Брехнею не зігрієшся...

20.12.2008

Сьогодні мешканці багатостраждальних 33, 40 та 55 мікрорайонів Луцька з ностальгією згадують теплий місяць жовтень, коли після тримісячної перерви в їхні домівки подали гарячу воду і вчасно почали опалювальний сезон. Кочегарили тоді комунальники так, що доводилося відчиняти вікна. І ось тепер, коли прийшла зима з морозами, батареї залишаються практично холодними, а з кранів тече ледь тепла вода. Температура води, що подається в системи опалення, сягає 40 градусів. Припинити повністю подачу води власники котельні на вулиці Карбишева, якою свого часу заволоділа приватна компанія «Луцьктеплоенерго», поки що не відважуються. Проте третю частину міста тривалий час випробовували холодом, бо такою водою батареї не нагрієш.

Причина обмеження подачі тепла в ці райони вже втомила: «Луцьктеплоенерго» знову звинувачує комунальне підприємство «Луцьктепло» в боргах, мовляв, місто заборгувало вже майже шість мільйонів гривень. Луцький міський голова Богдан Шиба публічно цю інформацію спростовує, бо місто начебто нічого не заборгувало, а навіть аванс за грудень у розмірі 400 тисяч гривень проплатило. А ще мер заявив, що має неофіційну інформацію про зміну власника котельні й припинення теплопостачання, що є наслідком непорозумінь між старими і новими господарями котельні. Керівник «Луцьктепла» публічно визнав, що борги в його підприєм­ства перед котельнею таки є. Хто тут говорить правду, а хто просто маніпулює свідомістю лучан — сказати важко. Однак те, що міська влада дуже спокійно коментує і взагалі реагує на припинення теплопостачання у вищеназвані мікрорайони, принаймні, набагато спокійніше, ніж реагувала восени, викликає більш ніж подив.

Може, у такий спосіб обидві сторони вирішили дочекатися кінця року, щоб поставити крапку у своїх стосунках по закінченню терміну договору на теплопостачання? Ну померзнуть місяць лучани — нічого з ними не станеться. Он навіть кияни залишилися без тепла... Шукати правду в царині газо– й теплопостачання рівноцінно пошуку кішки в темній кімнаті. Луцькі комунальники з владою разом стверджують: існуючі тарифи лише на 60 відсотків покривають їхні реальні затрати. У той же час днями начальник відділу праці Департаменту економіки Луцького міськвиконкому озвучив дуже цікаву інформацію про те, що цього року КП «Луцьктепло», ЖКП–5 та ще кільком підприємствам «вдалося стати прибутковими». То весь час кричали, що терплять суцільні збитки і треба негайно тарифи піднімати, то раптом стали прибутковими. За рахунок чого і кого? Питання цікаве і не лише пересічному лучанину, який платитиме, напевне, за практично холодну воду так, як і за гарячу, хоч обіцяно було робити перерахунки у випадку надання неякісних послуг. Оскільки договори на теплопостачання з тепловими комунальниками підписали лише 25 відсотків мешканців міста, то в решти немає шансів захистити свої інтереси навіть через суд.

Відтак позавчора люди вийшли пікетувати керівництво міста. А вчора в їхніх домівках таки стало тепліше. Втім чия це заслуга — міської влади чи Святого Миколая — запитання риторичне. Якщо ж все–таки останнього, то вже після свята Чудотворця, не виключено, градус у батареях та кранах лучан знову впаде до нестерпно низької позначки.