Чи є життя після «бліцкригу»

11.12.2008
Чи є життя після «бліцкригу»

Коаліція між Блоком Юлії Тимошенко, фракцією «Наша Україна — Народна самооборона» та Блоком Литвина з першого дня обліпилася реп’яхами закулісних змов і «кидків». Як повідомляла «УМ», новообраний Голова Верховної Ради Володимир Литвин одразу після сходження до президії заявив, що в парламенті створено коаліцію трьох фракцій. Насправді виявилося, що «НУНС» іще не приймав рішення про входження до «союзу трьох», а документ із підписами, на який посилалися поспішні прибічники коаліції, — неправомочний. Вівторковий «бліцкриг» може нашкодити створенню «союзу трьох». Але, кажуть деякі політики, може і прискорити переговори. Адже скасувати «недокоаліцію» теж непросто.

Стрімголовий Голова

Секретаріату українського парламенту доведеться підкоригувати результати голосування за спікерство Володимира Литвина. Двоє народних депутатів заявили, що система «Рада» неправильно «прочитала» їхнє волевиявлення. «Нашоукраїнець» Микола Кульчинський заявив, що насправді не підтримував обрання Литвина. «Я переконаний, що всі кадрові питання повинні вирішуватись після офіційного підписання коаліційної угоди», — каже пан Микола. Його соратниця по фракції Ольга Герасим’юк, навпаки, попросила зарахувати свій голос. Вона надто рано натиснула на кнопку, тому система не врахувала її волі. «Я хотіла бути чесною перед собою, і тому написала цю заяву», — пояснила вчора пані Герасим’юк.

Проблема з голосами дуже добре відображає атмосферу невизначеності та сумніву, яка позавчора ввечері панувала у Верховній Раді. Насамперед це стосується фракції «Наша Україна — Народна самооборона», яка пережила черговий скандал у зв’язку з внутрішніми протиріччями. За обрання Литвина спікером проголосувало більше половини «НУНС»: «Народна самооборона», УРП «Собор», частина УНП і НРУ, депутати, яких вважають близькими до Олександра Третьякова та Миколи Мартиненка, а також кілька «простих» інакодумців — загалом 40 голосів. Інші воліли дочекатися кінця переговорів.

Представник Народного руху Роман Ткач розповів «УМ», що голосував за обрання Литвина, бо «нам нарешті потрібно виходити з цієї кризи в державі». «Насправді ніхто не противиться ідеї коаліції. І навіть Президент на зустрічі з фракцією розглядав можливість створення, — каже пан Ткач. — Тому я не бачу проблеми в обранні спікера: принаймні, парламент буде дієздатним».

Водночас Роман Ткач розкритикував заяву про формування коаліції, яку відразу після «інавгурації» оголосив Володимир Литвин. Після подій у ВР прес–служба «НУНС» поширила повідомлення: «Фракція «Наша Україна — Народна самооборона» не схвалювала текст угоди про створення коаліції у складі фракцій «НУНС», БЮТ та Блоку Литвина. Текст коаліційної угоди без узгодження з фракцією підписав заступник голови фракції Борис Тарасюк».

«Наша фракція ухвалила рішення про початок переговорів, — пояснює рухівець Ткач. — Не бачачи коаліційної угоди та умов, на яких вона створюється, — неправильно стрімголов бігти в коаліцію. Борис Іванович (голова НРУ Тарасюк. — Авт.) зробив неправильний крок. Спочатку треба прийняти на засіданні фракції відповідне рішення, зібрати 226 голосів. Лише після того можна оголошувати про створення коаліції».

А коаліції — нема

Поспіх із обранням спікера та оголошенням коаліції може нашкодити подальшим переговорам. БЮТ і БЛ могли дочекатися, поки «НУНС» прийме відповідні рішення. Тоді обрання Литвина підтримало б не 40 «нашоукраїнців», а більше. Такий люфт намічався, адже за переговори про створення коаліції проголосували 55 членів «НУНС».

