НОВИНИ ПЛЮС

10.12.2008

Похорон Алексія ІІ

Учора патріарха РПЦ Алексія ІІ поховали в Богоявленському храмі Москви.

Секретар РНБО Раїса Богатирьова, яка представляла Україну на поховальній церемонії, під час відспівування російського патріарха в храмі Христа Спасителя «відчула легке нездужання» й відтак поїхала до посольства України в РФ, де взяла участь у поминальному обіді, організованому послом Костянтином Грищенком.

Попрощатися з предстоятелем РПЦ прийшли майже 80 тисяч росіян за три дні. Також на похороні був присутній лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

Кадрові призначення в Грузії

За повідомленням грузинських ЗМІ, новим міністром оборони мав стати колишній посол Грузії у США Давид Сіхарулідзе. Він має медичну освіту, в другій половині 90–х років працював у парламентському комітеті з оборони, пізніше очолював відділ з питань НАТО в МЗС. У 2004—2006 роках Сіхарулідзе обіймав посаду заступника міністра оборони. Новим міністром економічного розвитку має стати депутат парламенту, колишній голова комітету з зовнішньополітичних зв’язків Лаше Жванія, а вже екс–міністр економіки Катерина Шарашидзе повернеться на роботу в адміністрацію президента. Ще одному депутату — заступнику глави комітету з оборони та безпеки Ніколозу Руруа — запропоновано портфель міністра культури. Про інші призначення в грузинському уряді «УМ» повідомляла вчора.

На місто впав літак

Унаслідок падіння літака–винищувача F–18 Військово–повітряних сил США на житлові будинки американського міста Сан–Дієго, що в Каліфорнії, троє осіб загинуло та одна вважається зниклою безвісти. Федеральне авіаційне управління США повідомило, що літак виконував тренувальний політ і зазнав аварії під час заходу на посадку на авіабазу Марімар. Пілот катапультувався, а машина впала на землю приблизно за 3200 метрів від бази.

Зачистка від Туркменбаші

Уряд Туркменії змінить Державний гімн, звідки будуть викинуті рядки, що возвеличують колишнього лідера країни Сапармурата Ніязова. В тексті, наприклад, Туркменістан називається «творінням великого Туркменбаші». З ідеєю зміни Гімну «на численні прохання трудящих» виступив глава Меджлісу (парламенту) Акджа Нурбердиєв. Рішення про зміну слів гімну вкладається в загальний перебіг реформ, які проводить новий президент Гурбангули Бердимухамедов і які скеровані на очищення країни від культу особи Ніязова.

Клаус і нова партія

Минулих вихідних відбувся з’їзд правлячої в Чехії Громадянсько–демократичної партії, заснованої 18 років тому нинішнім президентом Чехії Вацлавом Клаусом. Центровим питанням з’їзду було обрання нового керівника партії. Головних претендентів було два: діючий глава, прем’єр–міністр Чехії Мірек Тополанек та представник пропрезидентського крила євроскептиків, мер Праги Павел Бем. Переміг Тополанек. Відтак президент Клаус оголосив про свій вихід із партії, а вчора заявив про намір заснувати нову праву партію, яка боротиметься проти європейського федералізму та матиме «реалістичний погляд на ЄС». Імена засновників нової партії та її програма будуть відомі вже до Різдва.

Охоронці–вбивці

П’ятьом співробітникам охоронної фірми «Блекуотер», яка займається в Іраку охороною дипломатичних представництв та інших американських об’єктів, висунуто звинувачення в убивстві 14 мирних іракців у Багдаді минулого року. Як повідомило Міністерство юстиції США. Охоронці звинувачуються за 35 пунктами, зокрема в убивстві, спробі вбивства та незаконному використанні зброї.

Падіння «Нью–Йорк таймс»

Дві провідні американські газети — «Лос–Анджелес таймс» та «Нью–Йорк таймс» — опинилися в дуже скрутній фінансовій ситації, повідомляє газета «Уолл–Стріт джонел». Видавнича компанія «Тріб’юн Ко», якій належить «Лос–Анджелес таймс», вже найняла фінансових радників перед оголошенням банкрутства, яке може статися вже наприкінці цього тижня. Ситуація в «Нью–Йорк таймс» також настільки серйозна, що видання оголосило вчора про те, що віддає в заставу половину своєї 52–поверхової будівлі на Восьмій авеню на Манхеттені. З огляду на фінансову кризу акції газети втратили на біржі половину своєї вартості.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>