НОВИНИ ПЛЮС

20.12.2008

Франція страйкує

Позавчора на заклик профспілки вчителів, батьків та учнів на вулиці французьких міст вийшли ліцеїсти. Вони протестували проти шкільної реформи. І хоча уряд після попередніх маніфестацій оголосив, що реформа відкладається на рік, нові загальнонаціональні виступи призначено на 17 січня, оскільки вчителі, батьки та учні бажають повного скасування реформи. Міністр освіти Франції Ксав’є Дорко пообіцяв виступити в сенаті, «розпочати все з нуля» і переглянути кожен пункт реформи. В демонстраціях по всій Франції взяли участь приблизно 130 тисяч осіб. У низці міст відбулися сутички з поліцією. В Ліоні кілька молодих людей отримали поранення.

Гуантанамо закривають

Міністр оборони США Роберт Гейтс віддав наказ своїм помічникам підготувати план закриття спецв’язниці для підозрюваних у причетності до тероризму на території американської військової бази Гуантанамо, що на острові Куба. Таким чином, глава Пентагону заявив про готовність виконати розпорядження новообраного президента Барака Обами закрити в’язницю. Влада США повинна визначитися, куди перевезти в’язнів. На цей час у в’язниці залишаються приблизно 250 осіб. Спецв’язниця була відкрита в січні 2002 року і відтоді дискредитувала себе в очах світової спільноти за грубі порушення прав людини.

ХАМАС відмовився від перемир’я

Палестинське воєнізоване угруповання ХАМАС, яке контролює Сектор Газа, вчора офіційно заявило про припинення угоди про перемир’я з Ізраїлем. Цю угоду терміном на півроку вдалося досягти за посередництва Єгипту. Термін її дії сплив учора о четвертій годині ранку. ХАМАС відмовився продовжити угоду, посилаючись на невиконання своїх зобов’язань щодо припинення блокади Сектору Газа. Бойовики ХАМАСу також не раз порушували перемир’я та обстрілювали територію Ізраїлю саморобними ракетами. Але кожного разу стверджували, що роблять це у відповідь на акти насилля ізраїльської армії на території Сектору.

ООН про «блакить»

66 країн–членів ООН підписали спільну декларацію із закликом припинити кримінальне переслідування гомосексуалізму. Проект декларації підготували Франція та Голландія. 60 країн зі 192 членів ООН засудили цей документ. Серед тих, хто й надалі переслідуватиме осіб відмінної сексуальної орієнтації, переважають арабські та африканські країни. На тепер гомосексуальні зв’язки вважаються кримінальним злочином у більш ніж 80 країнах світу, в семи з яких, включно з Саудівською Аравією, за секс між чоловіками передбачена смертна кара.

Бюджет Європейського Союзу

Депутати Європарламенту затвердили бюджет ЄС на 2009 рік у розмірі 116,1 млрд. євро, що становить 0,89 відсотка від загального валового продукту 27 країн–членів Союзу. Левова частка бюджету — 45 відсотків (приблизно 52 млрд. доларів) — спрямована на дослідження, інновації та збільшення рівня зайнятості населення, тобто на заходи зі стимулювання економіки у зв’язку з фінансовою кризою. Друга за розміром стаття витрат — стимулювання розвитку та субсидування сільського господарства. На ці цілі на наступний рік передбачено виділити стільки ж, як і в поточному, — 40 відсотків бюджетних коштів.

У Зімбабве все гірше

В оприлюдненому вчора звіті ООН з приводу поширення епідемії холери в Зімбабве робиться висновок, що на країну насувається «похмура гуманітарна криза». Станом на 18 грудня захворіли вже 60 тисяч осіб, із яких 1111 померли. Це при тому, що влада Зімбабве на чолі з президентом–диктатором Робертом Мугабе запевняє світову спільноту, що ситуація покращується і хворобу вже майже подолано. Найгірша ситуація склалася в столиці країни Хараре, де зареєстровано 9072 випадки захворювання і померли від холери 224 особи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>