НОВИНИ ПЛЮС

02.12.2008

Вибори в Румунії

За оприлюдненими вчора попередніми даними, на парламентських виборах у Румунії, які відбулися у неділю, переміг альянс опозиційної Соціал–демократичної (колишня комуністична) партії на чолі з колишнім главою МЗС Мірче Джоане та Консервативної партії. Альянс здобув 36,5 відсотка голосів у виборах до Сенату та 35,9 — до Палати представників. На другому місці центристська пропрезидентська Ліберально–демократична партія на чолі з Емілем Боком — відповідно 30,6 та 30,3 відсотка. Третю сходинку посіла правляча Народно–ліберальна партія прем’єр–міністра Каліна Попеску–Тарічеану (відповідно 20,4 та 20,4 відсотка). До парламенту потрапив також Демократичний союз угорців Румунії — 6,7 відсотка. Націоналістична партія «Велика Румунія» набрала 2,5 відсотка голосів і не подолала п’ятивідсоткового бар’єру. Учора розпочалися переговори про створення правлячої коаліції.

Президент Траян Басеску заявив, що хотів би бачити правоцентристський уряд. Соціал–демократи з консерваторами отримують 112 із 330 місць у нижній палаті парламенту та 52 зі 122 — у Сенаті, тобто не можуть самостійно сформувати більшість і наразі не мають охочих вступати з ними в коаліцію. Партії президента та прем’єра разом мають більшість, але такій коаліції заважає особиста ворожнеча між Басеску та Тарічеану.

Тайці відпустили літаки «на волю»

Міжнародний аеропорт Бангкока, який більше тижня блокували тайські антиурядові повстанці, покинули всі 88 літаків іноземних авіакомпаній, повідомила вчора агенція «Ассошіейтед прес». Відтак решта кілька тисяч туристів, які ще не виїхали з країни, у найближчі дні зможуть повернутися додому, але з інших летовищ.

Тим часом опозиція вирішила звільнити будинок уряду, який вона утримувала два місяці поспіль, і зробити «базами опору» аеропорти столиці. Лідери опозиції заявили, що таке рішення не означає припинення акції протесту, і вони й надалі вимагають від уряду подати у відставку й оголосити позачергові вибори. Причиною звільнення будинку уряду, як заявляють повстанці, є небезпека подальшого перебування там — прихильники уряду час від часу кидають у вікна гранати. Так, 29 листопада від вибухів отримали поранення близько 40 протестуючих.

Хоча в країні діє надзвичайний стан, прем’єр–міністр запевняє світову громадськість, що політичний конфлікт у Таїланді буде вирішено мирним шляхом.

Бразилія: потоп, схожий на вселенський

Достеменно підраховано, що жертвами повені, спричиненої зливами, які вже тиждень ллють на півдні Бразилії, стали 112 людей. Крім того, як повідомляють служби цивільної оборони країни, 19 осіб вважають зниклими безвісти, а понад 78 тисяч мешканців південних штатів залишилися без даху над головою. Найбільше потерпає штат Санта–Катарина. Як передає «Ассошіейтед прес», матеріальні збитки, завдані стихією, перевищили 358 млн. доларів.

Кім Чен Ір може плескати в долоні

Щоправда, лише на 16 знімках, розповсюджених офіційною пресою Північної Кореї. Як відзначають світові ЗМІ, на знімках лідер країни Кім Чен Ір, який, починаючи з вересня, пережив напад інсульту, високо піднявши руки, плескає в долоні. У такий спосіб офіційна пропагада хоче продемонструвати співвітчизникам і світові, що «великий вождь» цілком дієздатний. Знімки зроблені буцімто під час відвідин Кім Чен Іром однієї з військових авіачастин, втім замовчується, коли саме відбувся цей візит.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>