Але Тимошенко пішла в інші двері. Якби не підтримка фракції комуністів, Литвин не став би спікером удруге. Та чи означає це, що серпом і молотом коаліцію будуть підтримувати й надалі? Навряд чи так буде постійно. Тому учасникам коаліції треба подбати якраз про те, щоб залучитися підтримкою якомога більшої частини фракції «НУНС».

Однак народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Михайло Волинець сказав у коментарі «УМ», що поспіх був виправданий. «Керівництво «НУНС» намагається заблокувати процес створення коаліції. Я тривожно сприймаю їхні сьогоднішні заяви. Не хочеться вірити, що вони збираються заблокувати роботу парламенту. Ми не можемо гаяти часу», — пояснив нардеп.

Представник «Народної самооборони» Тарас Стецьків, який входить до переговорної групи щодо створення коаліції, згоден із Волинцем. «Литвин усе правильно робив. Була така ситуація, що треба було діяти. Існувала небезпека, що за ніч чи за день ситуація може змінитися. Щоб унеможливити зрив домовленостей трьох фракцій, треба було діяти негайно», — відзначив Тарас Стецьків.

Представник «Самооборони» додав: у вівторок увечері з–за кордону повернулися Віктор Ющенко та Віктор Янукович, тож ситуація у ВР могла перегратися... Виходить, що час для проведення операції в парламенті був обраний не випадково.

Водночас Стецьків визнає: юридично коаліції в парламенті не існує. «Підписів ще нема. Згідно з регламентом, депутатам дається чотири дні на збір підписів з того моменту, як було оголошено про її створення. Я думаю, що підписи будуть зібрані», — зазначив Тарас Стецьків.

У БЮТ — інша позиція. Народний депутат Андрій Портнов сказав, що повідомлення про створення коаліції, підписане Борисом Тарасюком, — легітимне. «Якщо хтось вважає ці дії незаконними, протиправними або політично недоцільними, він може вжити заходів політичного або правого характеру. Якщо комусь не подобається, він може звернутися до суду і там свою правоту доводити. Зараз ніким не доведена незаконність створення коаліції», — відзначив Портнов.

«Наші» думають, чи «наша» коаліція

Учора фракція «НУНС» зібралася на засідання для розбору польотів. За даними «УМ», окремі депутати наполягали якимось чином покарати Бориса Тарасюка (наприклад, виключити із фракції). Це питання «зам’яли», аби не розпалювати конфлікт іще більше. «Нашоукраїнці» ухвалили нейтральне рішення: підтвердили повноваження переговорної групи у складі В’ячеслава Кириленка та чотирьох його заступників. Переговори про коаліцію мають тривати.

Роман Ткач каже: «Якщо будуть враховані ключові умови «НУНС» щодо коаліційної угоди — я не бачу перешкод для її створення». На питання, чи не нашкодить створенню коаліції вівторкова підміна, Ткач відповів: «Я розумію, що після 2 вересня накопичилося багато недовіри, але нам треба прислухатися і придивитися до того, що відбувається на вулиці. Суспільство хоче стабільності».

«Самооборонець» Тарас Стецьків теж сприймає ті події по–філософськи: «Вони можуть нашкодити переговорам, але можуть і пришвидшити їх».

Що думає Президент?

Фракція «НУНС» у прийнятті рішення зважатиме на точку зору Президента Віктора Ющенка. Позавчора частина «нашоукраїнців» воліла взяти паузу, щоб проконсультуватися з главою держави. Але події випередили їхні наміри.

Наразі Банкова розчарована поспіхом, із яким проводилася вівторкова комбінація. БЮТ, БЛ, а надто ж «нашоукраїнці» дуже дошкулили Президенту. Варіант Віктора Ющенка із Плющем не пройшов. Рішення про Литвина було проведене на випередження Банкової. Це означає, що сценарій із достроковими виборами стає ще менш реальним. Відставити Володимира Михайловича теж дуже складно, та й чи потрібно? Адже, з іншого боку, досвідчений Голова ВР має знайти можливості для налагодження контакту з секретаріатом Президента.

