Хоч не «з’їв», та секрети понадкушував

20.12.2008

Звіт комісії з розслідування законності постачань української військової техніки до Грузії претендував на те, щоб бути скандальним. Однак нічого незаконного комісія на чолі з Валерієм Коновалюком не накопала. Натомість після звіту «регіонала» відразу кілька депутатів розкритикували Коновалюка — за те, що він на всю країну розголосив секретні дані. «На превеликий жаль, висвічуються відомості з секретними документами. Це неприпустимо», — поскаржився голова «оборонного» комітету Верховної Ради Анатолій Гриценко.

Проросійські депутати пропонували відставити міністра оборони Юрія Єханурова — бо, мовляв, Україна нібито незаконно підсилювала Грузію зброєю. Однак це була лише риторика. Гриценко ж каже, що ніяких підстав для зняття Єханурова немає, бо всі поставки — цілком легітимні. «Жодного закону, жодного міжнародного договору не порушено», — сказав голова профільного комітету, додавши, що міністра оборони можна критикувати і навіть «знімати» за багато речей, але не за продаж зброї в Грузію.

За підсумками роботи комісії Рада ухвалила постанову, в якій звернула увагу Президента та Прем’єр–міністра на важливість дотримання вимог законодавства при постачанні зброї до інших країн. Парламент також передав Генеральній Прокуратурі матеріали комісії для можливого реагування. Розглядаючи проект постанови, депутати вилучили з тексту проекту доручення Кабміну призупинити поставку озброєння до Грузії. Загалом за постанову проголосувало 282 депутати — Партія регіонів, комуністи, Блок Литвина, частина БЮТ і «НУНС». Діяльність комісії Коновалюка було припинено.

А ТИМ ЧАСОМ…

Учора парламент прийняв за основу проект закону про посилення відповідальності за несвоєчасну виплату або безпідставну невиплату заробітної плати та інших встановлених законом виплат. Ідеться про адміністративну і навіть кримінальну відповідальність.

Ще одне резонансне голосування — постанова про запровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості. Утім вона не «ультимативна» і має характер рекомендацій для Кабміну.

Також у Верховній Раді було оголошено депутатський запит Григорія Омельченка до Генерального Прокурора Олександра Медведька з приводу подання на зняття депутатської недоторканності й арешт БЮТівця Богдана Губського. Як писала «УМ», Генпрокурор 16 грудня надіслав, але майже одразу відкликав подання — після того, як документ було зареєстровано у ВР. Омельченко цікавиться, з яких мотивів було відкликано подання і чи правда, що дати задній хід ГПУ спонукала Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко.