«Досталі» — і засунули назад

23.12.2008

Акція «Досталі!», широко анонсована напередодні як «повстання середнього класу», обернулася пшиком. Автомобілі якщо й сигналили більш–менш масово, то хіба на вулиці Грушевського в Києві. Та й то це вочевидь були ініціатори протесту, які навмисно приїхали на Печерські пагорби з прапорами й гаслами, аби «надавіть на власть». А загалом столиця та інші українські міста їхали й працювали у звичному режимі, хай там як «знедолених» представників «середнього класу» закликали підтримати акцію хоч автомобільним клаксоном, хоч будь–якою іншою дудкою.

Матеріал під претензійною назвою «Маніфест середнього класу» з’явився на сайті «Українська правда» тиждень тому. Його автор Юрій Романенко від імені офісних «білих комірців» розповідав, як уже цей самий «середній клас» «дістали», критикував останніми словами поголовно всіх представників влади й фактично закликав до повалення держави як такої. Головна ідея: якщо дер­жава не може захистити свою опору — «середній клас», якщо в умовах фінансової нестабільності люди не мають спроможності сплачувати за кредитами, то така держава не має права на існування. Проти неї треба організовуватися й боротися, варто навіть трощити офіси, банки, владні установи — фактично за «грецьким сценарієм», а для початку — 22 грудня рівно о 12.00 продемонструвати солідарність усіх незгодних, посигналивши впродовж трьох хвилин у всі можливі клаксони й дудки.

Попри те, що прискіпливіший розгляд пана Романенка розкрив у ньому персону провокаторського штибу — колишнього (чи й нинішнього?) політтехнолога, спічрайтера Віктора Януковича 2004 року та ін., ініціатива «Досталі!» — а її «програмні» матеріали подавалися здебільшого російською мовою — стала вельми резонансною темою в інтернет–середовищі. Ще б пак, адже «розкрутку» цій ініціативі забезпечив найпопулярніший сайт — «Українська правда». Редакторка «УП» Олена Притула переконувала скептиків у доцільності «дудільного» протесту та висловлювала намір в означений час натиснути на клаксон. Розголос дійшов навіть до Прем’єрки Юлії Тимошенко, яка висловила намір приєднатися до акції фактично проти самої себе.

«Сегодня самый важный день» — під таким заголовком учора вранці вийшла чергова стаття в «УП». Той самий Юрій Романенко тішився з даних соціологів, які свідчать, що 3—5 відсотків українців готові брати участь у збройних (!) виступах на знак незгоди з державною політикою. Листівки, які поширювалися з нагоди акції, модифікували гасло–дієслово в україномовний заклик «До сталі!», ні більше ні менше.

Варто зазначити, що громадська думка «проти» такої акції поширилася чи не більше, ніж думка «за». Про результат «найважливішого дня» ви вже знаєте.

«Неважливо, чи бібікали вони насправді. Важливо, що про це напише «Українська правда», — коментує підсумки акції медіа–оглядач Отар Довженко.

Організатори ж акції вустами Юрія Романенка відзначають: «Нет иллюзий, что нас сразу будет большинство. Но так бывает всегда — начало новой жизни создает мотивированное меньшинство, готовое действовать ради своих идеалов». У планах «досталівців» — створення широкої мережі в регіонах та на різних рівнях і продовження спроб впливу на державу та її скомпрометованих лідерів.

 

НА МІСЦЯХ

Кореспонденти «УМ» у Донецьку й Одесі не зафіксували вчора в полудень у центрах своїх міст якихось «звукових» протестів. А от у Чернігові на Красній площі навколо новорічної ялинки охочі каталися таки під акомпанемент клаксонів.

Як повідомляє Олексій Галчин, в акції «Досталі!» взяли участь понад два десятки дрібних і середніх підприємців Чернігова. Після показового гудіння ініціатор місцевих протестантів Андрій Кудабеков розповів, що вони й не ставили за мету залучити до акції якомога більше людей, і не платили за участь, як це роблять деякі політичні сили. «Сюди прийшли ті, кого дійсно «дістала» ситуація в країні», — підсумував один з учасників акції. Одначе чернігівську дрібну буржуазію, напевне, ще не «дістало» настільки, щоб удаватися до якихось радикальних заходів.

До речі, за порядком під час акції стежив десяток правоохоронців у формі.