Натовкли «чортам» у «пеклі»

29.11.2008
Натовкли «чортам» у «пеклі»

Жажа Коельйо позавчора не відзначився голом, але також доклав зусиль для історичної перемоги «Металіста». (Фото Рейтер.)

Харківським уболівальникам можна по–доброму позаздрити. У місті зараз формується колектив, який згодом нинішня генерація любителів футболу зможе називати «командою молодості нашої». Позавчора «Металіст» дав ще один привід пишатися собою, холоднокровно перемігши в стамбульському «пеклі» найкращий турецький клуб.

«Галатасарай» не потрапив до Ліги чемпіонів, бо поступився у кваліфікації румунській «Стяуа». Тож усі свої амбіції команда німецького тренера Міхаеля Скіббе спрямувала на Кубок УЄФА. Але бронзовий призер чемпіонату України показав, що вже на груповій стадії у турків є гідні опоненти.

Початок матчу в Стамбулі став шоком для господарів. Замість того, щоб стримувати їхні атаки, мало кому відомі «металісти» побігли самі забивати. І якби Марко Девич перебував у кращій формі, то, напевно, втілив би в гол принаймні один із двох своїх ударів головою — натуралізований серб перебував просто перед воротами і не мав попереду жодних перешкод. А був же ще й його прохід у штрафний майданчик, коли Марко послизнувся перед виходом на ударну позицію.

Далеко не блискуче діяв і другий форвард — Жажа Коельйо. Цього разу бразилець грав із глибини поля, допомагаючи півзахисникам, тому й запам’ятався лише двома не надто успішними ударами здалеку.

Зате за спиною нападників була надійна захисна стіна, яка в основному справлялася з наскоками стамбульців. А протистояти було кому — чех Мілан Барош, австралієць Гаррі К’юелл, бразилець Лінкольн, португалець Фернандо Мейра своєю май­стерністю вражали багатьох у Європі. Щоправда, їхня кар’єра або підходить до завершення, або не склалася в сильніших клубах.

Особливо тішило вміння «Металіста» контролювати м’яч. Щоправда, часом слобожанці помилялися в коротких передачах, і «Галатасарай» організовував небезпечні атаки. В одній із таких «пожеж» біля воріт Олександра Горяїнова гостям пощастило, що польські арбітри угледіли положення «поза грою» в когось із «червоно–жовтих» і скасували гол. Така «лояльність» рефері Яцека Граната не завадила йому показати жовту картку за затримку часу своєму співвітчизникові — харківському поляку Северину Ганцарчику. Але до того моменту вже трапилася найвизначніша подія вечора.

Коли здавалося, що гості будуть раді й нічиїй, «металісту» вдалася контратака, що завершилася єдиним голом у матчі. Руслан Фомін, ледь вийшовши на заміну замість утомленого Коельйо, виборов м’яч у «людини в чорній масці» — Сервета Четіна. Снаряд відскочив до Едмара, бразилець на повному ходу влетів у штрафний майданчик і пробив під голкіпером Де Санктісом.

У решту часу «Ме­таліст» не дозволив володарю Суперкубка Європи–2000 створити навіть натяк на завершальний штурм. Ця перемога стала першою для харків’ян у виїзних єврокубкових двобоях, а провели «жовто–сині» «на Європі» всього десять матчів.

Уже в наступному поєдинку Кубка УЄФА, 3 грудня в Харкові з «Олімпіа­косом», наша команда може оформити путівку до 1/16 фіналу турніру. Якщо ж перемогти греків не вдасться, доведеться слідом за «Шахтарем» і «Динамо» серйозно «буцатися» з титулованими португальцями.

 

ПІСЛЯМОВА

Мирон Маркевич, головний тренер «Металіста»:

— Гра вийшла досить нервовою. Нам не можна було програвати. Адже якщо турки вже фактично вирішили завдання з виходом до «плей–оф», то для нас ще нічого не ясно. «Галатасарай» — добре укомплектована команда, вона мені дуже сподобалася. Але таке трапляється, що гра не йде, й нічого з цим не вдієш.

Нас трошки підвели нападники. Ми мали гольові моменти і в першому, і в другому таймі, але не змогли їх реалізувати. Звісно, я радий перемозі і привітав з успіхом хлопців. Однак нам ще є над чим працювати — найскладніше ще попереду. Зокрема, зустріч уже наступної середи з «Олімпіакосом».

Олександр Горяїнов, капітан «Металіста»:

— Важкувато було грати. Не через турецьких фанів — нас удома ще палкіше підтримують. Але на стадіоні незвичне освітлення: прожектори висять низькувато й засліплюють очі. Через це я не завжди вдало діяв на виходах.

Святкувати перемогу нам ніколи, бо одразу летимо до Сімферополя готуватися до матчу з «Таврією».

Руслан Фомін, нападник «Металіста»:

— У мене було велике бажання зіграти на максимумі можливостей, допомогти півзахисникам відбирати м’яч. Адже роль форварда не зводиться винятково до забивання м’ячів. Я радий, що вдалося видряпати м’яч у захисника й допомогти Едмару відзначитися, але, чесно кажучи, я не бачив бразильця, коли боровся з Четіном.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Груповий етап. 3–й тур. Група В

«Галатасарай» (Туреччина) — «Металіст» (Україна) — 0:1

Гол: Едмар, 81

«Галатасарай»: Де Санктіс, Мейра, Сервет, Сабрі, Ашик (Бариш, 46), Волкан, Айхан, Туран, Лінкольн, К’юелл (Айдин, 78), Барош (Юміт, 70)

«Металіст»: Горяїнов, Обрадович, Папа Гуйе, Майдана, Ганцарчик, Бордіян (Конюшенко, 90+1), Валяєв, Слюсар, Едмар, Девич (Трішович, 63), Коельйо (Фомін, 79)

Попередження: Айхан, 19; Барош, 56 — Девич, 60; Ганцарчик, 85

Суддя — Гранат (Польща)

Стамбул, стадіон «Алі Самі Йєн»

«Олімпіакос» (Греція) — «Бенфіка» (Португалія) — 5:1 (Галлетті, 1; Пацацоглу, 17; Санто, 24, 53; Беллускі, 44 — Д. Луїс, 33)

Турнірне становище: «Галатасарай» — 6 (3), «Металіст» — 4 (2), «Олімпіакос» — 3 (2), «Герта» (Німеччина) — 2 (2), «Бенфіка» — 1 (3).