Поганий, зате без олів’є

27.12.2008
Поганий, зате без олів’є

Депутати таки доторгувалися. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Бюджетна інтрига в Україні вкотре перетворилося на новорічну мелодраму — варіант «Іронії долі» з фінансовим сюжетом. У четвер увечері та в п’ятницю зранку Верховна Рада не змогла затвердити основний кошторис держави на 2009 рік спочатку нардепам не вистачило трьох голосів, а наступного разу — вже семи. Але вчора надвечір необхідна більшість таки знайшлася — 226. Парламент вільний до січня. Юлія Тимошенко святкує вже зараз.

 

Бюджет підвищених цін

Сказати, що цей варіант держбюджету недосконалий — значить висловитися про нього ще дуже м’яко. Скажімо, він передбачає дефіцит 31 млрд. грн. (3% від ВВП). Враховуючи труднощі з наповненням, це означає, що деякі статті залишаться без фінансування. Невдоволеним виявиться і МВФ, який, надаючи кредит «стенд–бай», вимагав не робити таку велику фінансову «дірку». Обурення економістів викликає намір уряду дотувати Пенсійний фонд, використавши для цього круглу суму — понад 13 млрд. грн.

Небезперечне ноу–хау уряду — збільшення акцизного збору на цілий ряд товарів. Так, Рада у 1,5—10 разів підвищила акциз на автомобілі — в залежності від об’єму двигуна, а також запровадила вищі податки з власників автівок. Депутати підвищили рентну плату за природний газ, що, на думку аналітиків, може призвести до його подорожчання. Такого ж результату Кабмін може досягти, збільшуючи акциз на світлі нафтопродукти: коли в цілому світі бензин дешевшає, в Україні літр А–95 може подорожчати на 45—80 копійок. Законодавці змусять розкошелитися пивоварів та виноробів, щоправда, представник парламентського комітету з митної політики Сергій Терьохін зауважив, що «перлини виноробної галузі, які виробляють марочні вина, цим законом захищені». А розкошелитися будуть змушені ті, хто розливає «порошкове» вино.

Назагал уряд мріє одержати від збільшення обов’язкових платежів додаткових 9,4 млрд. грн. Утім песимісти стверджують, що шкоди від збільшення податків на час кризи буває значно більше, ніж користі: ринок переходить у «тінь», і кількість отриманих грошей значно зменшується. Можливо, усвідомлюючи це, урядовці в останню мить дещо зменшили свої «акцизні» апетити. Так, не підвищуватимуть ставки на дизельне паливо, оскільки його використовують у сільському господарстві, а акциз на кузови автомобілів зменшили з пропонованих 300 євро до 100 грн.

«Яким би поганим він не був...»

Та навіть противники урядового варіанта держкошторису розуміли: уклас­ти геніально збалансований фінансовий документ в умовах кризи, що розгортається, — завдання непосильне. А вступати у новий рік, не маючи затверджених статей доходів та видатків — значить наражатися на нові труднощі. Екс–спікер, депутат від «НУНС» Арсеній Яценюк, пояснив ситуацію так: «Бюджет потрібно ухвалювати, тому що у випадку його відсутності це буде негативним сигналом як для внутрішнього, так і зовнішнього інвестора». Президент Віктор Ющенко також закликав ухвалити бюджет «яким би поганим він не був».

Депутати мало заглиблювалися у нет­рі джерел дохідної частини та макроекономічних показників, зате в кулуарах дуже професійно пояснюють, хто кому скільки обіцяв і які преференції можна виторгувати для себе, підтримавши плід зусиль Кабміну Юлії Тимошенко. БЮТівець Андрій Шкіль після четверга висловився досить красномовно: «Нам не вистачило трьох голосів. І я впевнений, що завтра ресурс буде знайдено».

А опозиціонер Нестор Шуфрич пояснив, що може мати на увазі урядова команда: «Те, що (В’ячеслав) Кириленко і його група («За Україну») після нібито зближення позицій Ющенка і Тимошенко не проголосували, наводить на думку, що буде торг».

На думку Шуфрича, п’ятничне ранкове фіаско можна пояснити дуже просто: «Комусь хтось щось недодав. Хтось щось не прочитав, хтось із кимось не встиг проконсультуватися».

«Золота акція» таки не в КПУ

«Золотими», всупереч очікуванням, цього разу стали голоси не Комуністичної партії. Учора опів на шосту вечора комуністи так само не дали жодного голосу, як і в попередні рази.

Мінімальну більшість, потрібну для ухвалення держбюджету–2009 у цілому (226 голосів), створили: всі 156 БЮТівців, усі 20 «литвинівців», четверо «регіоналів» (Чорновіл, Гурєєв, Грицак і Корж) та 46 «НУНСівців». Необхідний приріст забезпечили двоє членів «НСНУ» й БЮТівець Рибаков. Квартет із Партії регіонів голосував «за» й попереднього разу.

* * *

Фракція БЮТ кричала «ура» й обіймалася просто як на футболі під час узяття воріт суперника.

Задоволені, депутати закрили засідання й розпрощалися вже до нового року. Їм таки не доведеться працювати над бюджетом у сесійній залі 31 грудня, хоча рішення про це попередньо існувало.

Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ,
Дмитро ІВАНКІВ

 

СУПЕРЕЧКА

У ВР збираються ініціювати відставку «нашоукраїнських» міністрів

Над міністрами, які представляють у Кабінеті Міністрів «Нашу Україну», нависла було загроза відставки. Вчора Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував фракції «НУНС» вивести з уряду своїх повпредів. Він сказав це з роздратуванням, коли парламент вдруге провалив бюджет–2009: мовляв, «Наша Україна» представлена в уряді, але її депутати не голосують за проект бюджету. Спікер закликав «припинити цей фарс» і закликав «не ґвалтувати країну».

У відповідь голова депутатської групи «За Україну!», екс–лідер «НСНУ» В’ячеслав Кириленко заявив: «Ми не маємо ніяких підстав міняти найбільш професійну людину в уряді, щоб догодити політичній кон’юнктурі». Кириленко закликав Литвина не вдаватися до моралізаторства, бо його попередника Яценюка звільнили саме за таке. Утім не виключено, що додаткові «нашоукраїнці» ввечері підтримали бюджет якраз для того, щоб зберігти «наших» на міністерських посадах.

А трохи раніше Партія регіонів теж висловилася за ротації в Кабміні. Віктор Янукович сказав, що «регіонали» готові голосувати за відставку міністрів культури і туризму Василя Вовкуна та освіти — Івана Вакарчука. «Ці два міністри проводять політику, спрямовану на розділення України, вони проводять насильницьку українізацію».