Землетрус від кинутого черевика

17.12.2008
Землетрус від кинутого черевика

Брат журналіста Аль–Заїді зустрівся з журналістами на тлі портрета заарештованого героя. (Рейтер.)

Арабський світ перебуває у надзвичайному збудженні після недільного інциденту в Багдаді, коли журналіст іракського телеканалу «Аль–Багдадія», 29–річний Мунтазер аль–Заїді, під час пресової конференції жбурнув власними черевиками в президента США Джорджа Буша, щоб висловити зневагу за американську інтервенцію до Іраку. Служба безпеки негайно схопили сміливого журналіста. Наступного дня тисячі мешканців шиїтських районів Багдада висипали на вулиці з вимогами звільнити заарештованого. Натовпи скандували «Обережно, Буш! Два черевики на твою голову!» та палили американські прапори. У священному місті шиїтів Ен–Неджеф городяни закидали американські патрулі старими черевиками.

Аль–Заїді зараз перебуває в іракській в’язниці в очікуванні на звинувачення в насильницьких діях щодо до глави іншої держави, за які може отримати семирічне ув’язнення. Також було затримано на кілька годин двох інших арабських журналістів, учасників тієї фатальної прес–конференції, оскільки вони назвали вчинок свого колеги «хоробрим». Але їх відпустили неушкодженими, на відміну від героя цієї історії.

Брат аль–Заїді повідомив учора агенції «Франс прес», що іракські охоронці добре «попрацювали» над затриманим: у нього зламана рука та кілька ребер.

Про нападника наразі відомо мало. Хіба те, що «черевикометання» не було спонтанною реакцією, бо він планував свій вчинок приблизно рік. Аль–Заїді закінчив Багдадський університет, на телеканалі «Аль–Багдадія» працює останні три роки. Минулого року він готував телерепортаж із шиїтських кварталів Багдада, так званого Садр–Сіті, про американські бомбардування. Тоді він на власні очі побачив страждання простих людей і зненавидів американців. У помешканні журналіста знайшли плакат Че Гевари.

Бажання захищати Мунтазіра на суді висловили вже понад 200 відомих адвокатів включно з американськими. У Європі та США такі акти, як закидання політиків яйцями, тортами, черевиками чи фарбою, вважаються НЕ злочином, а «актом експресії», за який не судять. Якщо іракський уряд відважиться на суд, то накличе на себе хвилю гніву співгромадян та міжнародний осуд.

Вчинок Мунтазіра надалі гаряче коментується на перших шпальтах арабських газет. Видавана в Лондоні «Аль–Кудс аль–Арабі» пише, що журналіст «відповідним чином попрощався з воєнним злочинцем». У Саудівській Аравії кружляє жартівливий SMS, що 14 грудня буде оголошене новим арабським святом — Днем черевика.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>