Не вижили серед «смертників»

12.12.2008
Не вижили серед «смертників»

Румунка Валентина Єлісеї намагається зупинити нашого капітана Анастасію Подпалову. (з сайту чемпіонату Європи.)

У трьох останніх матчах на чемпіонаті Європи українська збірна зустрічалася з суперницями, які в попередньому раунді билися у так званій «групі смерті». Ці команди «вижили» й продовжили боротьбу за високі позиції, а от підопічні Леоніда Євтушенка в дуелях зі «смертницями» не продемонстрували здатності до самозбереження. Причини на це є як об’єктивні, так і суб’єктивні.

Американські гірки українок

Перед двобоєм середи з румунками наша команда зазнала чергових втрат. Через ушкодження плеча більше не могла грати в Македонії найкраща в складі збірної України на турнірі — Регіна Шимкуте з «Галичанки». Крім того, проблеми з м’язами шиї не дозволили вийти на двобій ще одній львів’янці — воротарю Вікторії Тимошенковій. Тож лікарям у цейтноті належало зробити висновок, хто «найменш хворий». По–капітанськи вчинила Анастасія Подпалова. Ліва напівсередня «Мотора» висловила готовність зіграти, бо біль у нозі її трохи відпустив; хоча ще напередодні медичний вирок відправив Настю на лікарняний на три тижні.

Як показала зустріч, поява Подпалової зменшила силу румунського «удару». Ще в першому таймі здавалося, що українкам до снаги розраховувати на перемогу. Суперниці нічого не могли вдіяти з «пострілами» Подпалової з середньої дистанції. У швидких відривах проявила себе Юлія Манагарова; як завжди, фірмовими проходами відзначалася Марина Вергелюк; на шестиметровій лінії вперто штовхалася з румунками Ірина Шеєнко. Завдяки цим зусиллям «синьо–жовті» ліквідували відставання в чотири м’ячі (6:10) і пішли на перерву з перевагою — 18:17.

У другій 30–хвилинці наші тренери вперше дали «понюхати порох» офіційних змагань такого високого рівня Яні Батковій. За шість хвилин, проведених на майданчику, ліва крайня «Мотора» голами не відзначилася, але захищалася непогано.

Команди продовжили грати в доволі відкритий і швидкий гандбол. Успіху за такого розвитку подій досягли досвідченіші підопічні Раду Войни. І хоча на останньому рубежі Ірина Гончарова періодично рятувала ситуацію, по інший бік барикад одна з найкращих воротарів світу Лумініца Діну її перевершувала.

У заключні 15 хвилин оборона збірної України «розвалилася», й румункам вдалося довести розрив у рахунку до двозначного — 39:29. «Дубль» запоріжанки Ольги Лаюк дозволив лише покращити їй особисту статистику.

Чемпіонат Європи наші дівчата завершили вчора ввечері дуеллю з командою Данії. Сьогодні вони повертаються додому літаком із пересадкою у Відні. У аеропорту «Бориспіль» мають приземлитися близько 23–ї години.

Розборки іншого рівня

Першим півфіналістом від нашої групи І стала команда Норвегії — олімпійські чемпіонки асфальтним котком «проїхалися» по Угорщині («плюс 14»). Доля другої путівки до квартету найсильніших вирішилася вчора в заочному протистоянні збірних Іспанії й Румунії. Піренейки мали здолати мадярок і сподіватися, що конкурентки програють команді Норвегії.

Значно простіше все в групі ІІ, яка змагалася у Скоп’є. Збірні Росії й Німеччини оформили собі місця в півфіналі ще за тур до завершення основного раунду. Учорашня їхня очна зустріч лише вирішувала, з якого саме місця і на якого опонента потрапити у «плей–оф».

Щоправда, напередодні німкені втратили шанс забезпечити собі фору в один пункт. У середу вони не змогли переграти команду–відкриття Євро–2008 — збірну Білорусі. За «сябровок» трьома голами відзначилася Ірина Могиліна із запорізького «Мотора» й двома — Лілія Артюхович із «Галичанки».

