Обплетені Плющем

02.12.2008

Сьогодні Верховна Рада повертається до пленарних засідань. І знову поновлює спроби обрати спікера. На вчорашньому брифінгу віцеспікер Микола Томенко заявив, що програмамаксимум — обрати Голову у вівторок, програмамінімум — здійснити це до кінця тижня. Втім учора по обіді, по закінченні погоджувальної ради, з парламенту прийшли погані звістки: сьогодні у ВР будуть тільки виступи від фракцій, а потім нардепи розійдуться — до 4 грудня. Та чи до снаги парламенту хоча б «програмамінімум»?

Ті самі гості в ту саму хату?

Учора найбільш перспективною кандидатурою на посаду спікера виглядав Іван Плющ, який уже двічі сидів у головному кріслі ВР. Кандидатуру Плюща підтримав Президент України. Віктор Ющенко заявив про це на зустрічі з фракцією «Наша Україна — Народна самооборона». Більшість «НУНС» теж висловилася за бородатого аксакала українського парламентаризму. На зустрічі в глави держави було прийнято рішення голосувати і за Плюща, і за решту питань одностайно. Для фракції, яка віднедавна проявляла різні позиції в принципових голосуваннях, це може бути поворотом у діяльності.

«Жодну іншу кандидатуру ми підтримувати не будемо, і за нечлена нашої фракції ми не віддамо жодного голосу», — сказав після зустрічі в Президента Роман Зварич. За його словами, ухваленню рішення передувало тривале обговорення. Плюща підтримала більшість депутатів, п’ятеро присутніх проголосували проти, і ще п’ятеро — утримались (але, очевидно, були й такі, які на засідання не прийшли). Однак Зварич висловив сподівання, що на сесії за Івана Степановича проголосують усі депутати з «НУНС», повідомляє УНІАН.

Після консультацій із Президентом «нашоукраїнці» мали почати переговори з іншими фракціями. Досі вони не брали участі в активних перемовинах, бо заявлені кандидатури їх не задовольняли. Зокрема, є сподівання на те, що Плюща підтримає Партія регіонів. Авжеж, в Івана Степановича, який не входив до складу демократичної коаліції, давно склалися теплі стосунки з Ахметовим.

Водночас від підтримки Плюща відмовилася фракція Блоку Юлії Тимошенко. Про це заявив віце–спікер Томенко.

Чи буде широка коаліція?

Чим більше країна живе в умовах економічної та політичної кризи — тим більше в політикумі говорять про можливість об’єднання більшості фракцій в один альянс. Поки що це не доконані факти і навіть не предметні переговори, а швидше — переблискування маяками, обмін сигналами про готовність включитися в «ширку».

Зокрема, вже цитований віце–спікер МиколаТоменко окреслив свою готовність відмовитися від крісла в президії заради «найширшого об’єднання в парламенті». «Для мене очевидно одне — що сьогодні дискусія про юридичну коаліцію в 226 чи 230 голосів завершила своє існування. Сьогодні така коаліція в умовах кризи не буде ефективно працювати. Це мусить бути конституційне об’єднання, яке зможе оперативно взяти на себе відповідальність за ситуацію в країні», — сказав заступник неіснуючого Голови ВР.

Глава секретаріату Президента Віктор Балога заявив дещо схоже, втім був не настільки конкретним у тому, що стосується формалізації коаліції. На його думку, на першому плані має стояти «консолідація законодавчого органу, політичних сил». «На другому — прийняття пакета законопроектів для формування бюджету 2009 року і тільки на третьому плані — питання посад», — сказав Балога в інтерв’ю ICTV. «Щоб ми мали бюджет, треба щоб була не тільки ситуативна більшість, а більшість всього парламенту — 450 чоловік», — додав Балога. До речі, дострокові вибори він назвав «проблемою дальнього плану».

У ті ж ворота зіграв і лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко. «Ситуація склалася патова, коли «Наша Україна» блокує будь–які формати відтворення демократичної коаліції. Країна в розпал економічної і соціальної кризи не може існувати без діючого парламенту, — сказав Луценко в інтерв’ю телеканалу «Інтер». — Єдиним з теоретично реальних варіантів залишається широка коаліція між ідеологічними опонентами, які можуть порозумітися з економічних і соціальних питань».