А «нашоукраїнці» наразі вагаються. На переговорах можна висунути такі умови, які ніхто не підтримає, і це означає повторний вихід із коаліції. Чи сприйме такий поворот «помаранчевий» виборець — в умовах, коли у ВР прояснилося хоч щось? Водночас існує ймовірність того, що фракція «НУНС» знову акумулює 40 чи 37 голосів, аби підтримати коаліцію на умовах БЮТ. Бо шлях уже вторований.

...Якщо напередодні лідер фракції В’ячеслав Кириленко просто усунувся від підписання коаліційного паперу, то вчора він кілька годин провів на консультаціях у секретаріаті Президента. Підсумок переговорів поки невідомий.

ОФІЦІЙНО

Учора Президент Віктор Ющенко привітав Володимира Литвина з обранням Головою ВР. Він висловив сподівання, що «досвідчений і виважений» політик допоможе розблокувати роботу парламенту.

«Хочу привітати увесь парламент з першим кроком на шляху до відновлення повноцінної дієздатності Верховної Ради України. Констатую, кожен день політичної лихоманки занадто дорого коштував країні й кожній українській сім’ї зокрема», — відзначив Президент. Він закликав прийняти бюджет і пакет антикризових законів. «Необхідною умовою для цього є дієва і спроможна де–юре і де–факто парламентська коаліція», — вважає Ющенко.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Зміни будуть. Але кого посунуть?

Учора, відкриваючи засідання Кабміну, Юлія Тимошенко пораділа створенню нової коаліції під її омофором і відтак анонсувала зміни у складі уряду. За її словами, три фракції «домовилися про створення спеціальної антикризової команди, до якої увійдуть фахівці з усіх без винятку фракцій, оскільки йдеться про об’єднання всього парламенту». І ця «антикризова команда має довести до кінця розробку і прийняття вже в антикризовому контексті програми дій уряду».

Із програмою уряду зрозуміло — її так і не було затверджено «демократичною коаліцією–1», і тепер Тимошенко хоче отримати такий запобіжник од відставки від «коаліції–2».

А от щодо ідеї «найближчим часом посилити склад уряду новими людьми», то, якщо сприймати слова Прем’єр–міністра про «об’єднання всього парламенту» буквально, це мало б означати залучення в уряд і «регіоналів», і комуністів, не кажучи вже про представників Блоку Литвина.

У кулуарах справді подейкують про подальші наміри Тимошенко включити до союзу й Партію регіонів також. Однак навряд чи «сині» погодяться розділити відповідальність за кризу в обмін на дещицю портфелів (якщо, звісно, не йдеться про довгострокову комбінацію із витісненням «Нашої України»).

А позаяк депутати з КПУ вчора вже заперечили можливість входження комуністів до уряду, то залишається хіба що варіант із Блоком Литвина. Однак і в такому разі потрібно когось з уряду посунути, і це рішення має приймати також парламентська більшість.

Оскільки наразі міністерські посади поділені «50х50» між БЮТ і «НУНС», «нашоукраїнці» почали непокоїтися. Міністр юстиції Микола Оніщук уже заявив в інтерв’ю журналістам, що говорити про можливі зміни у складі Кабміну «передчасно».

Тож питання із коригуванням уряду за підсумками позавчорашніх подій поки що зависає в повітрі. Але якось вирішувати його намагатимуться уже сьогодні. Адже, за інформацією нардепа від БЮТ Андрія Портнова, погоджувальна рада вирішила, що в четвер у парламенті мають розглядати антикризові законопроекти, а також — «якщо встигнемо» — то й кадрові пропозиції, зокрема щодо зміни керівництва Фонду держмайна й Антимонопольного комітету.