Тому що потрібний країні

10.12.2008
Тому що потрібний країні

Коаліція «Нашої України — Народної самооборони» та блоків Тимошенко й Литвина обрала Володимира Литвина Головою Верховної Ради за підтримки комуністів. (УНІАН.)

Уранці із Верховної Ради надійшло дві новини: одна — добра, інша — не дуже. Погана полягала в тому, що ранкове засідання ВР тривало лише шість хвилин і своєю блискавичністю побило 8–хвилинний рекорд четверга. А добра звістка — в тому, що у парламенті зажеврів вогник працездатності і з’явилися шанси на формування коаліції. Це виглядало як сенсація, але справді: замість прогнозованої «бульдозерної» — за участю ПР і БЮТ — увечері постала «коаліція трьох». Її утворили Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна — Народна самооборона» і Блок Литвина, обравши для початку Володимира Литвина Головою ВР.

Удвох — добре, але утрьох — ліпше?

Останнім часом депутати збиралася на пленарні засідання лише для того, щоб проголосувати за оголошення перерви на кілька днів. Однак учора парламент розбігся лише до 16–ї години. «Xочу поінформувати, що вчора і сьогодні відбувалися наради керівників депутатських фракцій, — розповів депутатам перший віце–спікер Олександр Лавринович. — Фракції Блоків Тимошенко і Литвина попросили перерву, щоб завершити консультації про формування коаліції та обрання Голови Верховної Ради». «За» оголошення перерви до вечірнього засідання проголосувало 230 депутатів.

Повідомлення Лавриновича здивувало. Адже віднедавна ініціаторами перерв стали БЮТ і Партія регіонів, які проводили переговори про формування коаліції. Литвин у тих розмовах був зайвим, не кажучи вже про фракцію Ющенка.

Відразу після закриття ранкового засідання голова фракції БЮТ Іван Кириленко поінформував журналістів, що перерва оголошена для того, аби провести переговори про нову коаліцію — Блоку Юлії Тимошенко, «Нашої України — Народної самооборони» та Блоку Володимира Литвина. «БЮТ іще 2 жовтня прийняв рішення про поновлення демократичної коаліції, — каже Кириленко. — Ми очікуємо, що в Блоці Литвина й «Нашій Україні» відбудуться збори. Ми сподіваємося, що більшість депутатів цих фракцій проголосує за таку коаліцію, і тоді на засіданні буде оголошено про створення коаліції. Ми зараз як ніколи близькі до цього. І дуже сподіваємося, що буде саме так».

На уточнення, чи тривають переговори БЮТ із Партією регіонів, Іван Григорович відповів: «Переговори велися зі всіма, в тому числі з «регіоналами». Але єдине рішення щодо коаліції, яке прийняла наша фракція, — це рішення про відновлення демократичної коаліції».

І ніяких політреформ!

Інший Кириленко — В’ячеслав — приблизно в той же час давав брифінг для преси у протилежному крилі парламенту. Голова фракції «НУНС» підтвердив можливість формування «коаліції трьох». «Ми могли би спокійно спостерігати за процесом створення коаліції БЮТ і ПР, якби не гігантські ризики для національної безпеки і дер­жавного суверенітету. Тому, з огляду на всі внутрішні та зовнішні обставини, ми зобов’язані почати консультації про створення іншої коаліції, а саме — коаліції у складі «Нашої України», Блоку Литвина і БЮТ», — сказав В’ячеслав Кириленко.

За словами пана В’ячеслава, потенційні коаліціянти насамперед мають домовитися про пакет першочергових антикризових заходів: «Ми маємо засвідчити, що парламент займатиметься не політичними суперечками, а ухваленням першочергових антикризових законів». При цьому Кириленко наголосив, що вихід із економічної кризи можливий лише при об’єднанні зусиль «усіх політичних інституцій у країні».

Наступна умова «НУНС» — відмова від політреформи, котру було заповзялися розробляти БЮТ і ПР. «Ми можемо говорити про початок коаліційних переговорів, якщо матимемо чіткі гарантії наших можливих партнерів, що всі розмови про зміни до Конституції з метою послаблення інституту Президента і його обрання парламентом припиняються і лишаються у минулому», — відзначив «наш» Кириленко. Ще одна умова «нашоукраїнців» — зміна виборчої системи (або запровадження відкритих списків на виборах до ВР, або повернення до напівмажоритарної системи). У цьому «НУНС» може розраховувати на Блок Литвина, який теж є противником існуючої виборчої системи.

Президент не проти

В обід фракція «Наша Україна — Народна самооборона» на своєму засіданні прийняла рішення про початок офіційних переговорів із БЮТ і БЛ («за» — 55 голосів, утрималися «єдиноцентристи»).

