Уроки Мумбая

02.12.2008
Уроки Мумбая

Родичі оплакують своїх мертвих. За приблизними підрахунками, від рук десятка терористів загинуло близько 200 осіб. (Рейтер.)

Лише минулої суботи, тобто через три доби з початку атаки терористів на Мумбай, індійські спецслужби остаточно закінчили операцію зі звільнення міста від нападників. З настанням ночі мешканці Мумбая запалили сотні свічок на пам’ять про загиблих. За офіційними даними, кількість жертв терористів сягнула 172 осіб убитими, серед яких 26 іноземців, та 239 пораненими. Неофіційно повідомляють про приблизно 200 загиблих.

У неділю на вулицях Мумбая відбулися гнівні демонстрації, учасники яких звинувачували владу в некомпетентності та браку пильності. Залишається відкритим питання: як група бандитів із кільканадцяти осіб могла так довго тероризувати велетенське місто? Терористи були краще озброєні, ніж поліція та спецназ. Та, власне, свого спецназу в 18–мільйонному Мумбаї і не було. Довелося чекати 10 годин на прибуття з Делі єдиного в країні антитерористичного загону.

Прем’єр–міністр Індії Манмохан Сінгх висловив співчуття родинам загиблих та заявив: «Ми поділяємо біль людей та їхній гнів і обурення. Деякі заходи вже здійснюють у зв’язку з ситуацією, що виникла, але цілком зрозуміло, що багато ще потрібно зробити, і ми сповнені рішучості вжити всі заходи для зміцнення системи безпеки». Відтак подав у відставку міністр внутрішніх справ Індії Шиврай Патіл, мотивуючи цей вчинок муками сумління.

За новими даними слідства, атаку здійснили 10 бойовиків. Дев’ять із них були вбиті, а ще один, якого вдалося взяти живим, почав давати свідчення. Зокрема, він розповів, що три місяці тому почав проходити підготовку в Пакистані у таємних таборах ісламістів. Британська газета «Таймс» подала вчора фрагменти протоколу допиту єдиного з уцілілих терористів — 21–річного пакистанця Азама Аміра Касаба. «Я мав вбивати до останнього подиху. Ми мали за завдання вбити п’ять тисяч осіб. Мої товариші мали стріляти в білих, передусім британців та американців», — розповів він. На момент арешту цей бандит мав при собі автомат Калашникова, шість обойм до нього, вісім гранат, револьвер та запас сушених фруктів.

У зв’язку з чітким пакистанським слідом президент Пакистану засудив теракти, пообіцяв вжити всіх заходів попередження та застеріг індійську владу не робити поспішні висновки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>