РОЗМОВА З ПРИВОДУ

РОЗМОВА З ПРИВОДУ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Директор Інституту розведення та генетики тварин Валерій Буркат почав займатися селекцією ще у 12 років. У дитинстві він разом із другом розводив голубів. До того ж відбір птахів здійснювався за всіма традиціями тогочасної селекційної роботи. Як розповів Валерій Петрович, вони з «партнером» випускали голубів (лише самців) у небо, а коли, налітавшись за день, птахи голодними поверталися до своєї домівки, то молоді селекціонери спостерігали, чи правильне було приземлення. Голуб із хорошим генотипом сідав на землю, як вертоліт, — суворо вертикально. Якщо ж голуб приземлявся не за правилами — його знищували...

Гей, воли!..

Гей, воли!..

2009 рік відзначають в Україні за китайським гороскопом, як Рік бика. Так уже повелося, що бик — більше українська тварина, ніж китайська. Колись у кожного хазяйновитого українського селянина були воли. Що вже казати про корову, без якої жодна селянська сім’я не уявляла господарства.
Чомусь згадався один випадок, коли молоді бички допомогли українським ученим винайти препарат «Ербісол» від низки важко виліковних хвороб. У 1987 році в одному з тваринницьких кооперативів у Білорусі українські вчені випробовували новий препарат для підвищення імунітету у великої рогатої худоби. Експеримент проходив успішно, телята переставали хворіти і стрімко набирали вагу, але тут втрутився людський фактор. Працівниці ферми помітили, що після прийняття препарату молоді бички почали проявляти активний інтерес до корів, і жінки стали на свій страх і ризик колоти ліки для тварин своїм чоловікам. Чи було досягнуто бажаного результату, сказати важко, але ліки проявили свою дію на іншому «професійному захопленні» білоруських селян — на алкоголізмі. «Практично всі чоловіки у тому тваринницькому кооперативі страждали типовими хворобами алкоголіків — виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, — розповідає автор препарату «Ербісол» Олександр Ніколаєнко, — І після прийому препарату вони перестали відчувати симптоми хвороби». Після цього, препарат просто перестав доходити до великої рогатої худоби. Тоді вчені вирішили продовжувати наукову роботу і створили унікальні ліки для людей, які у наш час рятують життя багатьом хворим.
Яким буде 2009 рік для символу року — бичків та корів розповіли в Інституті розведення та генетики тварин, що в Переяславі–Хмельницькому, де продукують нові українські породи м’ясної та молочної великої рогатої худоби.

Всі статті рубрики