Низька явка водоканалу не завада

02.12.2008
Низька явка водоканалу не завада

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Досить спокійно пройшов день виборів міського голови у Рівному. Станом на 16.00 учорашнього дня офіційні результати недільного голосування було ще не оприлюднено. З попередніх результатів впадає в око низька явка виборців на дільниці, хоча досі Рівненщина за цим показником була одним із лідерів в Україні. Як повідомив голова міської ТВК Михайло Банацький, лише 67 тисяч рівнян взяли участь у дочасних виборах міського голови, а це всього 38,7 відсотка осіб, внесених до списків виборців.

ТВК вже опрацювала протоколи з усіх 108 дільниць. Планується провести повторний перерахунок бюлетенів із трьох дільниць. За словами пана Банацького, наразі важко спрогнозувати, коли будуть оприлюдненні остаточні результати голосування. Адже, крім перерахунку бюлетенів, ТВК має також розглянути скарги, що надійшли у день голосування.

Але, певно, про переможця можна говорити вже зараз. За попередніми результатами, найбільше голосів — понад 32 відсотки — рівненчани віддали за директора облводоканалу Володимира Хомка, якого підтримувала обласна держадміністрація та партія «Народний союз «Наша Україна» (її представляє «губернатор» Віктор Матчук). На другому місці — відомий не лише в Рівному політик, екс–«губернатор», висуванець Української народної партії Василь Червоній — понад 16 відсотків. Третьою стала заступник міського голови Світлана Богатирчук–Кривко з Народної партії Володимира Литвина — близько 15 відсотків.

Майже 12 відсотків голосів з опрацьованих бюлетенів рівненчани віддали ще за одного колишнього очільника області — Миколу Сороку, відомого добрими стосунками з Леонідом Кучмою. Понад десять відсотків в активі «комунальника» Юрія Собчука. І тільки на шостій позиції — кандидат від БЮТ — політичної сили, яка перемагала в Рівному на двох останніх парламентських виборах. За Станіслава Савінського — шість відсотків рівнян, що дійшли до дільниць. n

А ІНШІ ЯК?

У неділю дострокові вибори місцевих голів відбувалися й у деяких інших населених пунктах по всій Україні. Зокрема, у Мукачеві Закарпатської області — місті Віктора Балоги — переконливу перемогу здобуває Золтан Лендьєл, який досі був в. о. мера. Попередні результати свідчать, що за кандидата від команди Балоги, котрого офіційно підтримувала партія «Єдиний центр», проголосували 67 відсотків мукачівців. При цьому, за даними міського тервиборчкому, у виборах взяли участь лише 27 відсотків городян із правом голосу.

А у Феодосії (АР Крим) із приголомшливою перевагою виграв Олександр Бартенєв. Депутат Верховної Ради Криму від Партії регіонів, директор підприємства з забезпечення нафтопродуктами набрав 74 відсотки голосів. У Феодосії до урн дійшло 34 відсотки охочих.