«001» просить захисту

10.12.2008
«001» просить захисту

Новий трамвай виходить на маршрут № 001. (із порталу міськради.)

Унікальний для електротранспорту України трамвай задіяно в Запоріжжі. «Дитя» українсько–чеського СП «Татра–Південь» своїм дизайном, комфортом і рівнем безпеки руху відповідає євростандартам: наразі це єдиний у країні трамвай, обладнаний, окрім усього, кондиціонером для водія. У салоні не лише комфортні сидіння, а й суперсистеми опалення і вентиляції, інформтабло. У місті трамвайний парк не оновлювали з 1995 року, тому й не пошкодували на диво–вагон (його номер 001) п’яти мільйонів гривень. Зрештою, із казни міської оплачено половину суми, стільки ж — із бюджету державного.

Першим пасажиром став, як і годиться у таких випадках, міський голова. Євген Карташов відзначив не лише комфорт, а й енергоощадність трамвая: «Силові агрегати нашого заводу автоматики уможливлюють не лише плавний розбіг та гальмування вагона, а й 40–відсоткову економію електроенергії». Запорізький мер поінформував, що вагон «бігатиме» між цирком і залізничним вокзалом — маршрутом, частину колій якого вже замінено безшумними рейками. «Перспектива цього дорогого проекту в залученні коштів приватних структур, котрі будуватимуть торговельно–розважальні центри і житло вздовж центрального проспекту», — поділився планами мер.

Водночас Євген Карташов розсекретив намір влади вдатися до неординарних заходів боротьби проти... вандалів. «Оболтуси», які обмальовують трамваї і тролейбуси фарбою з балончиків, уже полюють і за новеньким вагоном! Над його створенням працювали конструктори й машинобудівники Дніпропетровська й Києва, Харкова та Запоріжжя. Надто багато заплачено, аби не зупинити псування електротранспорту!» Якщо вандали не схаменуться, то можлива і розплата «зуб за зуб»: у мерії висунули напівжартівливу пропозицію — «розмальовувати» пійманих пацанів із тих таки ж балончиків! А що робити, риторично запитують там, якщо батьки не контролюють дії своїх чад?! Основне ж, звісно, відшкодування завданих збитків: понівечив підліток ліхтарі на бульварі Шевченка — батьки довго виплачуватимуть 20 тисяч гривень! А свою фантазію «художники» можуть задіяти на старих, списаних вагонах: «Пишіть рекламні сюжети, малюйте своїх кумирів, — радить Євген Карташов. — Ескізи можете надсилати на конкурс у мерію. Ми готові навіть преміювати кращі роботи...».