«Камінь» за пазухою

29.11.2008
«Камінь» за пазухою

Чи не задорого глава уряду наймає консультантів?

Як пише сайт «Українська правда», Кабінет Міністрів звернувся по допомогу до американської інвестиційної компанії Blackstone Group International Limited. У середу уряд ухвалив розпорядження, яке дає віце–прем’єру Григорію Немирі санкцію на підписання угоди з «Блекстоуном» (з англійської — «Чорний камінь»). За офіційною версією, американська компанія має порадити, як правильно витратити 16,5 млрд. доларів, отримані від Міжнародного валютного фонду.

Уряд, а фактично — держава Україна платитиме за послуги американських радників чималі гроші. Як випливає з листа, надісланого «Блексоуном» на адресу Немирі, Україна має розрахуватися в кілька траншів: 3,5 млн. євро — вже після виконання робіт; по 1 млн. євро — щомісяця; крім того, українська сторона бере на себе відшкодування всіх «похідних» витрат, включаючи поїздки та помешкання для консультантів, послуги професійних охоронців для членів команди, зв’язок, харчування тощо.

Термін дії майбутньої угоди між урядом і «Блекстоун груп» не відомий. Але якщо врахувати, що компанія залучається для консультацій щодо кредиту МВФ, який надається на два роки, то загальна вартість послуг за цей час може сягнути 30 млн. євро.

Наразі Кабінет Міністрів тримає домовленість з американцями в таємниці. «Урядовий портал» нічого не повідомив про розпорядження КМУ, а Григорій Немиря переказав «Українській правді», що «питання перебуває на опрацюванні в уряді».

За неперевіреною інформацією, власником частки в компанії «Блекстоун» є фінансист Джордж Сорос. Нагадаємо: нещодавно Юлія Тимошенко таємно зустрічалася з ним на трасі Бориспіль — Київ (мільярдер прилетів спеціально для цієї приватної розмови і навіть не заїжджав до міста).

Як випливає з листа Григорію Немирі, поради «чорних каменярів» будуть п’яти видів. Це — допомога в координації питань, пов’язаних із кредитом; участь в обговореннях із МВФ, НБУ та іншими держорганами; допомога в розробці стабілізаційного плану; участь у переговорах та дискусіях із третіми сторонами, включаючи кредиторів уряду України, а також рейтинговими агентствами тощо. В угоді міститься попередження, що «послуги використовуються винятково для надання консультацій щодо кредиту МВФ і не використовуються для забезпечення «врегулювання кризи». Також американська компанія наполягає на тому, аби надавати свої консультації «винятково вищим посадовим особам уряду, а не іншим особам».

У випадку підписання угоди українська сторона зобов’язується надавати американцям «таку інформацію, яку «Блекстоун» вважає необхідною для виконання свого завдання». І насамкінець: в уряді зазначають, що ця американська компанія не має бізнес–інтересів в Україні.