КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

04.12.2008

Олександр Пеклушенко,

народний депутат від Партії регіонів:

«Коаліція буде створена»

— Олександре Миколайовичу, наскільки ймовірно, що в четвер у Верховній Раді з’явиться коаліція? І чи правда, що наразі найвірогіднішим варіантом є коаліція ПР і БЮТ?

— У своє питання ви вже закладаєте певну думку і хочете, щоб я підкріпив її своїми словами. Якщо вас цікавить моя позиція, я готовий відповісти. В іншому випадку нам нема сенсу продовжувати цю розмову.

— Гаразд, поставлю питання так: яку коаліцію ви вважаєте найкращою для України на цьому етапі?

— Сьогодні нам треба об’єднатися навколо держави. Єдине слово, яке має стояти перед політиками, — країна, країна, країна. Ми переживаємо економічну кризу, перебуваємо в небезпеці. Тому нам треба забути всі образи, подразники і об’єднатися. Я впевнений, що коаліція буде створена, але мені важко передбачити її формат у партіях і фракціях. Процес іде. Він непростий, але завершиться створенням коаліції. А про формат коаліції вам не скаже ніхто.

— Які вимоги перед своїми візаві ставить Партія регіонів? Зокрема ,чи може ПР відмовитися від посади Прем’єр–міністра заради створення коаліції?

— Сьогодні країні потрібна така людина, яка могла б реалізувати те, що буде напрацьовано в діалозі. Такою людиною, на мою думку, є Віктор Федорович Янукович. Це моя позиція, а остаточне рішення прийме фракція та партія.

 

 

Віктор Небоженко,

керівник соціологічної служби «Український барометр», політолог:

«Якщо вони почнуть урізати повноваження Президента, це буде велика помилка»

— Вікторе Сергійовичу, наскільки високими є шанси, що БЮТ і Партія регіонів утворять коаліцію?

— Імовірність дуже висока. Але поки що важко сказати, чи довго вона протримається. Бо для обох політичних сил великою проблемою залишається те, хто очолить економічний блок уряду.

— Але зараз говорять про те, що найбільш проблемним місцем в уряді буде не економічний блок, а пост Прем’єра.

— Не думаю, що БЮТ і ПР домовляться про коаліцію на умовах заміни Тимошенко. Навряд чи це можливо. Швидше, Партія регіонів візьме контроль над Верховною Радою та економічним блоком уряду. Ви ж не забувайте, що 80—90 відсотків Партії регіонів — це лобістські, економічні структури. Це менше політична організація. Їм важливо використовувати владу для вирішення економічних проблем.

— Ви сказали про те, що така коаліція може недовго проіснувати. Що може призвести до її розвалу?

— Головна проблема — різні підходи до вирішення економічної кризи. Між ними виникатимуть проблеми, за рахунок яких банків, підприємств, імпортерів чи експортерів її вирішувати.

— Чи впливатиме на таку коаліцію перспектива президентських виборів?

— Зараз це взагалі не найголовніше. Хоча б тому, що почалася криза, і ніхто не захоче віддавати великі гроші. У цій ситуації боротьба поведеться не за президентські вибори, а за політичну владу в конкретний час. Криза поламала основні сценарії боротьби за владу.

— Чи підуть ПР і БЮТ на те, щоб провести політреформу?

— Думаю, це буде велика помилка, якщо вони почнуть переписувати повноваження, обрізати владу Ющенка. Конституційні зміни проводяться при політичному консенсусі. Інакше знову буде конфлікт.

— Я вважаю, що за умов кризи може бути ефективною тільки сильна президентська влада. Зрештою, Янукович і Тимошенко теж бачать себе президентами з повноваженнями, а не президентами парламентської республіки.