НОВИНИ ПЛЮС

06.12.2008

Канада: відставка уряду відкладається до січня

«УМ» уже повідомляла, що три опозиційні парламентські партії Канади утворили коаліційну більшість і зажадали відставки уряду меншості прем’єр–міністра Стівена Харпера. Генерал–губернатор Канади Мікаель Жан мала або затвердити нову коаліцію, або оголосити дострокові вибори. Втім вона ухвалила нестандартне рішення: призупинити роботу парламенту до 27 січня, коли уряд винесе на розгляд парламентаріїв проект бюджету–2009. Таким чином, заплановане на 8 грудня голосування з питання довіри уряду відкладається.

Італія не будуватиме мечеті

Права партія «Північна ліга» закликала накласти мораторій на будівництво мечетей в Італії. Таку пропозицію озвучив у парламенті глава парламентської фракції цієї партії Роберто Кота. «Наша пропозиція дозволить контролювати те, що відбувається в мечетях. Наприклад, добре б було заборонити імамам проводити будь–які не пов’язані з релігією заходи та зобов’язати їх використовувати італійську мову». Такий заклик пролунав після того, як у Мілані заарештували двох громадян Марокко за підозрою у причетності до міжнародного тероризму. Як в Італії, так і решті країн Європи вербовка нових терористів відбувається переважно в мечетях. Міністр внутрішніх справ Італії Роберто Мароні погодився з вимогою встановити мораторій на будівництво нових мечетей.

Скільки коштувала смерть Політковської

За убивство журналістки Ганни ПолІтковської було заплачено 2 млн. доларів. Про це повідомив один з учасників процесу з посиланням на свідка Лом–Алі Гайтукаєва, якого вчора допитали в Московському окружному військовому суді.

На допомогу Зімбабве

У Зімбабве оголошено надзвичайний стан у зв’язку з епідемією холери. Уряд країни звернувся до світового співтовариства по допомогу в зв’язку з неконтрольованим поширенням хвороби, яка вже забрала 565 людських життів, а 12,5 тисячі осіб є інфікованими. Низка організацій та країн вже відгукнулися. Так, Єврокомісія надасть допомогу в розмірі дев’ять мільйонів євро, Велика Британія — 11,5 млн. євро, Франція — 200 тис. та США — 470 тис. євро.

Новий уряд Литви

Президент Литви Валдас Адамкус позавчора затвердив склад нового уряду Литви на чолі з Андрюсом Кубілюсом, лідером партії «Союз батьківщини — Християнські демократи». Вчора Кубілюс представив Сейму (парламенту) програму нового уряду. Сейм повинен розглянути її впродовж наступних 15 днів. Правляча коаліція у складі чотирьох партій має в Сеймі 83 з 141 мандата.

Пограбування на 100 мільйонів

У Франції озброєні грабіжники «обчистили» один із найбільших ювелірних магазинів у світі. Четверо бандитів, кілька з яких були переодягнені в жіночі сукні, винесли з магазину компанії Harry Winston, розташованого неподалік Єлисейських полів, коштовностей на 100 млн. доларів. Нападники були добре поінформовані про систему роботи магазину і навіть знали деяких співробітників по іменах. Як повідомили поліцейські, під час пограбування кілька людей були поранені.

Дружина прем’єра Данії підпрацьовує танцівницею

50–річна Анне–Метте Расмуссен, дружина прем’єр–міністра Данії поправляє родинний бюджет, танцюючи за гроші на приватних вечірках, повідомила позавчора данська газета «Se og Hoer». Її партнер, фаховий 30–річний танцівник Томас Еверс Поулсен, підтвердив, що вони виступають на «закритих вечірках». Зокрема, пара брала участь у популярному в Данії танцювальному конкурсі, але не потрапила до фіналу. На кожному телешоу серед публіки можна було бачити прем’єра Андерса Фога Расмуссена, який уболівав за дружину. Після провалу на конкурсі пара вирішила витиснути трохи грошенят з набутого досвіду та вправності. Тим більше що Анне–Метте Расмуссен говорить, що відкрила в танцях своє життєве покликання. «Коли я танцюю, то почуваюся, немов у хмарах» — визнала представникам ЗМІ друга (після королеви) дама Данії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>