«Фінгали» «регіоналів»

29.11.2008
«Фінгали» «регіоналів»

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Дивні речі кояться у райцентрі Бердянськ Запорізької області. Курортне місто на березі Азовського моря для багатьох є ласим шматком з огляду на можливості в «дерибані» землі. Відтак тутешню владу лихоманить і тіпає: раз по раз відбуваються дострокові вибори мера; кому бути міським головою — вирішує суд; виборці більше довіряють колишньому керівникові штабу «Нашої України»; два крила Партії регіонів протистоять одне одному, а останнім часом ще й почастішали хуліганські напади на дійових осіб бердянських конфліктів. Варто розібратися.

 

Відставка мера: причини й наслідки

Восени 2007–го тодішній мер Валерій Баранов став народним депутатом, пройшовши до парламенту за списком Блоку Литвина. Відтак через півроку в Бердянську відбулися дострокові вибори. 16 березня 2008–го громада курортного міста обрала новим мером Євгена Шаповалова — бізнесмена й екс–керівника місцевого вибор­чого штабу «НУНС», нині безпартійного.

Першого ж робочого дня новий голова влаштував день відкритих дверей — показував і робочий кабінет, і два з п’яти своїх приватних будинків. За радянської влади швець Шаповалов утомився пояснювати КДБ і партбосам, за які це рублі він спорудив на курорті дім–палац. А зараз каже, що, вже маючи достатній капітал, він прийшов не збагачуватися, а працювати. З самого початку Шаповалов пообіцяв навести лад у земельних питаннях: «Дерибану» землі вже не буде. Більше тисячі бердянців роками не можуть дочекатися сотки–другої землі. Чому? Бо досі великі ділянки продавали передусім багатіям із Дніпропетровська, Харкова, Донецька, Запоріжжя та інших регіонів, навіть із Росії».

Саме бердянська земля стала «яблуком розбрату» між депутатами й міським головою. «Регіонали», комуністи і «вітренківці» (46 депутатів міськради із 60–ти) проголосували за імпічмент Шаповалова, який не пробув на посаді навіть півроку.

Політичним назвали таке рішення БЮТівці, «нашоукраїнці» і навіть двоє «регіоналів» — Булатников і Харченко. При цьому їхні противники, члени «корпоративної» більшості, мотивували недовіру міському голові тим, що члени «мерської» команди нібито порушували закони України (фактажу — нуль), що бердянській міліції бракує бензину і харчування, що міський військкомат тиждень сидів без світла. Ініціатори відставки «інкримінували» Шаповалову також прихід до влади без команди професіоналів. Але при цьому «забули», що підібраних мером заступників депутатський корпус так і не затвердив, а численних кандидатів на звільнення — навпаки, взяв під опіку.

«Регіонали» проти «регіоналів»: як це відбувається в Бердянську

І вже наступного ранку, перебравши на себе обов’язки міського голови, секретар міськради Анатолій Степаненко — член Партії регіонів — скликав нараду «силовиків». Опечатали кабінет Шаповалова, а днем пізніше на посаді «землерозпорядника» мерії реанімували Сергія Матвєєва. Про віце–мера, звільненого Шаповаловим, варто згадати через те, що, за однією з версій, пан Матвєєв мав допомогти Степаненкові «порозумітися» з комісією Партії регіонів.

Річ у тім, що після березневих виборів парламенту Анатолій Степаненко був травмований за вельми дивних обставин, тривалий час перебував на лікуванні й уникав контактів із журналістами. Стіни й паркани в Бердянську були прикрашені його фотопортретами із великим синцем під оком. Подейкують, що «фінгал» — то була кара за роз­тринькані кошти з передвиборчої скарбниці Партії регіонів. Мовляв, бердянські симпатики Януковича недоодержали частину обіцяного, зате дуже близька панові Степаненку людина невдовзі придбала вельми не дешеве авто. Доводилося чути, що такий дивний «збіг обставин» і зацікавив «гінців від Януковича».

Кримінальну похідну «фінгалів» правоохоронці, звісно ж, утаємничили. А ось подробиці внутріпартійних розборок бердянським «регіоналам» приховати не вдалося, про що говорили на прес–конференції керівники Запорізької обласної організації ПР. Борис Петров і його перший заступник Сергій Кальцев (обидва — депутати Верховної Ради) пояснили, що вони виступали проти відставки мера Бердянська Шаповалова. І керівник Бердянської організації ПР Олександр Булатников, який не долучився до імпічменту, направді просто дослухався до позиції обласного партійного керівництва.

