НОВИНИ ПЛЮС

17.12.2008

Найвища «піраміда» світу

Зростає список банків, компаній, фондів, приватних інвесторів та осіб, що стали жертвами найбільшої фінансової піраміди, яку вибудував 70–річний американський інвестор єврейського походження Бернард Медофф. Він «кинув» великі європейські банки на 50 млрд. доларів. Американська влада оголосила про ліквідацію компанії шахрая. Медофф не шкодував навіть «своїх». Серед ошуканих ним багато євреїв, зокрема славетний кінорежисер Стівен Спілберг, фонд Роберта Лаппіна, який фінансує поїздки молодих американських євреїв до Ізраїлю, благодійна організація найбагатшого американського сенатора Франка Лотенберга, фонд лауреата Нобелівської премії миру Елі Вейселя та медіамагнат–мільярдер Мортімер Цукерман, власник газети «Нью–Йорк Дейлі Ньюс».

Якщо суд визнає вину Медоффа, йому загрожує 20 років ув’язнення та штраф до п’яти мільйонів доларів.

Кожного тижня — по прем’єру

Призначений президентом Траяном Басеску 10 листопада новий глава уряду Румунії Теодор Столожан днями відмовився від цієї посади. Басеску змушений був удруге впродовж тижня призначати нового прем’єра і зупинив свій вибір на лідерові пропрезидентської Демократично–ліберальної партії Емілеві Боку (ця партія перемогла на парламентських виборах 30 листопада. Еміль Бок вже 19 грудня має подати на затвердження парламенту новий склад уряду. Боку 42 роки. Він у політиці з 2000–го, з 2004 року займав посаду мера міста Клуж–Напока.

Невтомні грецькі анархісти

Заворушення у Греції, які дещо вщухли минулими вихідними, днями відновилися. Анархісти з числа студентів та школярів, які вже 10 днів не відвідують навчальні заклади, закидали камінням та пляшками із запалювальною сумішшю поліцейських біля приміщення суду в Афінах — саме там мали розпочатися слухання щодо заарештованих у попередні дні за хуліганство молодиків.

Останні події негативно вплинули на стан здоров’я 79–річного президента Греції Каролоса Папуліаса, який потрапив до шпиталю, де йому зробили термінову операцію на серці.

Знову пташиний грип

На птахофермах трьох індійських штатів лютує пташиний грип, повідомили вчора представники влади міста Калькутта. Тут почалася масова ліквідація курей та качок. Позавчора лабораторні тести підтвердили, що йдеться про найнебезпечніший різновид пташиного грипу, викликаний вірусом H5N1. Штати Західний Бенгал, Асам та Мегалая переведені на карантин, звідти заборонено вивозити птахів у будь–якому вигляді.

Учора єгипетська агенція МЕНА повідомила з Каїру про смерть від пташиного грипу 16–річної дівчини. Це вже 23–тя жертва цієї хвороби в Єгипті. А загалом у світі з 2003 року, початку поширення захворювання, померли щонайменше 245 людей.

Шведський будильник — землетрус

Учора вся Швеція прокинулася рівно о 6.20 ранку — в країні стався землетрус силою 4,7 бала за шкалою Ріхтера. Його епіцентр знаходився біля містечка Томелілла. Поштовхи також відчувалися в сусідніх Данії та Німеччині. У Польщі в районі міст Слупськ та Кошалін сила поштовхів становила навіть 5,3 бала. Жертв і руйнувань немає, але землетрус викликав шок серед населення, оскільки це був перший такий сильний землетрус на півночі Європи за останні 50 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>