Про Шевченківський комітет і розбійників

06.12.2008
Про Шевченківський комітет і розбійників

Микола Жулинський.

Газета «Друг читача» традиційно визначила книжкові події місяця і запросила журналістів їх обговорити. Зійшлося чимало «пишучої» братії, оскільки на них чекала «Постать місяця» — директор академічного Інституту літератури Микола Жулинський, щойно призначений головою Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка.

Микола Григорович, який є членом Шевченківського комітету близько 20 років, трохи відслонив завісу над несподіваним призначенням. Виявляється, раніше цього року він та ще кілька членів Комітету написали Президентові України листа: мовляв, за старим правилами присуджувати головну культурницьку премію країни далі неможливо. Реакцію побачили у президентському указі: іди, Миколо Григоровичу, на керівництво і зроби як слід.

Отже, зараз новий голова Комітету перейнятий опрацюванням нового положення про «Шевченківку». На його думку, треба раз і назавжди відійти від практики «висування» кандидатів. Претендентів визначатимуть експертні ради, які постійно моніторитимуть культурний простір країни і пропонуватимуть Комітетові 3—5 творів (літературних, мистецьких, театральних тощо), вартих відзнаки. Робота експертів буде оплачуваною, а кожну раду очолить хтось із членів Комітету. Кілька кандидатур членів нового Комітету М. Жулинський назвав — очевидно, збережуть свій статус Шевченківські лауреати Василь Герасим’юк, Тарас Федюк, Марія Матіос; запропоновано ввійти до складу Комітету Андрієві Куркову. Загалом головне журі складатиметься з 23 осіб.

Персональний склад Шевченківського комітету та положення про нього, як відомо, затверджує своїм указом Президент країни. Справа ця не швидка, оскільки треба передбачити іншу схему фінансування, яка б дозволяла експертам виїжджати в регіони (оглядати виставки, вистави, концерти і т.п.). У планах також програма пропагування творів лавреатів: наприклад, книжка нового лавреата мусить одразу вийти масовим накладом і розійтися книгарнями всієї України. Плюс інформаційний супровід.

Усе це почнеться з наступного року, а нинішню Шевченківську премію присудять дійсні члени Комітету ще за старими нормами. До речі, її розмір нині становить 130 тисяч гривень.

* * *

Друга подія цієї презентації — оприлюднення «Книжки місяця», якою визнано повість Олександра Гавроша для дітвори «Пригоди тричі славного розбійника Пинті» (Л.: Видавництво Старого Лева, 280 с.).

Редактор «Друга читача» Віталій Капранов поділив усі видавництва на промислові та креативні, зарахувавши до останніх «Видавництво Старого Лева». Своєю чергою, редакторка цього видавництва, поетка Мар’яна Савка сказала, що вигадує креативи, аби нам веселіше жилося. Й Олександр Гаврош (між іншим, власний кореспондент «УМ» у Закарпатті) виявився саме тим автором, який здатний ту веселість продукувати. Рік тому це видавництво випустило першу Олександрову дитячу книжку — «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» (біографічна розповідь про закарпатського силача Івана Фірцака, котрий у 1930–ті роки здобував титул найсильнішої людини світу). Щойно О. Гаврош написав її продовження, і над рукописом у редакції так реготали, що вирішили надалі випустити її в серії «Читання для реготання». А для продовження серії «Українська сила», в якій з’явилися «Пригоди тричі славного розбійника Пинті» (після «Неймовірних пригод Івана Сили») вирішено оголосити конкурс.

Сам Олександр Гаврош називає свою новинку «нашою відповіддю «Піратам Карибського моря». І, прочитавши цю книжку, можу стверджувати: відповідь вийшла цілком конкурентна — відірватися від «Пинті» важко. Зрештою, це вже підтвердили покупці: наклад спродано за якісь півтора місяця, і тепер цю книжку можна розшукати лише в окремих книгарнях.

* * *

Наостанок проголошено анонс головних книжкових подій грудня. Найближча — літературне святкування Святого Миколая, в якому візьмуть участь найпотужніші дитячі видавництва: «Махаон–Україна», «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА», «Видавництво Старого Лева». У книгарнях «КС» («Книжковий супермаркет») вони представлятимуть свої новинки та влаштовуватимуть різноманітні розваги та конкурси від 6 до 19 грудня. До речі, призами будуть не лише книжки, а й смаколики від шоколаду «Корона», а головним призом призначено туристичну подорож до Туреччики, звідки, як кажуть, і походить Святий Миколай.