років тому викинув усіх західних медійників з Афганістану.

За оприлюдненими вчора вранці даними ООН, упродовж десяти днів ізраїльтяни вбили 517 палестинців, серед яких 87 дітей. Понад 2500 осіб отримали поранення. Втрати ізраїльської армії вбитими — один військовослужбовець. Це свідчить про нерівність сил.

Ізраїль удало розрахував час каральної операції, бо світова дипломатія лише тепер приступає до якихось дій після різдвяно–новорічного «посту». Вчора на Близький Схід почали прибувати дипломати з усього світу: місія ЄС на чолі з міністром закордонних справ Чехії (ця країна відтепер головує в Євросоюзі) Карелом Шварценбергом, президент Франції Ніколя Саркозі та російська делегація. Також учора вперше з початку конфлікту ХАМАС заявив про бажання повернутися до переговорів про відновлення перемир’я. Представники організації відбули до Єгипту. Сполучені Штати позавчора втретє за останній тиждень вдалися до права вето і заблокували прийняття Радою безпеки ООН навіть дуже м’якої резолюції з обережним засудженням дій Ізраїлю на палестинських теренах. Цей «лагідний» проект резолюції підготувала група арабських країн на чолі з Єгиптом та Лівією.

Мешканці Сектора Газа опинилися на межі гуманітарної катастрофи: немає енергоносіїв, харчів та медикаментів. Учора Ізраїль пропустив до Сектора 80 вантажівок із гуманітарною допомогою. Багато мешканців перетвореного Ізраїлем на концтабір палестинського анклаву намагаються залишити його, групуються біля кордону з Єгиптом. Туди ж звозяться поранені в надії на допомогу.

 

НАШІ

На території Сектора Газа перебуває значна кількість громадян України, які намагаються залишити зону бойових дій. 60 українцям та 123 громадянам інших країн СНД вдалося перебратися до Ізраїлю, а звідти вони були перевезені до Йорданії. 3 січня два літаки МНС Росії перевезли більшість із них до Москви, зокрема і 45 громадян України (12 дорослих та 33 дитини). В аеропорту «Домодєдово» їх зустріли представники посольства України в РФ, які вже придбали квитки для повернення цих осіб до України. У поширеному позавчора коментарі керівника прес–служби МЗС України Васила Кирилича висловлюється занепокоєння розвитком подій у зоні конфлікту та повідомляється: «На сьогоднішній день у Секторі Газа залишаються 278 осіб, включно з 196 дітьми, які є громадянами України».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>