Зустрівшись із безпартійним бердянським мером, Борис Петров зрозумів: ситуа­тивне порозуміння опонентів — кращий варіант, ніж бунт у міськраді. Проте Анатолій Степаненко і керівник фракції «Регіонів» у міськраді Віктор Попов таки провели рішення про недовіру Шаповалову. Керівники обкому ПР відтак звинуватили своїх бердянських депутатів–однопартійців у порушенні партійної дисципліни на догоду «власним інтересам».

Стягнення не забарилися: Попову вліпили догану, а Степаненка взагалі виключили з Партії регіонів рішенням виконкому обласного осередку («за» — 18 і 19 членів).

Анатолій Степаненко називає це «політичною помстою» за критичні судження щодо стилю й методів керівництва Бориса Петрова. Такий вияв самостійності бердянського діяча, треба визнати, мав місце: у затятій суперечці за портфель керівника обласної філії ПР Степаненко підтримав не діючого партбоса, а претендента — голову Запорізької облради Олександра Нефьодова.

Побиття кандидата в секретарі

Після цього бердянські «регіонали» запропонували депутатам міськради обрати на посаду секретаря Олександра Булатникова — лідера міського осередку ПР, котрий, нагадаю, відмовився голосувати за імпічмент мера Шаповалова. Секретар міськради — це фактично друга людина в місті, а по суті — в. о. мера за відсутності чинного міського голови. Кандидатуру Булатникова підтримав представник області нардеп Сергій Кальцев, який укотре приїхав до Бердянська в пошуках компромісів для тутешніх «регіоналів».

Однак сталося непередбачуване: того ж вечора Булатников став жертвою замовного нападу. У під’їзді житлового будинку на закривавлене тіло депутата наштовхнулася сусідка. Зі струсом мозку, зламаною щелепою та численними побоями потерпілого доправили до реанімації. Стан голови міськкому Партії регіонів лікарі оцінювали як стабільно важкий. У шпиталі біля палати побитого правоохоронці встановили варту.

Депутатова дружина На­таля Булатникова нагадала про погрози на адресу Олександра й навіть назвала вірогідних замовників розправи.

А от медики беруться озвучити свої висновки тільки після завершення курсу лікування, а слідчі не відкидають версію «випадкового хуліганства». Хоча факту пограбування не встановлено, як і наявності алкоголю в крові потерпілого.

За ефективне сприяння слідству п’ять тисяч доларів пообіцяв виплатити з власної кишені міський голова Євген Шаповалов.

Наразі мера поновив суд

Це не помилка: бердянський мер залишився при владі. На захист Шаповалова стала громада міста. «Імпічмент — своєрідна рейдерська атака: за певні преференції 46 моральних виродків зігнорували вибір десятків тисяч бердянців і пішли за Степаненком», — заявив на одному з мітингів його співорганізатор, громадський активіст Павло Скурський. Противники Шаповалова мітингували і під стінами місцевого суду, який розглядав скаргу відставленого міського голови. Суддя Ольга Панченко спершу призупинила дію рішення сесії міськради, а невдовзі й скасувала його в частині дострокового припинення повноважень мера. Тож Анатолію Степаненку вдалося «покермувати» містом тільки впродовж шести днів. Тепер його самого хочуть усунути з посади секретаря міськради. Щоправда, на сесії, зібраній для цього, забракло голосів.

Незрозуміло, на що розраховують депутати–«регіонали», обрані за партійними списками: міська парторганізація одностайно виступає за Булатникова, вони ж відстоюють виключеного з партії чиновника. Симпатики Степаненка вважають рішення судді Панченко незаконним і мають намір подати апеляцію.

Противники Шаповалова, та й не лише вони, вважають: боротьба проти мера і спроби зберегти на посаді нинішнього секретаря міськради пояснюються меркантильними міркуваннями частини бердянської «верхівки». Земельний «дерибан» житиме й надалі, якщо Апеляційний суд підтвердить імпічмент Євгена Шаповалова.

 

ДАЛІ БУДЕ

Наразі в Бердянську запала тиша. Перед черговим штормом? Заступник міського голови Оксана Невзорова сказала в коментарі «УМ», що кадрові питання не на часі, й особисто вона — за мир і злагоду в інтересах громади міста. Сторони ж конфлікту принишкли в очікуванні. Чи буде вердикт Апеляційного суду? Що скаже політрада Партії регіонів?

Олександр Булатников уже вийшов зі шпиталю, але й надалі має при собі охорону.