Перспективу утворення «коаліції трьох» позавчора обговорювали в секретаріаті Президента. Судячи з усього, тут відбуваються великі переміни. Принаймні «антикризовий менеджер» Віктор Балога зараз перебуває у відпуст­ці.

Віктор Ющенко проводив переговори з «НУНС» у цікавому форматі: окремо з різними депутатськими групами фракції (відзначимо, що донедавна представників «Самооборони» на Банкову взагалі не пускали). Один із учасників зустрічі розповів кореспонденту «УМ», що, в принципі, Президент був згоден на формування коаліції БЮТ, «НУНС» і Литвина. Але мав певні застереження.

Глава держави може погодитися на «троїстий союз», бо попередній план виходу з ситуації не спрацював. Спершу Віктор Ющенко сподівався на обрання Головою ВР Івана Плюща. Нардеп зі стажем подвійного спікер­ства мав добре підходити на роль головуючого в ситуації, коли у парламенті не створено коаліції. Однак сценарій став малоймовірним: «регіонали» відмовилися підтримувати Плюща «просто так». Вони вимагали гарантій у вигляді нової коаліції, а вибори спікера переносили вже на другий план. Паралельно «Регіони» вели переговори із БЮТ. Для Президента варіант коаліції Януковича й Тимошенко виглядав найменш привабливо й загрозливо — аж до змін у Конституції, посилення присутності Москви і т.ін. Тому нове дихання отримала перспектива «союзу трьох», пояснює джерело «УМ».

Слід також врахувати, що для формування коаліції й обрання спікера потрібні голоси не всієї фракції «поголовно», а просто більшої її частини.

Таки потрібен?

Для Президента і «Нашої України» погодитися на «троїстий союз» — означає лишити нелюбу Юлію Тимошенко на посаді Прем’єр–міністра, а також дати згоду на спікерство людини з іншої фракції — Володимирові Литвину.

Фракція «НУНС» вагалася майже цілий день. Ющенко перебував за кордоном і повернувся з Литви якраз до вечірнього засідання ВР.

У ньому було оголошенно дві перерви, причому БЮТівцям своїми голосами допомогли й комуністи. «Регіони» закликали відкласти домовляння до ранку — тоді все могло б ще раз перегратися. Але все вирішилося ще до шостої години — очевидно, Ющенко дав свою згоду.

Перед тим у коментарі «УМ» Володимир Литвин підтвердив, що коаліцію треба створити якомога швидше, бо країну слід виводити з економічної кризи, а «відлік часу йде вже не на дні, а на години». Відповідаючи на запитання «України молодої», що буде спочатку — створення коаліції чи обрання спікера, — Володимир Михайлович сказав: «Думаю, це має відбутися одночасно».

Так і сталося: нового Голову обрали 244 голосами «за» (БЮТ — 154, «НУНС»— 40, БЛ — 20, «Регіони» — 3, а запорукою обрання «тимошенківської» кандидатури, як не раз перед тим, стали комуністи — ще 27 голосів.

Пан Литвин зайшов у президію зовсім не святковим, а якимось переляканим. І тут же проголосив створення коаліції свого блоку, БЮТ і «НУНС».

Та чи буде вона життєздатною і чи зможе підтримувати уряд?

ПОЯСНЕННЯ

«Кожен хапається за соломинку...»

Народні депутати від Партії регіонів спостерігали за поновленням «шлюбних ігор» колег по парламенту із позірним спокоєм. Ще в понеділок вони були як ніколи близькими до формування коаліції з БЮТ, а вчора знову спробували на смак гіркоту опозиції. «Думаю, всі погодяться: те, що робиться швидко, ніколи не робиться добре», — оцінював події заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов.

У коментарі «УМ» він сказав, що у випадку невдачі переговорів про створення «коаліції трьох» Партія регіонів готова поновити консультації з БЮТ. Чи не вплинуть нинішні події на рівень довіри між двома силами? «Ми й раніше не мали довіри. Якби довіра була — ми вже давно б створили коаліцію», — пояснював Єфремов.

Відповідаючи на питання, чи міг БЮТ використати Партію регіонів, аби шантажувати «НУНС» і підштовхнути президентську фракцію до відновлення демократичної коаліції, Єфремов сказав: «Я думаю, БЮТ робить це у двосторонньому напрямку. Ці дії спрямовані на те, щоб пришвидшити процеси в переговорах із Партією регіонів. А з іншого боку — на те, щоб відновити той комфортний стан, у якому перебувала ця сила під час минулої коаліції».

Єфремов помилявся.

«Кожна партія хоче отримати максимальні дивіденди, і коли в когось із–під ніг тікає коаліція — немає значення, чи це «НУНС», чи ПР, — то кожна партія хапатиметься за останню соломинку, щоб не втратити можливі дивіденди, які з’являються із створенням власної коаліції», — коментував ситуацію депутат–«тимошенківець» Сергій Міщенко.