Склад забувається — результат залишається

11.12.2008
Склад забувається — результат залишається

Білорус із «Барси» Олександр Глєб (праворуч) не прорвав оборону донеччан. (Рейтер.)

Дев’ять набраних очок у лігочемпіонівській групі — такого здобутку в єврокубковій історії «гірників» ще не було. Інша справа, що донеччани напрацювали цей доробок у не зовсім тих матчах, у яких було потрібно це робити.

Перемогою, яка вже нічого не вирішувала, стала позавчорашня звитяга над резервістами «Барселони». Прогнозувалося, що тренер каталонців Хосеп Гвардіола виставить на цю гру другий склад, перевіривши «дубль» у протистоянні найвищого рівня. Так і сталося.

Можна скільки завгодно говорити про залікові очки в таблиці коефіцієнтів УЄФА і преміальні за перемогу, але багато хто сумнівався, чи хвилює заможних легіонерів «Шахтаря» загальний рейтинг українського футболу. Утім команда на останній матч сезону таки «зарядилася».

Гра була цікава. Дай Боже кожному клубу таку лаву запасних — з перших хвилин «гранатово–сині» контролювали хід поєдинку й пресингували «гірників» на їхній половині. Гості захищалися надійно, а от гол Олександра Гладкого, якого в центрі штрафного майданчика «Барси» знайшов точним пасом Вілліан, був досить несподіваним.

Подібним чином події розгорталися і в другому таймі — «Барса», зусиллями передусім юної зірки Бояна Кркича, тисне на ворота Андрія П’ятова, «Шахта» відбивається і контратакує. Приємно, що цей елемент виходив у підопічних Мірчі Луческу вдало. Один із ривків Вілліана закінчився фолом проти бразильця біля лівого кутового прапорця. Навіс у виконанні Жадсона, «ляп» голкіпера господарів Хоркера — і Гладкий ударом головою подвоює рахунок.

А потім почалися «гойдалки» з результативними ударами Сильвіньйо, Фернандіньйо, Бускетса та змарнованого сто­відсоткового моменту Бран­дао. Вирвати нічию для господарів, котрі в цьому сезоні ще не програвали на своєму «Камп Ноу», було справою принципу. «Шахтар» відбивався вже всією командою, і за останні п’ять хвилин гості заробили п’ять «гірчичників». Вистояли.

Востаннє виграти у «Барселони» в її лігві вдавалося зірковому «Динамо» Валерія Лобановського кінця 90–х. Щоправда, за «Барсу» тоді зов­сім не резервісти грали.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6–й тур (результати вівторка)

Група С

«Барселона» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна) — 2:3

Голи: Сильвіньйо, 59; Бускетс, 84 — Гладкий, 31, 57; Фернандіньйо, 76

«Барселона»: Хоркера, Касерес, Піке, Кркич, Кейта, Сильвіньйо, Глеб, Родрігес (Гудьйонсен, 76), Бускетс, Мата, Васкес

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Кучер, Фернандіньйо (Адріано, 78), Жадсон (Брандао, 67), Гай, Гладкий, Вілліан, Рац, Чигринський, Срна

Попередження: Кркич, 50 — Гюбшман, 65; Брандао, 86; Адріано, 87; Гладкий, 87; Кучер, 89; П’ятов, 90+1

Суддя — Райлі (Англія)

Стадіон «Камп Ноу». 22 000 глядачів

«Базель» (Швейцарія) — «Спортинг» (Португалія) — 0:1 (Джало, 19)

Підсумкове становище:

І В Н П М О

1. «Барселона» 6 4 1 1 18–8 13

2. «Спортинг» 6 4 0 2 8–8 12

3. «Шахтар» 6 3 0 3 11–7 9

4. «Базель» 6 0 1 5 2–16 1

А ІНШІ ЯК?

Позавчорашні ігри останнього групового туру принесли розчарування тим уболівальникам, які підтримували зухвалих дебютантів Ліги чемпіонів — «Анортосіс» та «Клуж». Румунські «залізничники» та кіпріоти закінчили турнір на останніх місцях у своїх групах, хоча стартували непогано. Острівна команда тривалий час претендувала навіть на «плей–оф», а у вівторок тільки від «Анортосіса» залежало, чи здобуде він путівку до Кубка УЄФА. Для цього підопічним грузинського тренера Темурі Кецбаї потрібно було обігрувати «Панатинаїкос» в Афінах. Господарі, які у стартових трьох турах набрали всього одне очко, віддавати перемогу теж не збиралися, адже для них на кону стояло продовження боротьби в Лізі чемпіонів.

Якраз у цей день тренер «Пао» Хенк Тен Кате святкував 54–річчя, і підопічні його не підвели. У «грецькому дербі» саме «старші брати» виглядали переконливішими й потужнішими, тримаючи албанського голкіпера гостей Ар’яна Бекая в постійній напрузі. Один із небезпечних епізодів біля його воріт усе ж закінчився голом зіркового Георгіоса Карагуніса. Такий успіх дозволив афінянам посісти перше місце у групі, адже «Інтер» у «зайвому» для себе матчі хоч і грав майже бойовим складом, але все ж віддав три очки більш мотивованому «Вердеру».

У групі А амбіції «Бордо» виявилися слабшими за аргументи «Роми», тож французи задовольнилися лише переведенням у Кубок УЄФА, а у квартеті D останні матчі турнірного значення не мали.

Група А

«Челсі» (Англія) — «Клуж» (Румунія) — 2:1 (Калу, 40; Дрогба, 71 — Коне, 56), «Рома» (Італія) — «Бордо» (Франція) — 2:0 (Бріггі, 61; Тотті, 77). Підсумкове становище: «Рома» — 12, «Челсі» — 11, «Бордо» — 7, «Клуж» — 4.

Група В

«Панатинаїкос» (Греція) — «Анортосіс» (Кіпр) — 1:0 (Карагуніс, 69), «Вердер» (Німеччина) — «Інтер» (Італія) — 2:1 (Пісарро, 63; Розенберг, 81 — Ібрагімович, 88). Підсумкове становище: «Панатинаїкос» — 10, «Інтер» — 8, «Вердер» — 7, «Анортосіс» — 6.

Група D

ПСВ (Голландія) — «Ліверпуль» (Англія) — 1:3 (Лазович, 36 — Бабель, 45; Рієра, 69; Нгог, 78), «Марсель» (Франція) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:0. Підсумкове становище: «Ліверпуль» — 14, «Атлетіко» — 12, «Марсель» — 4, ПСВ — 3.

ПРЯМА МОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Це важлива перемога для іміджу клубу. Важко виграти в «Барселони», особливо на «Камп Ноу». Хотілося б привітати Гвардіолу, адже великої різниці між основним складом «Барси» і тим, який грав сьогодні, я не побачив. Можливо, у цих гравців менше досвіду.

Ми обрали свою тактику, дуже добре організували оборону, спробували використовувати контратаки. Не зав­жди це виходило, але ми таки перемогли.

Хосеп Гвардіола, головний тренер «Барселони»:

— Ми програли матч, однак завершили вдалий для себе груповий етап. Радий, що вся робота була зроблена ще до останнього туру і це дозволило нам надати відпочинок деяким провідним гравцям перед відповідальним поєдинком із «Реалом» у рамках прімеро.