Новорічні прикраси для кризи

24.12.2008

Учора ближче до обіду у Верховній Раді нарешті було зареєстровано проект Державного бюджету на наступний рік. Народні депутати чекали на фінансовий план із самого ранку. Тим більше що перший віце–прем’єр Олександр Турчинов напередодні заявив: у вівторок депутати мають розглянути бюджет у першому читанні. Кабінет Міністрів і проурядовий кістяк коаліції сподівалися здійснити фінансовий «бліцкриг»: протягом трьох днів пройти всі парламентські стадії (обговорення в комітетах, перше й друге читання тощо) за скороченою процедурою, щоб уже в четвер проголосувати за бюджет у цілому. В пакеті з кошторисом Кабмін подав до ВР 17 законопроектів, які «забезпечують збалансованість бюджету на 2009 рік», а також «імунітетну» програму діяльності.

 

Комуністи не поспішають

«Протягом трьох днів ми маємо розглянути 17 проектів і проект Держбюджету, який у парламенті відсутній. Може, ми взагалі зробимо таке «ноу–хау» і прямо зараз, не чекаючи реєстрації проекту, ухвалимо його в цілому?» — обурювався вранці «регіональний» віце–спікер Олександр Лавринович.

Уряд пропонував піти за скороченою процедурою, бо країну притискає початок нового бюджетного року. Волю Кабміну у проекті постанови, яка передбачала «одноразове відхилення від процедури» (це цитата з пояснювальної записки), втілив народний депутат Валерій Камчатний. Однак проект БЮТівця не набрав схвалення парламенту: за внесення постанови до порядку денного проголосувало 224 депутати, а потім — 209. Комуністи не підтримали ініціативу уряду, хоча досі в проблемні моменти підставляли плече Юлії Тимошенко.

Під час учорашніх голосувань «коаліція меншості» могла відчути свою крихкість. Для повноцінного існування їй іще не раз бракуватиме 226 багнетів.

Цікаво, що намір уряду підтримали кілька тих депутатів, які не ввійшли до коаліції БЮТ, БЛ і «НУНС», зокрема «нашоукраїнці» В’ячеслав Кириленко та Роман Зварич.

Близько 13–ї години у Верховну Раду почали підносити картонні ящики зі стосами паперу. Дехто припускав, що це і є проект бюджету. Невдовзі текст фінансового документу — за «круглим» номером 3000 — з’явився й на сайті Верховної Ради. По обіді депутати скаржилися на нестачу проектів, які доводилося ділити між фракціями. Проте на вечірньому засіданні, як повідомила агенція УНІАН, кожен депутат міг отримати текст бюджету біля столів реєстрації.

Депутати обурювалися: як можна розглядати бюджет поспіхом? «Регіонал» Ярослав Сухий пригадав історію про одного з екс–спікерів ВР, який закликав прийняти бюджет, повіривши йому на слово, бо «я читав бюджет — треба приймати». Загалом «регіонали» кажуть, що не підтримають проект бюджету Тимошенко.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заспокоїв депутатів, що у вівторок бюджет не проходитиме стадію першого читання. А в парламенті відбудеться тільки презентація фінансового плану на наступний рік. «Сьогодні буде тільки представлення, тому що без розгляду комітету не можна приймати законопроект в першому читанні», — запевнив Литвин.

Презентувати документ мав би міністр фінансів Віктор Пинзеник. Проте на вечірньому засіданні цю місію взяла на себе Юлія Тимошенко. Це тільки підлило оливи у чутки про те, що Тимошенко та Пинзеник розійшлися в поглядах на економіку. Останнього, за даними газети «Дєло», відсторонили від підготовки бюджету.

«Бульбашковий» оптимізм і трагедія

На думку експертів, макроекономічні показники, які були закладені урядом у проект бюджету–2009, дуже оптимістичні та не відповідають дійсності. Урядовий прогноз інфляції на наступний рік — 9,5%, ріст ВВП — 0,4%. Віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов відзначив, що документ готувався в умовах боротьби з економічною кризою, і з макроекономічними показниками визначитися було дуже складно. Також він підтвердив, що в бюджет закладений курс 7—7,5 грн. за долар США, що базується виключно на прогнозах і пропозиціях Мінекономіки.

Президент Віктор Ющенко назвав проект бюджету провальним. «Це трагедія. Це політична авантюра, з якою не може жити країна. Але це й пряма відповідальність уряду», — сказав Ющенко на нараді з «губернаторами» та представниками місцевого самоврядування. На його думку, Кабмін має запропонувати збалансовану бюджетну політику, а проект має бути реальним. Ющенко вважає, що макроекономічні показники можуть стати колосальною проблемою для держави. Він особливо розкритикував дефіцит, закладений у проекті.

 

ВАЖЕЛІ

Під шумок — і програму діяльності уряду

Майже водночас із бюджетом Кабмін подав до Верховної Ради і програму своєї діяльності. Документ із назвою «Подолання впливу світової фінансово–економічної кризи та поступальний розвиток» передбачає низку заходів на 2009 рік, а також заходи, що «забезпечать перехід до сталого соціально–економічного розвитку в посткризовий період 2010—2012 р.».

Нагадаємо, затвердження програми уряду дає Кабміну річний імунітет від можливої відставки. Водночас вона не стовідсотково убезпечує од відставки: скажімо, в 2004 році, щоб відсторонити Прем’єр–міністра Віктора Януковича, парламент спершу скасував постанову про затвердження програми уряду.

На думку заступника голови секретаріату Президента Олександра Шлапака, прагнення уряду поспішно прийняти програму своєї діяльності на 2009 рік — це ні що інше, як спроби прийняти хоча б якийсь документ, аби отримати річний імунітет Кабміну від резолюції Верховної Ради про недовіру уряду.

 

ОЦІНКИ

Перший заступник голови секретаріату Президента Олександр Шлапак вважає, що «макроекономічні показники на наступний рік, оприлюднені Прем’єром, є такими, що прикрашають ситуацію». Більшість економічних експертів поділяють таку думку Банкової. «На сьогоднішній день будь–який макроекономічний показник є дуже орієнтовним, бо динаміка економічної кризи не визначена, — говорить у коментарі «УМ» Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. — Очевидно, що показники є надзвичайно оптимістичними, але теоретично їх можна досягти».

На думку Бураковського, це можна буде зробити за умови, якщо у світі стабілізується економічна ситуація і зросте попит на українську експортну продукцію: «Надзвичайно важливо — це запровадження антикризових заходів. Очевидно, можна очікувати зниження інфляції, яке визначатиметься спадом ділової активності в країні. Якщо цих умов не дотримуватися, то макроекономічних показників, які визначив уряд, очікувати не варто. У будь–якому разі 2009 рік буде надзвичайно важким, в економічному плані, роком в Україні».