На останню позицію в групі ІІ опустилися господарки. Попри шість голів українки Юлії Портянко, команда Македонії мінімально поступилася шведкам.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Основний раунд. 2–й тур

Група І (Охрід). Норвегія — Угорщина — 34:20 (13:8), Іспанія — Данія — 23:26 (12:12), Румунія — Україна — 40:32 (17:18; найрезультативніші: Лекушану (10) — Подпалова (11), Вергелюк, Шеєнко (по 5), Лаюк (4), Манагарова, Ніколаєнко (по 3), Скунзяк (1)).

Турнірне становище: Норвегія — 7, Румунія — 6, Іспанія — 4, Данія, Угорщина — 3, Україна — 1.

Група ІІ (Скоп’є). Росія — Хорватія — 24:21 (11:10), Німеччина — Білорусь — 28:28 (13:14), Швеція — Македонія — 24:23 (13:13).

Турнірне становище: Росія, Німеччина — 7, Швеція — 4, Хорватія, Білорусь, Македонія — 2.

ПРЯМА МОВА

 

Анастасія Подпалова: Головна причина поразок — недостатня зіграність

Капітан збірної України в інтерв’ю “УМ» пояснила, чому команда виступила на Євро–2008 невдало

— Настю, поразка румункам стала для збірної третьою поспіль. Як ви прокоментуєте цей поєдинок?

— Ми добре знаємо і манеру гри, і склад румунської команди, недавно зустрічалися з ними на «Кубку Карпат». Відтоді змінилися лише наші дії в захисті — на жаль, у гірший бік. Поки в нас виходила гра в обороні, ми досягали успіху і в атаці. Гадаю, нам було до снаги перемогти — перший тайм це продемонстрував. Хоча, звісно, бракувало травмованої Регіни Шимкуте.

По перерві ми забагато помилялися: невдало діяли біля своїх воріт, поступалися на підбиранні м’яча, пропускали суперниць у лінію. Коли ж почали «чіпляти» румунок на шестиметровій лінії, ті вдало «стріляли» з середньої відстані. Тож другий тайм ми повністю провалили.

— Причина криється у фізичній утомі?

— Частково так. А можливо, й у тому, що вже накопичилася психологічна втома, адже за вісім днів зіграли п’ять матчів. Головна ж причина, вважаю, — недостатня зіграність. У команді багато нових облич, та й легіонерки приєдналися до колективу лише за кілька днів до старту турніру. Ті ж румунки вже тривалий час грають майже одним складом і досягають пристойних результатів.

Гадаю, у збірної України є майбутнє, й кращі матчі в нас ще попереду. Але для цього треба багато працювати.

— Які враження загалом залишив чемпіонат Європи?

— Особисто я відчуваю, що могла б принести команді більше користі. У дебютній зустрічі з португалками «перегоріла» через хвилювання й велике бажання показати себе з найкращого боку. Із Норвегією невдало зіграв кожен із нас. З іспанками на повну силу діяти не дозволила травма. Можливо, саме моїх зусиль не вистачило для перемоги. Прикро. Дуже хотілося направити гру дівчат у правильне русло.

Думаю, кожна з нас має зробити висновки для себе. Наша команда не продемонструвала свого справжнього потенціалу. Та й травми і хвороби не обійшли нас стороною.

 

ПІСЛЯМОВА

Леонід Євтушенко, головний тренер збірної України:

— Моя команда зіграла два різні тайми. Я у найгірших снах не міг припустити, що ми так провалимося після перерви. У важливий момент, коли ми грали вшістьох проти чотирьох суперниць, замість того, аби забивати, — пропустили. Після цього команда зламалася психологічно.

Раду Война, головний тренер збірної Румунії:

— Мої дівчата здобули важку перемогу в дуже важливий момент, за це я їм вдячний. У першому таймі ми відчували тягар поразки іспанкам у попередньому матчі. Але під час такого швидкоплинного турніру потрібно вміти оперативно відновлюватися як фізично, так і психологічно. Тож по перерві наша команда показала, що може перемагати й такого сильного суперника, як Україна. Можливо, збірна Румунії просто більше потребувала цих двох очок, ніж наші опонентки. Це й зумовило такий перебіг подій.