НОВИНИ ПЛЮС

16.12.2008

Турецькі інтелектуали за примирення з вірменами

Група турецьких інтелектуалів розмістила в інтернеті відкритого листа вірменам зі словами вибачення за геноцид проти них у роки Першої світової війни. У листі також міститься заклик до всіх турків приєднатися до вибачення.

У 1915—16 роках у часи Оттоманської імперії у вірменській частині Анатолії було вирізано півтора мільйона вірмен–християн. Туреччина відмовляється визнати акт геноциду і вказує, що в цих подіях гинули й турки.

Авторам оприлюдненого листа з вибаченням, першого такого групового звернення в історії Туреччини, загрожує суд та ув’язнення за «завдання шкоди турецькій нації». Ініціаторами написання листа–покаяння виступили троє турецьких інтелектуалів: Ахмет Інсель, Баскін Оран та Ченгіз Актар. Під листом до вчора поставили підписи приблизно 200 турецьких інтелектуалів, зокрема й лауреат Нобелівської премії з літератури Орхан Памук.

США: Індія хоче вдарити по Пакистану

СШа вважають, що Індія готує військову атаку на Пакистан — як помсту за недавні теракти у Мумбаї. Три представники Пентагона, незалежно один від одного, підтвердили агенції «Ассошіейтед прес», що мають у розпорядженні інформацію про це. Принаймні збройні сили Індії в останні дні приведено в повну боєготовність. Нагадаємо, що Індія та Пакистан є ядерними країнами.

У Франції мете

Сильні снігопади, які не вщухають із суботи на півдні Франції, створили колапс на дрогах регіону, вибили з ладу лінії електропередач, отож понад 100 тисяч французів сидять без світла. Жертвами заметілей стали двоє людей, які померли від переохолодження.

Фатальне занурення

На Філіппінах знову затонув паром. Як передає «Ассошіейтед прес», на борту судна перебувало близько ста людей, загинули щонайменше двадцять двоє, ще 34 — зникли. Подібні аварії — на жаль, сумна реальність Філіппін: власники суден не дотримуються норм безпеки, і пороми, які курсують між філіппінськими островами, як своєрідний місцевий громадський транспорт, постійно перевантажені людьми.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>