Замість опери вжарять рок

20.12.2008
Замість опери вжарять рок

Нестандартний Обама. Він і пиво п’є... (Рейтер.)

У США оприлюднено план урочистостей із приведення до присяги нового президента Барака Обами, які відбудуться 20 січня 2009 року. Посвяту на президентство здійснить пастор консервативної християнської течії Рік Уоррен.

Нововведення Обами — на церемонії виступлять відомі американські вокалісти та музиканти. Під час попередніх урочистостей з приведення до присяги президентів США традиційно виступали оперні співаки. Але Обама вирішив відійти від традиції і ключову роль відвів легенді негритянської музики соул Ареті Френклін, володарці 21 найвищої американської музичної нагороди «Греммі». Окрім неї, на урочистостях виступить «зоряний квартет» у складі славетного віолончеліста, народженого у Франції американця китайського походження Йо Йо Ма, скрипаля–віртуоза єврейського походження Іцхака Перлмана, піаніста Габріеля Монтеро та кларнетиста Ентоні Макгілла. Вони виконають твір, який спеціально з цієї нагоди написав композитор Джон Вільямс, автор музики до відомих голлівудських фільмів «Зоряні війни», «Щелепи» та «Патріот», повідомляє «Ассошіейтед прес».

Американські ЗМІ вчора коментували не стільки музичне аранжування свята, як те освячення інавгурації пастором Ріком Уорреном. Ліберали не сприймають Уоррена через те, що він виступає проти дозволу на аборти та проти гомосексуальних шлюбів. Останнє стало в Америці «тестом на лібералізм». Критики не бачать, що пастор послідовно закликає своїх прибічників до боротьби зі СНІДом, бідністю та глобальним потеплінням, за припинення воєнного конфлікту в суданській провінції Дарфур.

За різними оцінками, в церемонії інавгурації у Вашингтоні візьмуть участь від двох до чотирьох мільйонів осіб. Безпеку, окрім восьми тисяч поліцейських та агентів спецслужб, будуть забезпечувати 11,5 тисяч військовослужбовців, включно з підрозділом швидкого реагування на хімічні атаки.

Після офіційної церемонії у Вашингтоні відбудуться численні паради, концерти, вистави та вечірки за участю високих закордонних гостей. Провідні американські телемережі вже зарезервували ефірний час для трансляції церемонії на США та весь світ.

* * *

Джордж Буш не збирається віддаватися традиційним «пенсіонерським» розвагам, а продовжить активну діяльність. Ще минулого місяця під час візиту до Перу подружжя Бушів розкрило свої плани на «життя після президентства». Вони вже придбали будинок у Техасі, до якого переберуться з Білого дому. Далі в планах — будівництво бібліотеки в Далласі та створення «Інституту Свободи». Лора Буш, колишня вчителька, хоче знову повернутися в освіту, а також «боротися за права жінок в Афганістані», цитує її слова «Франс прес».

Стосовно президентської бібліотеки в Далласі, то вона частково буде і музеєм, в якому зберігатимуться документи та подарунки, що назбиралися за вісім років президентства Джорджа Буша. Бібліотеку буде зведено на території Південного методистського університету в Далласі. Завданням новоствореного «Інституту Свободи», який також буде базуватися в Далласі, стане підготовка майбутніх закордонних лідерів. «Буш уже намітив таких закордонних лідерів, як Тоні Блер та екс–президент Іспанії Хосе Марія Аснар, які приїдуть і допомагатимуть готувати лідерів, таких як Михаїл Саакашвілі в Грузії», — повідомила речниця Білого дому Дана Періно. Як передає «Ассошіейтед прес», вона нагадала, що Саакашвілі «приїхав до Америки, отримав тут освіту, повернувся до своєї країни і намагається збудувати там демократію».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>