Чорна смуга наступає

16.12.2008

Найбільш апокаліптично це виглядало в інтерпретації голови Республіканського комітету з охорони навколишнього середовища Криму Євгена Бубнова. І ось чому. За словами урядника, нині на території півострова розміщено 95 складів майже з одним мільйоном тонн «прострочених» агрохімікатів і пестицидів. 56 із них узагалі не охороняються, тому можуть бути піддані масовому розграбуванню, робить невтішний висновок пан Бубнов. І далі продовжує «логічний ряд»: «Немає жодної гарантії, що не з’являться ділки, котрі усе це складатимуть в упаковочки й намагатимуться під пристойним виглядом збувати на ринках».

У свою чергу безконтрольна реалізація непридатної до використання хімії може призвести до «глобальної екологічної катастрофи, резюмує Євген Бубнов. Щоправда, при цьому не уточнює деталі: подібним «крамом» тутешніх ринків, якщо й будуть послуговуваться, то винятково, скажімо, необачні пенсіонери–дачники, котрі для обробітку городини чи саду візьмуть не більше однієї–двох сумнівних упаковок. Тож «погоди» на землі вони не зроблять. Солідні ж фермери, а тим паче керівники великих сільгосппідприємств, давно працюють із перевіреними партнерами, відтак навряд чи спокушатимуться краденою хімією.

Інший оракул, заступник міського голови Ялти Геннадій Добкін, відкритим текстом попередив своїх земляків: «Криза торкнеться усіх — готуйтеся! Зараз у нас біла смуга. А чи готові ми до чорної?». Підставу для песимізму чиновнику дав той факт, що в міському Центрі зайнятості почали реєструватись люди, що реально втратили роботу. До цього були лише тимчасові безробітні, тобто персонал санаторіїв, який зазвичай потрапляв під скорочення у період міжсезоння. Поки таких перебуває на обліку 800 осіб, а з часом їхня кількість може зрости утричі. Як повідомили «УМ» у прес–службі Ялтинської мерії, допоки тутешнім безробітним у повному обсязі виплачується передбачена матеріальна допомога. Що ж буде вже після Нового року — цього не відає ніхто.